Hac rezervasyon sistemi değişikliği birçok mağduriyeti beraberinde getirdi

Hac rezervasyon sistemi değişiklikleri birçok Müslümanı hayal kırıklığına uğrattı. Suudi Arabistan’ın Batı’dan Hacca gidecek olanları etkileyen kararı sonr

30.06.2022 15:26:00 0
Hac rezervasyon sistemi değişikliği birçok mağduriyeti beraberinde getirdi
Tarih: 30.06.2022 15:30

Batılı ülkelerden pek çok Müslüman, Suudi Arabistan Hac yetkililerinin, hac rezervasyonlarını internete taşımasıyla Hac yapma imkanını kaybediyor.

Zorlu yolculuğu yapacak kadar zinde olduğundan emin olmak için beden eğitimini artırmış, Hac kurslarına katılmış ve yolculuk için ihtiyaç duyduğu her şeyi satın almış olan Batı’daki Müslümanlar Suudi Arabistan hükümetinin son anda aldığı Hac kayıt kararı değişikliği ile beraber mağdur oldu.

6 Haziran'a kadar, Hac başlamadan sadece bir ay önce (7 Temmuz), Suudi Arabistan Hac Bakanlığı aracı firmaları devre dışı bırakan bir sistemi yürürlüğe koydu. Buna göre daha önce yolcuların ihtiyaçlarına uygun paketler oluşturmada etkili olan Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya'daki seyahat acentelerinin hac ziyareti oluşturmasına izin verilmediği açıklandı.

Suudi yetkililer, Motawif adlı bir sistemi devreye alarak Batı ülkelerinden başvuran hacılar için çevrimiçi bir rezervasyon sistemi başlattığını duyurdu.

Daha önce Hac başvurusu yapan ve Hac yapmaya hak kazanan kişiler Motawif adlı sistemin yaptığı bir çekilişe katılacak ve Müslümanların kutsal topraklarına yolculuk yapıp yapamayacağını öğrenecekti.

 Sistemin Hac ziyaretinden bir ay önce faaliyete alınması tepki çekerken birçok Müslümanın Hacca bu sebeple gidemeyeceği ortaya çıktı.

Hac için gerekli düzenlemeleri yapan birçok firma ise bu kararın ardından hak sahiplerinden aldıkları depozitoları iade etti.

 

Geçtiğimiz yıl sadece Suudi Arabistan’dakiler Hac yapabildi

2021’de pandemi kaynaklı seyahat kısıtlamaları, Suudi Arabistan'ın yalnızca ülke içinde bulunan Müslümanların hac yapmasına izin verdiği bir sistemi devreye almasına neden oldu.

Yine yüzbinlerce Müslüman dünya çapındaki milyonlarca Müslüman gibi Mekke'ye seyahat etmek için beklemek zorunda kaldı ve kısıtlamalar kaldırıldıktan sonra Hac kayıtlarından kendilerinin sırasının gelip gelmediğini öğrenmek istedi. Ancak Suudi Arabistan hem kota sınırlamaları getirmiş hem de birçok ülkeden Hac yapılmasını adeta kısıtlayacak kararlar aldığını duyurmuştu.

2019'da 2,5 milyon Müslüman Hac yolculuğuna çıkarken Suudi Arabistan o yıl Hac ve Umre amaçlı düzenlenen ziyaretlerden 12 milyar dolar gelir elde etti.

Bu Nisan ayında da Suudi Arabistan, yurtdışından gelen Müslümanların Hacca gelmesine bir kez daha izin vereceğini açıkladı, yani erteleyenler için Hac tekrar başlamıştı ancak bu defa da farklı sıkıntılar oluşttu.

Aile bilgileri, evrak işlerinin uzunluğu ve koronavirüs aşılarının güncel olduğundan emin olması gereken hacılar rezervasyonlarını yenilemek istedi. Ancak bu defa da 65 yaş üstünün Hacca gitmesine onay çıkmadı.

 

Son dakika değişiklikleri

Suudi Arabistan Hac Bakanlığı tarafından açıklanan son dakika düzenlemeleri birçok Müslümanı mağdur etti.  Çevrimiçi formları doldurmak için uğraşan Müslümanlar, Hac firmalarından depozitolarını almaya çalışırken vakit kaybetti ve Hacca gitme şansını da yitirdi.

Üstelik Motawif paketleri acentelerin sunduklarından farklı oldu. 14 gün boyunca gitmeyi planlayanlara, 12 günlük paketler sunuldu. Veya Medine hariç 21 günlük sürelerde Hac vizesi sunuldu. Yıllardır kendilerini Hacca göre programlayan kimi Müslümanlar bir ayda yapılan değişiklikler sonrası Hacca gitmekten vazgeçerken kimileri de gitmek istese de artık gidemeyecek.

Son anda acentelerin Hac yetkileri kaldırıldığı için Batı ülkelerinden Hacca gitmek isteyen Müslümanlar Hacca gitme haklarını kaybettikleri için oldukça üzgünler. Suudi Arabistanlı yetkililerin bu mağduriyetleri gidermek için çalışma başlatıp başlatmayacağı ise bilinmiyor.