'Ahlat Taşı'nda Kanser Araştırması

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bilim insanları, Van Gölü havzasında yoğun olarak yapılarda kullanılan Nemrut Volkanı oluşumu 'Ahlat taşı'nda akciğer kanserine yol açan eriyonit minerallerini araştırıyor.

VAN 5.06.2012 12:36:06 0
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Yyü) bilim insanları, Van Gölü havzasında yoğun olarak yapılarda kullanılanNemrut Volkanı oluşumu 'Ahlat taşı'nda akciğer kanserine yol açan eriyonit minerallerini araştırıyor. AraştırmaYyü Mimarlık Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği ve Jeoloji Mühendisliği bölümünden 4 kişilik ekip tarafından yürütülüyor. Yyü Jeoloji Mühnedisliği Öğretim Görevlisi Dr. Vural Oyan, "Ahlat taşı, Ürgüp'teki kanser yapan taşlarla aynı volkanik özelliği taşıyor. Numune aldığımız alanı Nemrut Volkanı çevresinde genişleterek sürdüreceğiz. Ayrıca Bitlis'in Adilcevaz İlçesi'ndeki Onkoloji Hastanesi'nden kanser vakalarının hangi bölgelerde daha yoğun görüldüğü konusunda bilgi alacağız" dedi.

Özellikle Bitlis'in Ahlat ve Adilcevaz İlçeleri'nde yoğun olarak yapılarda kullanılan Ahlat taşında kanser riski olduğu belirtildi. Nevşehir Ürgüp'e bağıl Karain Köyü'nde volkanik taşlarda kansere yol açan eriyonit minerali tespit edilmesinin ardından, aynı volkanik özelliklere sahip Ahlat taşı üzerinde de araştırmalar başlatıldı. VanYyü Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Övzan, Öğretim Görevlisi Dr. Vural Oyan, İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mücip Tapan ve Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mutluhan Akın, 'Ahlat taşının fiziksel, kimyasal ve mekanik özelliklerinin araştırılması ve atmosferik etkiler karşısındaki bozunma performansının değerlendirilmesi' projesine 2009 yılında start verdi. Ahlat taşının çeşitleri üzerinde incelemeler yapan bilim insanları, taşların dayanım gücünü ölçmenin yanında akciğer kanserine yol açan eriyonit mineralini de araştırıyor. Özellikle Nemrut Volkanı'nın etki alanı olan Bitlis'in Ahlat ve Adilcevaz İlçeleri'nden çeşitli bölgelerde alınan numuneler santim santim ölçülüp gram gram tartılarak içindeki mineraller ayrıştırılıyor.

ARAŞTIRMANIN ALANI GENİŞLETİLİYOR

Araştırmada taşların fiziksel dayanımını araştıran Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mutluhan Akın, çeşitli renklerdeki taşlarda zararlı minerallerin var olduğunu bildiklerini söyledi. Araştırmanın zararlı minerallerle ilgili bölümünü yürüten

Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği bölümü Öğretim Görevlisi Dr.Vural Oyan, Nevşehir Ürgüp'te aynı özellikleri taşıyan taşlarda kansere yol açan minerallere rastlandığını hatırlatarar şunları söyledi:

"Proje kapsamında Ahlat taşının minerilojik ve sağlığa zaralı olabilecek yapıları inceliyoruz. Çünkü Kapadokya bölgesinde aynı kayaç grubunu içeren volkanik yapıdan oluşan kayalarda sağlığa zaralı mineraller bulundu. Bunların kansere yol açtığı ortaya çıktı. Nemrut volkanına bağlı gelişen volkanik kaya türü Ahlat taşında kanser yapan zaralı minerallar var mı diye bakıyoruz. Bu taşlardaki eriyonit maddesi havada asılı kaldığı için, zamanla insan vücuduna girip akciğer ve mideye saplanıyor. Bu çalışmayı daha da genişleteceğiz. Nemrut volkanının etkili olduğu alanın tamamından örnek alacağız. Araştırmamız 6 ay ile 1 yıl içinde tamamlanacak." - Van