Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, 2,2 milyon çiftçinin yer aldığı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne başvuruların artık e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebileceğini belirterek, bakanlıkları tarafından hayata geçirilen yeni sistemle üreticilerin emek, zaman tasarrufu ve dijital çağın imkânlarından faydalanmasını sağlayacağını söyledi.
Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Bakanlıkları tarafından hayata geçirilen Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğin, üreticilere önemli kolaylıklar sağlayacağını söyleyen Müdür Görentaş, çiftçilerin dijital çağın imkânlarından faydalanacağını vurguladı.
e-Devlet Kapısı hizmetinden arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan, sadece ürün güncellemesine gidecek çiftçilerin yararlanacağını ifade belirten Müdürü Görentaş, sistemin, çiftçilerin kullanabileceği basit bir iş akışından oluştuğunu dile getirdi.
"ÇİFTÇİMİZ, DİJİTAL ÇAĞIN İMKÂNLARINDAN FAYDALANACAK"
2 milyon 171 bin 646 çiftçinin yer aldığı ÇKS'ye başvuruların e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebileceğini vurgulayan Müdür Görentaş, "Bakanlığımız çiftçilerimiz için önemli bir hizmeti daha hayata geçirdi. Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik üreticimize emek ve zaman tasarrufu sağlayacak. ÇKS'deki başvuru süreç ve şartlarında getirilen düzenlemeyle dijitalleşme, bürokrasinin azaltılması ve üretim planlaması amaçlanmıştır. Yani çiftçimiz, dijital çağın imkanlarından faydalanacak, daha kolay bir süreç izleyerek başvurusunu yapacak ve Bakanlığımız da ÇKS verilerini kullanarak üretim planlamasına zemin hazırlayacak. ÇKS sisteminden e-Devlet Kapısı hizmetinden arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan, sadece ürün güncellemesine gidecek çiftçiler yararlanacak. Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen sistem, çiftçilerin kullanabileceği basit bir iş akışından oluşuyor. Hem gerçek hem de tüzel kişiliği haiz çiftçilerimiz bu sistem yararlanabilecek. Bunun yanı sıra isteyen çiftçilerimiz il veya ilçe müdürlüklerimiz üzerinden de başvuru yapabilecek. Ürün beyan formlarındaki muhtar ve 2 azanın imzası, muhtarlarımızın da talepleri doğrultusunda çiftçilerimizin başvuru sürecini sadeleştirmek amacıyla yine bakanlığımız tarafından kaldırılmıştır" dedi.
"ÇİFTÇİLERİMİZ ÜRÜN GÜNCELLEMELERİNİ EKİM AYI İTİBARIYLA E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPABİLECEK"
2023 ÇKS kaydı için son başvuru tarihinin 31 Aralık 2022 olduğunu belirten Müdür Görentaş, "Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 23/09/2022 tarih ve 31962 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yapılan değişiklik ile 2023 ÇKS kayıtları için son başvuru tarihi 31 Aralık 2022 olarak belirlenmiştir. 23 Eylül 2022 tarihinden önce yapılan ÇKS başvuruları ile diğer iş ve işlemler, 27 Mayıs 2014 tarihli ve 29012 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ÇKS Yönetmeliği ve 30 Aralık 2014 tarihli ve 29221 sayılı Mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılacak olup, 23 Eylül 2022 tarihinden itibaren yapılacak başvurular ile diğer iş ve işlemler 23 Eylül tarih ve 31962 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik çerçevesinde yapılacaktır. ÇKS başvuruları Eylül ve Aralık ayları arasında 4 aylık süreyi kapsamakta olup, 2023 üretim yılı başvuruları 31 Aralık 2022 tarihinde sona ereceğinden, üreticilerin mağdur olmamaları için bu tarihe kadar kayıtlarını güncellemeleri gerekmektedir. 23/09/2022 tarih ve 31962 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklik ile; Çiftçilerimiz ürün güncellemelerini Ekim ayı itibarıyla E-Devlet üzerinden yapabilecek. Her yıl istenen Çiftçi Belgesi tüm başvurular için sadece ilk başvurularda alınacak 10 ay süre ile olan başvuru 4 aya düşürüldü. Çiftçilerimiz ürün değişikliklerini Şubat ayı içerisinde yapabilecek. Ürün beyan formunda sadece çiftçilerimizin imzası yeterli olacak" ifadelerini kullandı.
Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz