SMA hastası Çınar bebek, destek bekliyor

SMA HASTALIĞI NEDİR?

SAĞLIK 28.09.2022 11:24:00 0
SMA hastası Çınar bebek, destek bekliyor
Tarih: 28.09.2022 11:26

SMA hastası Çınar bebek, destek bekliyor

Van Muradiyeli olan Çakan ailesinin 19 aylık bebekleri Çınar, Spinal Müsküler Atrofi (SMA) Tip-1 hastalığı ile mücadele ediyor. Minik Çınar'ın tedavi ücretini karşılayabilmek için valilik onaylı bağış kampanyası başlatan aile, destek bekliyor.

SMA Tip 1 Ölümcül Kas Hastası olan Çınar Çakan bebek, aylardır yurtdışında tedavi olmak için destek bekliyor. Dubai'ye gidip gen tedavisi olması gereken Çınar Bebek için başlatılan yardım kampanyası, henüz istenilen seviyeye ulaşmadı.

19 aylık Çınar bebek SMA hastalığıyla savaşıyor. Nefes almak için bile makineye ihtiyaç duyan bebeğin tek umudu Dubai'deki hastanede yapılacak olan gen tedavisi. Ailesi Çınar'ın yaşama tutunabilmesi için yardım bekliyor.

Van Muradiyeli olan ve Ankara Etimesgut'ta yaşayan Çakan ailesi, Çınar bebeği tedavi etmek için yardım bekliyor. Yaklaşık 16 ay önce başlatılan yardım kampanyasının henüz %27'lerde olduğu belirtildi.

Henüz 3 aylıkken Spinal Müsküler Atrofi (SMA) Tip-1 hastalığı teşhisi konulan Çınar Bebeğin tedavi olabilmesi için 33 milyon Türk Lirasına ihtiyaç var. Çakan ailesi, bebeklerinin yurtdışında tek dozu 1 milyon 817 bin dolar olan gen tedavisinden yararlanabilmesi için destek bekliyor.

Tek umutlarını gen tedavisine bağlayan aile, bebeklerinin sağlığına kavuşacağı günü iple çekiyor. Çınar bebeğin tedavi masrafını karşılama imkânı olmayan aile, tedavi için valilik izni ile yardım kampanyası başlattı.

Çınar bebeğin ailesi, valilik izni ile başlattığı yardım kampanyasında, 1 milyon 817 bin dolarlık tedavi masrafının yüzde 27'sini toplayabildi. Çınar bebeğin iyileşmesi için umudunu koruyan aile, bir an önce bebeklerini kurtarmanın ve sağlığına kavuştuğu günü görmenin hayali ile yaşıyor.

Babası Ankara'da bir sitede kapıcı olan, annesi ise ev hanımı olan Çınar Bebek, hayırseverlerin desteğini bekliyor.

Çınar bebek için valilik izinli ve Yusuf Çakan adına kayıtlı TR050001002349717324325003 İBAN numarasına 'Çınar' açıklamasıyla destek verilebileceği belirtildi.

SMA HASTALIĞI NEDİR?

SMA (Spinal Muskuler Atrofi) omurilikte bulunan ön boynuz motor sinir hücrelerini etkileyerek hareket kabiliyetini kısıtlayan bir kas hastalığıdır. Görülme sıklığı Dünya genelinde 1/10.000, Türkiye'de 1/6.000'dir. Ön boynuz hücrelerinde görülen dejenerasyon nedeni ile; kaslarımızın kontrolünü sağlayan sinirlerin fonksiyonu için gerekli protein üretimi gerçekleştirilemez. İstemli kaslarda kuvvetsizlik ve erime (atrofi) görülür. Sinir hücrelerinin işlevini yerine getirememesi; zayıflamaya ve genellikle ölümcül kas güçsüzlüğüne sebep olur. İstemsiz kaslar bu hastalıktan etkilenmez. SMA hastası bireylerin görme ve işitme duyuları hastalıktan etkilenmez. Zeka; normal veya normalin üzerindedir.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz