Van Devlet Tiyatrosu Müdürü Urgan:'Hedefimiz, tiyatroyu hiç bilmeyen insanlara ulaştırmak'

9 yıl Van’da tiyatro sanatçısı olarak görev yaptıktan sonra 2019 yılının Eylül ayında Van Devlet Tiyatrosu Müdürlüğüne vekaleten ataması yapılan Gül Urgan, tiyatroda hedeflerine ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu.

SANAT 16.03.2020 12:16:05 0
Van Devlet Tiyatrosu Müdürü Urgan:'Hedefimiz, tiyatroyu hiç bilmeyen insanlara ulaştırmak'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Temel hedeflerinin “Tiyatroyu hiç bilmeyen insanlara ulaştırmak” olduğuna vurgu yapan Urgan; "Hiç tiyatro görmemiş çocuklara ulaşmak, hiç tiyatro görmemiş, tiyatro oyunu izlememiş seyirciye ulaşmak adına doğunun her köşesine gitmeye çalışıyoruz. Van’da belli bir seyirci kitlemiz var, turnelerde zaten o yörenin seyircisi ile karşılaşıyoruz ama Van ve çevre illerde de, doğu turnesi yaptığımız illerde de belli bir yerleşik seyircimiz var aslında. Bunun dışında bizim temel hedefimiz; tiyatroyu hiç bilmeyen insanlara ulaşmak, tiyatroyu onlara ulaştırmak. Asıl beklentimiz bu. Yani tiyatroyu hiç tanımayan insanlara ulaşabilmek arzusundayız”ifadelerini kullandı.

“DOĞU'NUN HER KÖŞESİNE GİTMEYE ÇALIŞIYORUZ”

2020 yılı programı hakkında bilgi verirken en az 3 yeni yetişkin oyunu ve 2 çocuk oyunu ile devam etmek istediklerini belirten Van Devlet Tiyatrosu Müdür Gül Urgan: “Bu sayılar çoğalabilir, bunlar minimum sayılar. Devlet tiyatrolarının şöyle bir programlaması var;  Türkiye genelinde 12 tane yerleşik turne bölgesi dediğimiz bölgeler var. Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış durumda, bunun dışında bizim bölgemizin aktif olduğu alanlar var. Bunlar Bitlis, Siirt, Muş, Tatvan, Hakkari, Yüksekova. Hiç tiyatro görmemiş çocuklara ulaşmak, hiç tiyatro görmemiş seyirciye ulaşmak adına doğunun her köşesine gitmeye çalışıyoruz. Bunun dışında da devlet tiyatrosunun planladığı turne programlarına da uyuyoruz” dedi.

“TEMEL HEDEFİMİZ, TİYATROYU HİÇ BİLMEYEN İNSANLARA ULAŞMAK”

2020 yılında tiyatroya ilişkin beklentileri hakkında konuşan VDT Müdürü Gül Urgan, şunları kaydetti: “Aslında şöyle bir durumdan bahsedebilirim; Bu sene itibari ile devlet tiyatrolarında yeni bir oluşuma gidildi ve bu sayede ekiplerimiz yenilendi. Daha genç, daha dinamik, yeni mezun arkadaşlarımız var, bu ekiple özellikle doğu bölgeleri için hedeflediğimiz bir şey var. Hem halka hitap eden yani onların hikayelerine hitap eden metinler olsun hem de dünya ve Türk klasikleri de tanıtılsın, çünkü buna da ihtiyaç var, diğer kola da ihtiyaç var. Tabiki halkın hikayelerine ulaşmadığımız, değinmediğimiz sürece biz hiç tiyatroyu bilmeyen kitleyi tiyatroya taşıyamayız. Bir taraftan da tiyatroya alışmış bir kitle var, onlar da klasik görmek istiyorlar. Genç ekibimizle bunlara yönelik çalışma yapmayı planlıyoruz. Van’da belli bir seyirci kitlemiz var, turnelerde zaten o yörenin seyircisi ile karşılaşıyoruz ama Van ve çevre illerde de, doğu turnesi yaptığımız illerde de belli bir yerleşik seyircimiz var aslında. Bunun dışında bizim temel hedefimiz; tiyatroyu hiç bilmeyen insanlara ulaşmak. Asıl beklentimiz bu. Yani tiyatroyu hiç tanımayan insanlara ulaşabilmek...”

“ÇOK İYİ ELEŞTİREN, ÇOK İYİ GÖZLEM YAPAN SEYİRCİMİZ VAR”

Van halkının tiyatroya bakışını da değerlendiren Urgan, “Genel olarak baktığımızda Van halkının tiyatroya bakışı oldukça iyi. Buna ek olarak bir de şöyle bir şey söyleyebilirim; Hiç beklenmedik eleştiriler, hiç beklenmedik tepkiler alınabiliyor oyunlar bazında, bunun giderek büyümesini diliyorum. Çünkü buranın değerli bir coğrafya olduğuna inanıyorum. Sanata yatkınlık anlamında da çok değerli bir coğrafya olduğuna inanıyorum. Birçok batı illerinde rastlanmayan seyirciler de var bizde, çok iyi eleştiren, çok iyi gözlem yapan, eğitimli bir seyircimiz var ama dediğim noktaya birebir ulaşabilmiş, temas edebilmiş  değiliz, bunun için de bizim adım atmamız gerekiyor. Mesela, bir şenliğimiz var, zaten bu şenliğe seyirci olarak davet ettiğimiz çocukların hiç görmemiş olmaları gerekiyor tiyatroyu, çünkü önce çocuklarla birlikte o seyirci kitlesine ya da sanatla hiç tanışmamış olan o kitleye ulaşılabilir diye düşünüyorum. Şenliğimizden birazcık bahsedecek olursak, gerçekten dünyada eşi görülmemiş bir şenlik evet çocuk tiyatroları, gençlik tiyatroları festivalleri çokça var ama bizim şenliğimizin özelliği şu; çocukları sahneye çıkarıyoruz. Yani çocuk tiyatrosu yapan ekipleri sahnede bir araya getirmiyoruz, çocuklara ulaşıyoruz, belli okulları belirliyoruz. Ocak ayından önce bütün planlamalar yapılmış oluyor zaten, sanatçı arkadaşlarımız gidip o çocuklarla ilgileniyorlar ve bir süre sonra o çocuklar sahnede söz hakkı bulmuş oluyorlar. Van’ın yaptığı en iyi yatırımlardan biri bence 'Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği'dir. Bunun dışında da sadece şenlik kapsamında kalmamalı, yetişkinlere de aynı şekilde ulaşılabilmeli. Belki de tiyatroyu biz ayaklarına götürmeliyiz, buraya beklememeliyiz, köylere gidebilmeliyiz, öyle oyunlarımız olmalı. Bu sezon bunu planlayamadık ama umudum o doğrultuda, yani bir kaç oyunumuz köylere de gidebilir, ilçeleri gezebilir. Binaya beklemek yerine belki de onların ayağına götürmemiz gerekiyor tiyatroyu...”

VDT, NİSAN AYI SONUNA KADAR PERDE KAPATTI

Bu arada, VDT Müdürü Gül Urgan ile gerçekleştirdiğimiz görüşmenin ardından haberi sizlere ulaştırmadan yeni bir gelişme yaşandı. Tüm dünyanın etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle, Van Devlet Tiyatrosu da nisan ayı sonuna kadar perdelerini kapattı. Tedbirler kapsamında, Van Devlet Tiyatrosu, sahnelediği ‘Umut kavşağı’ oyunu ile perdelerini Nisan ayı sonuna kadar kapatmış oldu.
Koronavirüs salgınının önüne geçilmesi durumunda, tiyatro Mayıs ayında yeniden perde açacak.
Özel Haber: M. Selim Kurt