Cumhuriyet’in öncü kadın ressamlarından Vanlı ünlü ressam Naile Akıncı’nın eserleri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü tarafından sergilenecek “Bir Kendilik Öyküsü: Naile Akıncı (1953-2013) Retrospektif” adlı sergi 4 Nisan Salı günü Müze Gazhane’de sanatseverlerle buluşacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet’in öncü kadın ressamlarının ele alınacağı seri sergilerin ilkine ev sahipliği yapıyor. Vanlı ünlü ressam Naile Akıncı’nın altmış yıl süresince resmettiği, İstanbul’un ilham verici semti Eyüp ve Piyer Loti’ye odaklanan retrospektif sergi, 4 Nisan-16 Temmuz 2023 tarihleri arasında Müze Gazhane’de
Pazartesi hariç Haftaiçi: 09.00-18.00/ Haftasonu: 10.00-18.00 saatleri arasında sanatseverlere sunulacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Cumhuriyetin 100. yılını, Türk resim sanatının öncü kadın sanatçılarının eserlerine yer veren bir sergi serisi ile kutlamaya hazırlanıyor. Cumhuriyet’in yetiştirdiği önemli sanatçıların ele alınacağı seri sergiler, Türk resim sanatında öncü sanatçıların ünik olarak nitelendirilebilecek özelliklerine odaklanmayı hedefliyor. Bu sergiler, Cumhuriyet Dönemi’nin sanatçı kadınlarının yaşamlarına ve sanatlarına odaklanırken Türk resim sanatının tarihsel süreçteki gelişimine de bir izlek sunmayı amaçlıyor.
Bu kapsamda; Türk resim sanatının önemli kadın ressamlarından Naile Akıncı’nın, altmış yıl boyunca resmettiği, İstanbul’un en ilham verici semti olan Eyüp manzaralarından oluşan “Bir Kendilik Öyküsü: Naile Akıncı (1953-2013) Retrospektif Sergisi” 4 Nisan - 16 Temmuz 2023 tarihleri arasında Müze Gazhane’de İstanbullularla buluşuyor.
Sanat Tarihçi Doç. Dr. Ebru Nalan Sülün küratörlüğünde, Esra Aliçavuşoğlu, Cengiz Akıncı, Mahir Polat ve Eda Kehale Argun danışmanlığında hazırlanan sergi kapsamında; Naile Akıncı’nın kişisel, özel ve devlete ait kurumsal koleksiyonlarda yer alan 200’e yakın eseri izleyiciye sunuluyor.
Küratöryel kurguda toplam 7 farklı tarih bölümüne ayrılan sergide yapıtlara sanatçının sanat yaşamı süresince kaleme alınan referans sanat eleştirisi metinleri, sanatçılar tarafından yorumlanan Naile Akıncı portre ve otoportreleri eşlik ederken sergi, döneme dair bu bağlamda kapsamlı- önemli bir perspektifi sunmayı amaç ediniyor.
“Bir Kendilik Öyküsü” başlığı; Naile Akıncı’nın sanat üretimine paralel olarak psikolojik bir varoluş öyküsünü de referanslıyor. Küratöryel kurguda; Akıncı’nın Van’da geçen çocukluğundan yetişkinliğine uzanan trajik hayat öyküsü ile sanat üretimi arasında var olan ilişkiyi “kendilik” olgusu perspektifinden ele alan Sülün, Akıncı’nın “Eyüp” resimlerini sanatçının üslup dönüşümlerine paralel bir yaklaşımla dönemler eşliğinde sunuyor. Sergide eserlere dönemler arası kurulan kronolojik bağlarla eşlik eden sanat eleştirisi metinleri- fotoğraflar aracılığı ile de bir yaşam/sanat döngüsü inşa ediliyor.
Naile Akıncı, akademiden mezun olduktan hemen sonra 1953’te “Eyüp” ruhunu hissetmeye ve tuvale aktarmaya başlamıştı. Serginin ana temasını oluşturan “Eyüp” ve “Haliç” üretimleri; sanatçının hayatının sonuna dek dönüşerek, değişerek Naile Akıncı’nın hayatı ile birlikte anlam kazanmıştır. “Bir Kendilik Öyküsü: Naile Akıncı” sergisi; sanatçının kronolojik olarak estetik kaygılarının tartışıldığı ve ayrıca deneyimin de öncelendiği yedi ayrı bölüm üzerinden izleyenlere bir okuma sunmakta: “Eyüp’ü Keşfetmek: 1953-1980”, “Ufuksuz/Boşluksuz: 1980’ler”, “Ufuksuz ve Tek Rengin Hâkimiyetinde: 1990’lar”, “Değişen Form&Dönüşen Yüzey&Deneysel Dönem: 2000’ler", “Naile Akıncı’ya Saygı: Portreler”, Akıncı’nın sanat üretim alanının yeniden inşa edildiği “Naile Akıncı Odası” ve “Piyer Loti'den Eyüp'e Bakma Alanı”.
Naile Akıncı’nın 1950’li yıllardan 2000’lere uzanan sanat hayatının izi sürüldüğünde takip edilen yol; “Eyüp” üzerinden dolaylı sürdürülen sessiz, bilge, tutarlı, bir o kadar da istikrarlı, dirençli bir ruh-deha seyahati ve bu seyahatin ruhsal öyküsü.
Aile koleksiyonu başta olmak üzere kişisel koleksiyonların yanı sıra kurum koleksiyonlarında yer alan orijinal eserler, fotoğraflardan oluşan kapsamlı bir seçki ile hazırlanan “Bir Kendilik Öyküsü: Naile Akıncı (1953-2013) Retrospektif” sergisi, 4 Nisan - 16 Temmuz 2023 tarihleri arasında Müze Gazhane’de ziyaret edilebilir.
İpekyolu Belediyesi, Van YYÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı modern Türk resminin en güçlü peyzaj ressamlarından Vanlı Naile Akıncı’nın anısına İpekyolu Atatürk Sanat Galerisi'nde 8 Mayıs -31 Mayıs 2022 tarihleri arasında eserleri sergilenmişti.
Naile Akıncı:
1923 tarihinde Van’da dünyaya gelen ve 2 Nisan 2014 yılında, 91 yaşında vefat eden Naile Akıncı yaşamını resim sanatına adamış Van’ın önemli şahsiyetlerindendir. 1952 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olan Naile Akıncı, hocaları Zeki Kocamemi ve Leopold Levy üzerinden ressam Paul Cézanne’a ulaşan Kübist-Konstrüktivist bir biçim diline bağlıdır. Sanatçı, elli yılı aşkın süre Eyüp semtinin coğrafi, kültürel ve sosyolojik gelişimini resimlerine konu edinmiştir.. Sanatçı, Piyer Loti tepesinden gerçekleştirdiği eskiz ve resimleri aracılığıyla, Eyüp ve çevresinin doğal bitki örtüsünü, mimari dokusunu ve atmosferini kendine özgü bir yorumla kayda geçirmiştir. İlk kişisel sergisini 1964 yılında İstanbul’da açan ve 1997 yılında Japonya-Niigata eyaleti, Kashiwazaki Türk Kültür Kasabası Müzesi’nde düzenlenen retrospektif sergisi ile büyük yankı uyandıran sanatçı; başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Atina ve Japonya-Niigata’da toplam olarak 50 ( elli ) kişisel sergi gerçekleştirmiştir. Yapıtlarıyla, yurtdışında açılan 13 ulusal ve 14 uluslararası sergide Türkiye’yi temsil eden Akıncı, 7 uluslararası ödüle değer görülmüş ve 1977’de üst üste kazandığı uluslararası ödüller nedeniyle Fransa’nın Riom kentindeki, Mandet Müzesi tarafından düzenlenen “Günümüzün Kadın Ressamları Sergisi’ne” ismen davet olunmuştur.
Naile Akıncı, 1974 yılında Union Feminine Artistique Culturelle Salons Internationaux tarafından düzenlenen X. Clermont-Ferrand Çağdaş Sanat Sergisi ve UFACSI X. Vichy Biennali‘nde üst üste 2 ( iki ) kez Uluslararası Büyük Ödüle, 1976’da UFACSI XI. Vichy Biennali’nde Jüri Özel Ödülüne, 1979’da Belçika Krallığı’nın 150. Kuruluş Yılı nedeni ile düzenlenen Uluslararası Charleroi Çağdaş Sanat Sergisi’nde Kraliyet I. Mansiyonu’na ve 1986’da Milano Modigliani Kültür Merkezi tarafından düzenlenen XI. Uluslararası Trofeo Raffaello Sergisi’nde 3. lük Ödülüne değer görülmüştür.
Sanatçı, 1988 yılında T.C. Kültür Bakanlığı tarafından “50. Sanat Yılı ve Türk Sanatı’na Katkıları” nedeni ile Devlet Onur Ödülü ile ödüllendirilmiş, 2003’de M.S.G.S.Ü. Rektörlüğü tarafından, Akademi’nin 120. Kuruluş Yıldönümü etkinliklerinde “Yaşayan En Kıdemli Akademililer” arasında yapılan bir seçimle Ferruh Başağa ile müştereken Onur Ödülü’ne değer görülmüş, 2003 yılında ARTİST-TÜYAP 13. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’nda Onur Sanatçısı seçilmiş ve 2005 yılında Evin Sanat Galerisi’nde açılan 41. Kişisel Resim Sergisi nedeniyle Sedat Simavi Ödülü’nü kazanmıştır.