Sahil işletmeleri vatandaşı bezdirdi!

Van Gölü'nde süren kirlilik durumu ve sahilde bir düzenlemenin olmaması, piknik yapmak isteyen vatandaşları zor durumda bırakırken, sahildeki işletmelerin piknik karşılığı vatandaşlardan yüksek miktarlarda ücret almaları da tatil yapmak

VAN 17.08.2016 15:45:02 0
Sahil işletmeleri vatandaşı bezdirdi!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Tarihi, gölü ve mesire alanlarıyla Van hem iç, hem de dış turizm açısından bölgenin önemli ilerinden birisi. Bir milyonu aşan nüfusuyla Van ve özellikle de Hakkari, Ağrı, Iğdır, Muş, Kars gibi illerden gelen, yaz aylarında sıcaklardan bunalan vatandaşlar hafta sonlarını göl kıyısında piknik yaparak ve gölde serinlenerek geçirmeyi tercih ediyor. Hafta içi günler de hemen hemen göl kıyısı ziyaretçilerden eksik olmuyor.

GÖL KİRLİLİĞİ 
Ziyaretçileri en çok ilgilendiren konuların başında da göl kirliliği geliyor. Atıkların ve kirli suların bulaştığı gölün bazı kısımlarında göle girebilmek mümkün olmuyor, bunun için de özel yerler seçmek gerekiyor. 
Belediyeler, kıyı şeridinde zaman zaman çöp toplama kampanyaları yapsa da, bu yeterli olmuyor, sorunu çözmüyor. Arıtma tesisleri konusunda yapılan çalışmalar ve halkın bilinçlendirilmesi yönünde yapılan açıklama ve bilgilendirmeler de şimdiye kadar istenen sonucu vermiş değil.

SAHİL YOLU KONUSU
Kıyı şeridinde yıllardır tartışması yapılan kurum işgalleri sürerken, sahil bandında bir düzenlemeye gidilmemesi de, yine dinlenmek için gelenleri zor duruma düşüren bir başka etken…
Gevaş, Edremit, Erciş, Muradiye yönünde piknik yapmak isteyen vatandaşlar, mekân yer edinme konusunda zor anlar yaşıyor.

DENETİMSİZ PİKNİK ALANLARI
Van ile çevre il ve ilçelerden piknik yapmak amacıyla gelen vatandaşları en çok sıkıntıya sokan durumlardan biri de, sahilde kurulan piknik işletmelerindeki keşmekeşlik. 
Herkesin canının istediği bir yere piknik tesisi kurduğu sahildeki bu işletmelerin denetlenip denetlenmediği bir muamma, belediye yetkililerine göre denetleniyor, fiyatları da belediye belirliyor, ancak fahiş fiyatlara baktığımız zaman bir sorun olduğu anlaşılıyor. 
Mesela aynı bölgede bazı işletmeler alana giriş için vatandaşlardan araç başına 15 TL alırken, bazı işletmelerde de 25-60-70 TL arasında değişiyor.

ÇÖP VE ÇAMUR İÇİNDE
Sahildeki piknik amaçlı işletmelerin yeterince denetlenmediği düzensiz yapısından da anlaşılıyor. Alandaki tuvaletler son derece kötüyken, her taraf çöp ve çamur içinde bırakılıyor. Alanlarda su ihtiyacını gidermek için de yüzlerce kişi bir tek musluğun başında yığılmak zorunda kalıyor. Önemli bir elektrik ve su gideri olmayan işletmelerin bir çoğu, adeta hiçbir emek harcamadan kirli bir ortamda vatandaştan para topluyor. Ancak bazı işletmeler ise diğerlerine göre daha temiz ve düzenli.

KADINLAR İÇİN YER YOK
Gölde serinlenmek için mekânlar çok az olduğu gibi erkeklerin hızlı davranmasından dolayı kadınlar göle girecek yer bulamıyor.
Kadın ziyaretçilerin de en büyük talebi önce piknik alanlarındaki keşmekeşliğe ve keyfiyete son verilmesi, daha sonra da kendilerinin de yüzebilecekleri bir alanın açılması.

"CEZA KESİYORUZ, BAŞEDEMİYORUZ"
Gazetemize konuşan Edremit ilçe belediye yetkilileri, sahildeki tüm işletmeleri denetlediklerini ancak baş edemediklerini söyledi.
Kendilerinden yüksek paralar alındığı yönünde vatandaşlardan da şikâyetler geldiğini ifade eden yetkililer, "Piknik işletmelerini belediyeler denetliyor. Fiyatları da biz belirliyoruz. Tek tek dolaşıp eksik bulduğumuz konularda ceza da kesiyoruz, ama baş edemiyoruz, ertesi gün aynı şekilde devam ediyorlar" diye konuştu.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı