Aydın: İpekyolu'nda önceliğimiz hizmet…

İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, ilçede çalışma planlarken öncelik sırasına göre hareket ettiklerini söyleyerek, "Yapılması gerekenleri bir bir planlıyoruz. Ama

İPEKYOLU 23.06.2022 10:54:00 0
Aydın: İpekyolu
Tarih: 23.06.2022 10:58

Van'ın en büyük merkez İlçesi olan İpekyolu'nun Belediye yönetimi gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, söz konusu basın toplantısında göreve geldikten sonra yapılan ve yapılacak olan çalışmalara değindi.

Edremit Kocaeli Park'ta gerçekleşen kahvaltılı basın toplantısına; Kaymakam ve Başkan Vekili Aydın'ın yanı sıra, belediye başkan yardımcıları, birim müdürleri, Basın İlan Kurumu Şube Başkanı Mevlüt Uluçamlıbel ve gazeteciler katıldı.

 

Gazetecilere yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler aktaran Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, belediye olarak yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını ifade etti.

 

"YENİ PROJELERLE İLÇEMİZİ GELİŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ"

Çok yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirten Aydın, "Yol açma çalışmalarımız, asfaltlama çalışmalarımızla yama çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Bölgemizde de yani sadece Van değil, çevre iller dahil, bölgesinde asfalt atıp, yol açan en etkili, verimli şekilde çalışan belediye olarak da ilçe belediyeleri kapsamında ilk sıradayız. Yoldaki bu çalışmalarımızda büyük memnuniyetle de karşılanıyor. Gerek sosyal medya hesaplarımızdan, gerekse yolda, hemşerilerimizle oturduğumuzda, konuştuğumuzda, sohbet ettiğimizde bunların hepsi güzel bir şekilde bize geri dönüş oluyor. Biliyorsunuz sezonun başında birçok proje açıklamıştık. O projelerimiz de bir dönem bizim müteahhitlerimiz ihaleye gelmedi.  Bizim tüm ihalelerimiz açık ihale olarak yayınlanıp tüm Türkiye'den girmiyorlardı ama son dönemde bir ilgi, alaka tekrar olmaya başladı. Demek ki şeyler oturmuş artık. Artık müteahhitleri de ilgi alaka göstererek teklif vermeye başladılar. Biz bu kapsamda da birçok faaliyetimize de başladık. Birincisi ben en hayırlı iş olduğu için bunu söyleyeyim. Evlendirme sarayımızın ihalesi bitti. Yakın bir sürede inşallah temelini atacağız.  O hizmetimiz inşallah yakın bir zamanda bu senenin sonunda da kış girmelerinde inşallah bitmesini bekliyoruz. Evlendirme sarayımızı İpek Park'ın hemen yanında yapıyoruz.  Yine bir başka bir ihalemiz 116 dönüm sahil bandı projemizi ihale ettik. O da yakın bir süreyle başlayacak inşallah. Tabii peyderpey gidebiliyoruz. Yani bütçelerimiz ve kaynaklar bilindiği gibi sınırlı, ihtiyaçlar ise sınırsız. Biz 116 dönümlük kısmını ihale ettik. Bir de 90 dönümlük projelerde açıklamadığımız bir başka aynı bölgede hemen Hüsrev Paşa Camii'ni geçtikten sonra sol tarafta kalan bir alanımız var. Orayı da halkımızın hizmetine bir iki ay içerisinde açmayı planlıyoruz" dedi.

"SAHİL BANDI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR"

İpekyolu'nun çehresini değiştirecek olan sahil bandı çalışmalarının sürdüğünü, ama bu tür projelerin kısa süre içinde bitirilmesinin zor olduğunu vurgulayan Aydın, "Sahil bandı çalışmaları biraz uzun sürecek. Teşrifatlı ve zor bir iş ve bu sene bitmeyecek. İnşallah o da en kısa sürede hizmete girecek. Bir başka hizmetimiz olarak da 8 kulvarlı atletizm pistimizi de ihale ettik. Şu anda müteahhidimiz başladı. Yer teslimi yapıldı. 8 kulvarlı atletizm pistimizle birlikte ilimizde de ulusal aynı zamanda uluslararası atletizm yarışmaları da artık yapılabilecek. Atletizm pistimizin bölgesi de güzel. Hemen Yalı Mahallesi dediğimiz denize münhasır bir bölgede yapılıyor. İnşallah o da hayırlı olacaktır diye düşünüyoruz. İlimizin tek 8 kulvarlı atletizm pisti olarak ulusal ve uluslararası yazışmalarda inşallah olacak. Yine bir başka ihalemiz daha vardı. 2 bin kişilik spor salonumuz. 2 bin kişilik spor salonumuz da ihale edildi ve süreci devam ediyor. Önümüzdeki günlerde nihayete erecek. Yine Selimbey'de bir ihale ettiğimiz yaklaşık üç dönümlük arazide bir parkımız var. Orası da inşallah park olarak hizmete girecek" şeklinde konuştu.

