“Madde bağımlılığı ‘engellilik’ olarak kabul edilmeli”

Madde bağımlılığı konusunda farkındalık çalışmaları yürüten, bağımlı kişilere ve ailelerine danışmanlık hizmeti veren Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı sosyolog Osman Turğut, Dünya Engelliler Haftası dolayısıyla aç?

SAĞLIK 14.05.2022 11:02:14 0
“Madde bağımlılığı ‘engellilik’ olarak kabul edilmeli”
Tarih: 01.01.0001 00:00

MADDE BAĞIMLILILARINA DİKKAT ÇEKTİ

Kamuoyunda ve yasal düzenlemelerde engelliliğin sadece ‘işitme’, ‘görme’, ‘bedensel’ ve ‘zihinsel’ şeklinde ifade edildiğini ancak madde bağımlılığının da engellilik kapsamında ele alınması gerektiğini belirten Turğut, şunları söyledi:
“10-16 Mayıs tarihi her yıl Engelliler Haftası olarak kutlanmaktadır. Engel, yetersizliği olan kişilerin sosyal etkileşimlerinde karşılaşılan problemlerdir. Engellilik terimi, kişinin bir ya da daha fazla alanda çeşitli aktivitelerini büyük oranda sınırlandıran, zihinsel ya da fiziksel bozukluğu ifade etmektedir. Madde bağımlılığı da bu çerçevede kişide bir engellilik hali yaratmaktadır. Depresyon ve kaygı gibi çeşitli bozukluklar bu kişilerde daha çok görülür.”

“HEM KENDİLERİ HEM AİLELERİ OLUMSUZ ETKİLENİYOR”

Madde bağımlılarının hem birey olarak zorlu bir süreç yaşadıklarını hem ailelerin yaşam standardına olumsuz etkide bulunduklarını ifade eden Turğut, şöyle devam etti: 
“Madde bağımlısı engelli çocuklar aile işlevselliğini etkileyebiliyor. Çatışma durumu ortaya çıkabiliyor. Giderler artar, aileyi yeni maddi kaynaklar bulmaya zorlar. Ayrıca çocuğun bakımı için harcanacak zaman ve emeğin de daha uzun olacağı düşüncesiyle, davranışsal boyutta aile üyeleri etkilenecektir. Yaşanan kızgınlık, suçluluk ya da soyutlanma gibi durumlar ise aile üyelerinin duygusal boyutta yaşadığı değişimlere etkide bulunur. Daha sonra kendini suçlu hisseden aile üyeleri neden ben diye sormaya başlarlar ve neden engelli bir çocuğa sahip olduklarını sorgularlar. Bu sorgulama sonucunda da, genelde bireyler kendilerinin cezalandırıldığı kanısına varırlar.”

“ENGELLİ HAKLARINDAN YARARLANDIRILMALI”

Madde bağımlılarının da engelli kategorisinde kabul edilmesi ve engellilerin var olan haklarından yararlandırılması gerektiğini düşündüğünü belirten Turğut, şunları kaydetti:
“Madde bağımlısında üzüntü, kızgınlık, kaygı, suçluluk, kabullenmeme, dış dünyadan uzaklaşma tepkileri oluşur. Kişi, bazen bir önceki evreye gittiği gibi bazen de bir evreye takılıp kalabiliyor. Bu hastalığa biz kronik beyin hastalığı diyoruz. Bu insanlar iş bulmada ve çalışmada sıkıntı yaşamaktadır. O halde madde bağımlılığı neden bir engellilik olarak kabul edilmesin? Engellilerin sahip oldukları haklara bunlar da neden sahip olmasın? Bize göre, engellilerin sahip olduğu haklara bunlar da sahip olmalıdır.”