SİZLER BİR DEFA DA VAN’I DÜŞÜNÜN!...

SİZLER BİR DEFA DA VAN’I DÜŞÜNÜN!...

VAN 9.12.2023 16:48:00 0
SİZLER BİR DEFA DA VAN’I DÜŞÜNÜN!...
Tarih: 09.12.2023 16:49 Güncelleme: 10.12.2023 12:32

 

Zaman su misali hızla akıp giderken Türkiye genel seçimler sonrası tekrar bir seçim sürecine girmiş oldu. Geride bırakılan genel seçimler sonrası uluslararası siyasette ve devamında ekonomide yaşanan sorunlar bu haliyle 204 Mart Yerel seçimlerini de etkileyecek gibi.

İşte tamda bu nedenle Türkiye yeni bir heyecana hazırlanıyor. Nasipse yerel seçimler yaklaşık dört ay sonra yapılacak. Özelde de Van bu heyecanı doruğuna kadar yaşayan illerden olacak.

AK Parti’de adayların tespiti için süreç bu hafta başlıyor. Aday belirleme sürecinde bir taraftan illerde anket ve mülakatlar gerçekleştirirken bir yandan da bölgelerin nabzını tutmak için kendi belediyelerinde başkanların performanslarını takip ediyor.

AK Parti içerisinde belirlenen aday değerlendirme komisyonu hem adayların projelerini hem de halkta karşılıkları olup olmadığını tespit edecek. Komisyon her belediye için alternatif isim önerilerini ortaya koyacak. Elbette ki adaylarla ilgili son sözü Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan söyleyecek.

Yerel seçimleri millet olarak çok önemsemeliyiz.

Bu seçimlerde parti kadar adayında çok önemli olması gerek hatta adayın ismi Van gibi illerde en az 60 bin oy getirebilmeli.

AK parti Van’da belediyeleri kazanmak istiyorsa partinin oyunun üstüne oy koyacak adaylar belirlemeli ve bu konuda samimi çaba sarf edilmeli.

Çok zor, Van’da beş bin oyu olan yok dediğinizi duyar gibiyim.

Biraz daha zorlanırsa, samimiyetle çabalanırsa inanın olmayacak bir şey değil. Yeter ki her zaman dediğim gibi gönüllere dokunulsun.

AK Parti zaten iktidarını da belediyecilikteki başarısının üzerine inşa etmemiş miydi?

Van halkına belediyeciliğin nasıl olacağı geçmişten dersler çıkarılarak, doğru insanlarla ve doğru şekilde anlatılsın yeter ki.

Van gerçekten müstesna bir şehir. 

Ama biz bu şehrin kıymetini bilmedik. Biz bu şehre ihanet ettik, hala da ihanet ediyoruz ve hepimiz bundan da sorumluyuz.

İktidar partisi olan ve milletimizin çoğunluğunun desteğini alıp, umutla baktığı AK Parti’nin önümüzdeki Mart’ta yapılacak yerel seçimlere çok iyi hazırlanması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim.

Parlamento seçimlerinde yaşanan Van’daki kayıp, ekonomik kriz ve Van’daki bazı problemleri yan yana koyduğunuzda AK Parti’nin seçim startını erken vermesinin mantıklı olduğunu düşünüyorum.

Son seçimlerde AK partinin Van’da yaşadığı başarısızlığı öne sürerek yerel seçimlerde de aynı senaryonun olacağını iddia edenlerle ortak düşünmediğimi de belirtmek isterim.

Yerel seçimlerle genel seçimleri aynı değerlendirmememiz gerektiğini, ikisinin koşullarının, seçmen psikolojisinin ve oy verme reflekslerinin birbirinden çok farklı olduğu unutulmamalı.

Yerel seçimlerin belediye başkanı, hizmet ve parti olmak üzere üç önemli etkeni vardır. Seçmen bu üçünün bileşenine göre oy verir. Diyebiliriz ki partinin siyasi gücü yerel seçimlerde en az etkendir.

Buna en iyi örnek, bir dönem AK Parti’nin elinde olmasına rağmen muhalefetin eline geçen ve bir daha iktidar gücüne rağmen kazanılamayan birkaç istisna hariç Van belediyesi ve belediyeleridir. Milletvekilliği seçimleridir.

Ayrıca Türkiye’nin en genç nüfuslarından birine sahip olan Van’da bu seçimlerde Van gençliğinin gönlüne dokunan ipi göğüsleyecek.

Hangi parti samimi insanlarla yola çıkar, dedikodudan uzaklaşır, birlik beraberlik içinde kolektif bir takım oyunu oynarsa emin olun ki Van kazanır, Van halkı kazanır.

Kim kendisini halkın üstünde gören kibirli, ukala yönetim ve aday tarzıyla başarılı olamaz.

Seçmen artık vizyoner başkanlar istiyor. Bu nedenle üzerinde çokça çalışılarak yeni bir belediyecilik modeli inşa edilmeli.

Klasik belediye hizmetlerinin ötesine geçen, yenilikler, açılımlar çalışmalar yapılmalı.

Van halkının şikâyet ettiği konular da değişti. Artık çöp dağlarından değil, betonlaşmadan, trafik sorunundan, mimariden, estetikten, nitelikli kültürel faaliyetlerin ve en önemlisi Van’ın trafik sorununun konuşulmasını ve uygulanmasını bekliyorlar.

Demem o ki, artık şehirli seçmen için yol, su, çöp, kanalizasyon konusunda başarılı olmak, bir belediye başkanını seçmek için yeterli kriterler değil.

Van’da seçmen betonlaşma, trafik, mimari, estetik, sanat, kültür, turizm gibi konularda rekabete girecek, öncülük yapacak sorunu giderecek belediye başkanları istiyor.

Bir başkanın özgeçmişinin, tecrübesinin, vizyonunun ve kendini ispatlayan kariyerinin şehre katacağı çok şey olabilir.

Tüm bunlarla beraber yerel seçimler siyasi fikirlerin üstünde düşünülmesi gereken bir konudur.

Kim Van’ı kalkındıracaksa, gelişmesinde öncülük edecekse o desteklenmeli.

Van ne kadar iyi gelişirse, geleceğimiz olan gençlerimiz o kadar gelişecek sorunlardan uzaklaşacaktır.

Yeter ki Belediyeleri kazanalım derken belediyelerden ne kazanacağınızın peşine düşmeyin…!

Van’ı büyük köy görünümünden kurtarın artık…

Yeter ki çıtayı ve seviyeyi yukarı çekin…!

Yeterki yukarıdakileri aşağı çekmeyin...

Yeter ki şahsınızı değil toplumu düşünün…

Gerçekten ya bir defa da Van’ı düşünün…