BİLİM MERKEZİ İHALEYE ÇIKIYOR

Bu hafta içerisinde ihaleye çıkmayı düşündüğümüz bilim merkezimiz var. Bilim merkezimize de en kısa sürede başlayıp önümüzdeki sene içerisinde de bitirmeyi planlıyoruz. Bilim merkezimiz tabii çok önemli. Yani büyük projelerden biridir. Hem bilim merkezi, hem sahil bandı bunlar gerçekten büyük projeler. Ciddi yatırım gerektiren projeler. Burada bir çevre gibi bir merkezimiz. Kendi elektriğini bilmesinden dolayı güneş panellerimiz var. Aynı zamanda işte yağmur suyunu tekrar deşarj edip, tekrar onu atıp su haline gelmeden kullanabilme imkanlarını sunan çevreci bir bilim merkezi olacak. 50 kişilik içerisinde planetaryum var. Bin 300 metrekarelik deney ve simülasyon salonu var. İçerisinde dijital kütüphane, çok amaçlı salonu, işte bilim laboratuvarları dahil güzel bir merkez olarak. Hem bölgemize de hizmet edecek hem de ilimize hizmet edecek. Yani biz onu inşallah içerisindeki özellikle planetaryum kısmını Farsça olarak da alt yazı veya Farsça şeyini de onu da talep edeceğiz. Onları da yaptığımızda doğal olarak İran'dan da yoğun bir talep olarak geleceğini düşünüyoruz. Bilim merkezleri ücretlidir ama tabii ki açıldığında belli bir süre ücret almıyoruz. Türkiye'de benzer örnekleri de var. Buradaki bir ücret esasında belirli oranda o binayı koruyor. İçindeki malzemeleri koruyor. Yani bir şeyin ücretsiz olması orada aşırı tüketime sebep veriyor. Bir anda kısa süre içerisinde oranın yok olduğunu görebiliyorsunuz. Ücretli olması aşırı tüketimi yok etmeyi tabii engelleyecek. Uzun bir süre boyunca belirli gruplara, yani ilk başta işte dezavantajlı gruplarımızla, sevgi evlerindekilere, şehit yakınlarına, 65 yaş üstüne, okullarımızdaki öğrencilerimize tabii ki bunlara ücretsiz olacak. Ama turizm anlamında baktığımız zaman yani İran'dan,  Batman'dan, Siirt'ten, Bitlis'ten, Hakkâri'den buradan gelecekler. Turizm anlamında gelenlere belirli bir ücret olacak. Ama diğer kısımlarını biz bir şekilde öğrencilerimize açacağız. Yani bu hem bir sosyal belediyecilik hem de binanın belli bir ömrünü uzatacak nitelikteki alan kararlar doğrultusunda olacak. Bu vesile ile hem spor tesislerimizin, hem evlendirme tesisimizin, hem parklarımızın, hem de bilimin merkezimizin gençlere yönelik büyük bir katsının olacağını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

İLÇEYE YENİ HALK KÜTÜPHANESİ…

İpekyolu'nda kuracakları yeni halk kütüphanesi ile ilgili de bilgiler aktaran Aydın, "Halk kütüphanesi, esasında tüm ilimize hizmet edebilecek nitelikte, kapasitede bir halk kütüphanesi olarak göz önünde olacak. Esenler Mahallesi'nde olacak. Bu bölgenin itibariyle de oradaki çocuklarımızın ders çalışmalarına, çeşitli aktiviteler yapmalarında sebebiyet verecek. Yani yaklaşık 8 bin metrekare alan üzerinde kurulu içerisinde konferans salonları olacak. Robotik kodlama atölyeleri kafeteryası, çeşitli kursların verileceği kısımlar, bunun dışında cep sineması, küçük bir spor salonu da yapacağız. Bunların hepsine baktığımız zaman kütüphane konsepti artık yani ülkemizde millet kütüphanesinin de açılmasıyla birlikte, Sayın Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu bir perspektifle, vizyonla millet kütüphanesini artık bunların isimlerinin yaşam merkezi olarak kullanmıyoruz. Artık kütüphane dediğimiz zaman aklımıza bunlar gelmesi gerekiyor. Onun için ismi de halk kütüphanesi olarak geçecek. Sadece kitap okunan, ders çalışılmaktan ziyade etkinliklerin de yapılabileceği, cep sinemasının da olduğu, spordan da yararlanabileceği ferah bir alan olarak ilimize kazandıracağız. Orayı da bu yıl içerisinde bitireceğimizi tahmin ediyoruz. Bir başka hususta bizim hayvan rehabilitasyon merkezi projemiz var. Onun da yapımına muhtemelen bir iki hafta içerisinde başlamış oluruz. Bunu kendimiz yapacağız. Hayvan rehabilitasyon merkezimizde açacağız. Yani biliyorsunuz ülkemizde bir toplum hayvanları problemi yaygın olarak var. Bunlar kanunlarla, yönetmeliklerle de konunmuş hususlar var. Yani devletimiz uluslararası alanda Avrupa Birliği standartlarında kanun ve yönetim yönetmelikleriyle uyguluyor. Biz de burada yine hayvanlarımızı rehabilite etmek anlamında ilçeler bazında tek rehabilitasyon merkezi olarak inşallah yürürlüğe girecek. Burada biz yine kısırlaştırma faaliyetleri olsun, saldırgan hayvanlar olduğu zaman onlara yönelik rehabilitasyon aktiviteleri olsun, veteriner hekimlerimizle birlikte bu hizmeti vermeye başlayacağız. Onun da bu sene bitirmeyi planlıyoruz" dedi.

İPEK PARK'TA YENİ BÖLÜMLER AÇILACAK

İpek Park'ın içerisinde yeni bölümler hizmete gireceğini belirten Başkan Vekili Aydın, "Parkta elsa kulemiz var. Daha önce yapılmış, çok güzel bir yapı. Yapının içerisinde de biz 7D sinema ve simülasyon merkezi oluşturduk. O da bir iki hafta içerisinde hizmete girecek. Çocuklarımız buradan yararlanacak. Dezavantajlı grup veya hedef kitlelerimize ücretsiz bir şekilde faydalandırmaya çalışacağımız bir hizmet olarak devam edecek. Flamingo parkımız vardı. Bu projede farklı bir gecikme olabilir. Kamulaştırma işlemleri devam ediyor. Şu anda başlangıçtan programladığımız planlarımıza şu anda yaklaşmış durumdayız. Yani artık ihalelerimiz verilmiş durumda. Artık hizmete girecek. Zamanla da hizmete açıldıktan sonra da inşallah güzel bir şekilde faaliyete geçireceğiz. Kreş anlamında bir eksiklik var. Bununla ilgili de yani bizim merkezde kendi binamız yok. Bununla ilgili bir çalışma yapıyoruz ama kendi binamızın olmayışı tekrar bir kiraya işte bir yer tutulması bunların artıları, eksileri tamamını değerlendiriyoruz ama bir kreş ihtiyacımız var. Bu yılki planlamamız içerisinde kreş yok ama önümüzdeki yılın planlaması için değerlendireceğiz. Gelecek yılki yatırımlarımız arasında kadın, kültür, gençlik merkezleri olacak. Güzel ikonik bir bina tasarlamak istiyoruz. Bu kapsamda kreşi bunun içerisinde değerlendirebiliriz. İhtiyaçlarımız çok fazla. Daha çok park alanına ihtiyacımız var. Daha çok ailelere hizmet edecek yerlere ihtiyacımız var. Maalesef ilimiz ve ilçemiz İkinisan ve İskele Caddesi arasında sıkışmış bir haldedir. Buralarda kamuya ait 1 metre kare boş yer bulamıyoruz" şeklinde konuştu.

DEPREM HAZIRLIĞI VE DEPREM EYLEM PLANI…

İlçede olası depreme yönelik belediye olarak hazırlıklar olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Aydın, "AFAD sahada gerçekten çok başarılı işler yapıyor. Onların da koordinasyonunda belediyeler onların koordinasyonunda gider. Deprem, sel ve afetlerde bizim planlarımız var ve anında harekete geçer. Geçenlerde de beş şiddetinden örneğin bir deprem oldu. Bazı evler hasar gördü. Çevre Şehircilik harekete geçer. AFAD harekete geçer. Belediyeler harekete geçer. Hemen birleşirler. Beraber hareket ederler. İpekyolu sınırları içerisinde üç adet elimizde ağır hasarlı olarak değerlendirilen binamız var.  Ama bu binalara değerlendirmeye tekrar itmek gerekiyor. Onları da tabii biz AFAD'la beraber çalışıyoruz" dedi. Halk ekmek konusunda konuşan Aydın, "Burada halk ekmek bağlamında bizim halk ekmek büfelerini kurmamızın tek bir nedeni vardı. Piyasayı birazcık regüle etmek. Yani şimdi bir tarafta işte bir milyon insan var, bir tarafta da işte satıcılar var. Ne satıcıların zarar görmesi lazım ne de alıcıların zarar görmesi gerekiyor. Ekmek bizim temel tüketim maddemiz. Bir mahallemizde bir fırın tarafından ekmek şu anda iki liraya satıyor. Biz halk ekmek olarak iki liraya satıyoruz. O mahallede halk ekmek büfesinin açık olduğu o fırın saatlerde iki liraya satılıyor, halk ekmek büfesi kapanır kapanmaz iki buçuk liraya satıyor. Hemşehrilerimize bakmak zorundayız. Yani buradaki temel hedefimiz esasında buradaki piyasadaki aşırı talepleri bir şekilde törpülemektir. Yani bu hemşehrilerimizin faydasına olan bir şeydir. Muhakkak fırınların da maliyetleri artıyor. Yani dar gelirli insanlarımızı da düşünmemiz gerekiyor. Bunun a dengesini de götürmeye çalışıyoruz. İşin özündeki temel hedefimiz budur. Yani halk ekmeğin temel amacı burada budur. Yani biz hemşehrilerimizi düşünmek zorundayız. Bunu yaparken de ne fırıncılarımıza, ne marketlerimize zarar vermeden yapmamız lazım. Tüm Türkiye'de halk ekmekçiler var. Bunlar tatlı bir rekabeti de getiriyor. Rekabetle daha iyi hizmeti getiriyor. Bu rekabet hemşerilerimizde de yarar. Fırıncılarımızda da yarar. Yani temel olarak stasımız bu, bunu yaparken de belli bir ölçüde gitmek istiyoruz. Hiç kimsenin zarar görmesini istemiyoruz. Eğer bir alanda aşırı fiyat oynaklıkları varsa, hemşehrilerimizin zarar gördüğüne kanat getiriyorsak, sadece ekmek değil, her alanda da gideriz gerekeni yaparız. Gerekirse domateste de aşırı pahalılık görürsek, bu piyasa şartlarını gerçekleştirmediği kanaatine varırsak, piyasanın gerçeğini göstermediğine kanaat getirirsek gideriz Antalya'dan alırız burada ilk başta dar gelirlileri olmak üzere satarız. Bunlar belediyelerin görevleri arasındadır. Asli görevimizdir. Genel olarak sosyal belediyeciliğin de asli görevidir" açıklamasında bulundu.

 "FESTİVALLERİ ÖNEMSİYORUZ"

Belediye olarak festivallere çok önem verdiklerinin altını çizen Başkan Vekili Aydın, "Biliyorsunuz geçtiğimiz haftalarda güzel bir gençlik festivali yaptık. Üç gün boyunca içerisinde bilim şenliği, konserlerimiz, etkinliklerimiz vardı. On binlerce kişi bu festivalimize katıldı. Gerçekten biz de çok mutlu olduk. Çok büyük bir teveccüh oluştu. Bu festivale insanlarımız da, hemşehrilerimizin de ihtiyacı varmış. Festivallerimize devam edeceğiz. Şimdi yaz dönemine girdik. Üniversite öğrencilerimiz de gittik. İlimiz gerçekten konser alanında oldukça hareketli. Sadece konser yapmıyoruz. Birçok etkinliğimiz devam ediyor. Onun dışında dağa yürüyüşlere çıkıyoruz. En az bin kişi katılım sağlıyor. Çok güzel bir ortam oluyor. Gençlere yönelik çok faaliyetimiz devam ediyor, edecek. Yaz şartları, sıcaklıktan dolayı şimdilik dağ yürüyüşlerini erteledik. Van Gölü'nün etrafında faaliyetlerimiz devam edecek" dedi.

"YENİ HİZMET BİNASI İÇİN GİRİŞİMLERİMİZ SÜRÜYOR"

Yeni belediye hizmet binasının yapılıp yapılmayacağı ile ilgili soruyu yanıtlayan Aydın, "Belediye hizmet binasıyla ilgili taleplerimizi ilgili yerlere iletiyoruz. Kendi öz kaynaklarımızla şuan yapmamız mümkün değil. Burada senenin başında şöyle bir tercihte bulunmamız gerekir. Ya biz park mı yapalım, bilim merkezi mi yapalım, gençlere mi ulaşalım, yoksa mevcut binamızda bize yeter mi? Bunların yerine hizmet binası da yapabilir miyiz. Öncelikle hemşehrilerimize dokunacak hizmeti ön plana aldık. Bizim binamız, bize hizmet olarak yetiyor. Ama kendi binamızın olması tabii ki her şeyden daha önemli ve olması gerekiyor. O çalışmalar da devam edecek. Biraz da zaman kısıtımız da var. Yani bu işin planlaması sadece bir yıl alıyor. Bu konuda çeşitli görüşmelerimiz devam ediyor. Bakanlıklarımız bizi dinliyor ve gerekli destekleri sunmak için gayret ediyorlar. Onların da sınırlı kaynakları var. Tüm illerden benzer talepler gidiyor. Ama inşallah bu konudaki adımlarımız da sürecek" dedi.

Konuşmaların ardından çekilen toplu fotoğraf ile program sona erdi.

Aydın: İpekyolu'nda önceliğimiz hizmet…

Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş