Tarih: 18.06.2021 09:50

'Bölgemizin lokomotifi turizmdir'

Facebook Twitter Linked-in

Koronavirüs pandemisinin etkileri halen dünya çapında devam ederken, birçok sektör de olumsuz yönde etkileniyor. Bu sektörlerin başında ise konaklama sektörü geliyor. Ülkemiz genelinde olduğu gibi Van turizmi de süreçten en çok etkilenen kesimlerden birini oluşturuyor. Sektör temsilcileri ise pandeminin olumsuz etkilerinin bitmesi ve piyasaların eski haline dönebilmesi için pazar günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kalkmasını ve saat 22.00'den sonraki kısıtlamaların da esnetilmesini talep ediyor. 1 Haziran sonrası küçük gruplar halinde misafir ağırlamaya başlayan otellerde, doluluk oranlarının ise yüzde 30 bandında olduğunu belirtiliyor. İç ve dış turizmde henüz istedikleri ivmeyi yakalayamayan sektör temsilcileri, bu aralar küçük turlar dışında pazarlama sektörüne hizmet verdiklerini ifade ettiler. Otel işletmecileri, turizmin, Van'ın ve bölgenin lokomotifi olduğuna vurgu yaparken, kısıtlamaların tamamen kalkması ile birlikte hareketlilik yaşanmasını beklediklerini dile getirdiler.

“HAFTASONU GRUP ALAMIYORUZ”

Konuyla ilgili görüştüğümüz Rua World Otel Müdürü Turizmci Hikmet Çakır: “ Az da olsa küçük gruplar halinde kültür turları gelmeye başladı. Mevcut olan küçük grupları misafir etmeye başladık. Tamamen iç pazara yönelik butik turlar başladı. Piyasaların tam anlamıyla canlanması için akşam yasaklarının bitmesi, sektörümüzün içinde bulunan eğlence kısmının da aktif olmasıyla sıkıntılı süreç tamamen sona erecektir ve çok ciddi bir rahatlama gelecektir. 1 Haziran’da yasakların bitmesiyle bir nebze de olsa rahatlama var ama pazar günü yasağı ve belli bir saatten sonraki kısıtlamaların devam etmesi olumsuz yönde etki ediyor. İran kapısının açılmaması zaten ekstra bir sıkıntı. Pazar günü sokağa çıkma kısıtlaması devam ediyor, bu sebeple hafta sonu grup alamıyoruz. Hafta içi ise akşam belli bir saatten sonra kısıtlama olduğu için ve zaman dilimi az olduğundan dolayı turlar daha kısıtlı zaman dilimine dönmeye başladı. Böylelikle bu da ciddi bir dezavantaj. Bundan dolayı yine grup sayıları düşmeye başlıyor.” diye konuştu.
 

“BÖLGEMİZİN LOKOMOTİFİ TURİZM”

1 Haziran sonrası başlayan yeni normalleşme sürecinin otellerdeki doluluk oranlarına olumlu yönde etki ettiğini ifade eden Çakır: “1 Haziran öncesi doluluk oranımız yüzde 8 ila 12 bandındaydı ama 1 Haziran sonrası doluluk oranı yüzde 30’lara kadar çıktı. Mevcut kısıtlamalar biterse bunun daha da artacağını ümit ediyoruz. Misafirlerimiz daha çok şirket ağırlıklı, pazarlama sektöründe çalışan kişilerden oluşuyor. Şuan iç pazar çalıştığımız için daha çok kültür turları var. Avrupa turları çok ayarlayamadık, otelimizde küçük bir Amerika grubu var, yaklaşık 3 günlük bir konaklamaları söz konusu. Küçücük bir rahatlama ile insanların kendilerini dışarı atmasıyla ister istemez hizmet sektörü daha bir canlanmaya başladı. İşletme olarak çalıştığımız İzmir, İzmit, Ankara ve GAP turları var, yani daha çok Güneydoğu, Ege ve Marmara bölgesi. Mevcut gruplarımızdan bazıları 3’er gece kalıyor, bazıları 1 gece, bazıları da 2 gün kalıp hafta sonu denk geldiği için Pazar gününü nerede geçireceğini düşündüğünden dolayı turunu bitirip hızlı bir şekilde dönme peşinde. Tam serbestlik geldiğinde eski günlerimize geri döneceğiz, temennimiz o. Bölgemizin lokomotifi turizm, sektörde çalışan sayısı da oldukça fazla, tamamen rahatlamanın başladığı anda Van’a ciddi anlamda kültür turları gelecek, iç ve dış pazarda hareketlilik başlayacak” ifadelerini kullandı.

“MEVCUT SIKINTILARDAN ÇIKMIŞ DEĞİLİZ”

Sardur Otel Sahibi Turizmci Erkan Sağınç ise, süreç ile ilgili yaptığı değerlendirmede, sektör olarak henüz istenilen düzeyde bir gelişme yaşayamadıklarını söyledi. Sağınç şöyle devam etti: “ Pazar günü kısıtlaması halen devam ediyor, akşam belli saatlerde uygulanan kısıtlamalar devam ediyor, sınır kapıları halen kapalı. Yani mevcut sıkıntılardan çıkmış değiliz. 1 Haziran öncesi uygulanan tam kapanmayı çıkarırsak son bir yıllık süreç ne ise şimdi de aynı şekilde devam ediyor. Birçok meslektaşımız işletmesini kapatmak zorunda kaldı, bir çoğu borç-harçla devam ettirmeye çalışıyor. Eskiden bir beklentimiz vardı, sıkıntılar bitecek diye ama şu aşamada ne yazıkki o da kalmadı. Her gün bir hafta sonrası için dua ediyoruz çünkü dua etmekten başka bir alternatifimiz yok. Elektrik faturalarımız birikti, kiralarımız birikti, diğer giderlerimiz var ve bunun önüne geçemiyoruz. Çünkü 1 Haziran öncesi doluluk oranımız yüzde 5-10 arasıydı şimdi de pek değişen bir şey yok, otelmizde yabancı turist yok, yerli turist var ve genelde pzarlama sektörü var. Eskiden kültür turları vardı, yerli ve yabancı turist vardı, şuan sadece firma elemanları geliyor.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —