Van Expo Fuar ve Kongre Merkezinde devam eden çalışmaları inceleyen Van TSO Yönetim Kurulu, ile Ajans Asya Fuarcılık Şirketi yetkililerinden bilgiler aldı. Basın mensuplarıyla birlikte fuar alanındaki çalışmaları inceleyen yönetim kurulu üyeleri, yapılacak çalışmalar konusunda fikir alışverişinde bulundu.
İncelemenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, heyecanlı bir faaliyetin arifesinde olduklarını ifade etti. Takva ilk olarak şunları söyledi: “Diliyor ve umuyorum ki sizlerin de desteği ve katkısıyla özellikle basın ve medyanın gücü, kentine olan bağlılığı, kentin marka değerlerini ön plana çıkarma konusundaki hassasiyetle sizler de bugün fuar alanımızdasınız ve çalışmaları izliyorsunuz.”
“ÖNEMLİ BİR DESTİNASYON HALİNE GELDİ”
Gastronominin önemine değinen Başkan Takva, “Biz çeşitli platformlarda sizlerle bir araya geldiğimizde özellikle 1990’lı yıllarda başlangıçta Avrupa'da, Hollanda'da ön plana çıkan bu yeme içme kültürü, bilimi olarak adlandırılan gastronominin artık kentlerin tanıtımında ve markalaşmasında önemli bir destinasyon haline geldiğini sıklıkla vurguluyoruz. Dolayısıyla aradan geçen 30-35 yıllık süre içerisinde hem ülkemizde hem de dünyanın birçok kenti, her ne kadar tarihi turistik imkan ve olanaklarıyla, değerleriyle, coğrafi değerleriyle ya da inovatif yaklaşımlarıyla ön plana çıksa bile son 30-35 yıla damgayı vuran en önemli çıkış noktalarından bir tanesi insanlığın doğumundan vefatına kadar, ölümüne kadar hayatını belirleyen yeme-içme kültürünün artık bilimsel bir faaliyet olarak tartışılıyor olması ve bunu artık şehirlerin markalaşmasında da önemli bir yere gelmesi meselesidir.” Dedi.
AMAÇ DÜNYAYA TANITMAK
“Van şehri yaklaşık 20 bin yıllık geçmişiyle, insanlar için hayat sunan coğrafyasıyla bu anlamda fark yaratan şehirlerden biridir” diyerek konuşmasını sürdüren Takva şunları söyledi: “Bunu kurumsal manada komplike bir şekilde bilinir hale getirmek, bu yeme içme kültürümüzü bütün dünyaya, öncelikle ülkemize ve ama dünyaya tanıtmak. Bu meseleye ilgi duyan çevrelerin şehrimizi ziyaret etmesine vesile olması hasebiyle ilkini geçen yıl olmak üzere gerçekleştirdiğimiz bu yıl ikincisini yaptığımız Van Gurme ve Gastronomi Fuarı'nın açılış hazırlıklarını yapıyoruz. Öncesinden de geldiğimiz noktayı sizlerle paylaşmak istedik.”
TAKVA: HAK ETMİYORUZ!
Van’ın hak ettiği yerde olmadığına değinen Başkan Takva, “Gastronomi anlamında Türkiye'de gelişen bu birinci lig meselesinde de yeme içme kültürünü oluşturan birinci lig meselesinde de yerimizi almamız gerekiyor. Alt liglerde mücadele eden bir kent olmayı hak etmiyoruz. Çünkü şu an itibariyle rahatlıkla ifade edebilmeliyim ki 20’ye yakın bizim coğrafi tescilli, coğrafi işaret tescili almış ürünümüz var ve belki bu yılın sonuna kadar tahminim 30’un üzerinde coğrafi işaretli ürün sayısına ulaşacağız. Bu gerçekten bir şehir için çok önemli bir mesele. Hala 81 vilayet içerisinde bu potansiyellerini ön plana çıkaramamış şehirlerimiz var. Tek bir tescilli ürünü olmayan şehirlerimiz var. Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu olarak paydaşlarımızla birlikte, ortaklarımızla birlikte bu farkındalığı en üst düzeye taşımanın çabası içerisindeyiz.” Şeklinde konuştu.
FUAR, GEÇEN YILA GÖRE 2 KAT BÜYÜDÜ
Önceki yıl yapılan fuarda yaklaşık bin 300 metrekarelik bir kapalı alanın kullanıldığını söyleyen Takva, bu yıl bu alanın yaklaşık 2 katına çıkarak 2 bin 500 metrekareye ulaştığını belirtti. Takva konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu gastronomi ve yemek kültüründe birinci ligde olan şehirlerimiz var. Keza isimlerini de vereyim. Bursa bu konuda iyi çalışmaları yapıyor, Gaziantep iyi çalışmaları yapıyor. Diyarbakır görece belli bir yere geldi. Afyonkarahisar bu konuda özellikle Anadolu'nun lezzetlerini tanıtıyor. Tabi orada bir kümülatif bir destek, bir iş birliğiyle oluyor. Bizler geçen yıl Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın öncülüğünde bu çalışmayı başlattığımızda birçok kurum bigane kalmadı. Motivasyon açısından bir eksikliğimiz olduğunu söylemeliyim. Ama bu yıl geçen yılın motivasyonun çok üzerindeyiz. Bütün olumsuzluklara rağmen, yaşanan ekonomi krize rağmen, keza işte kamuda uygulanan tasarruf tedbirlerine rağmen geldiğimiz düzey ve bugün işte yapılan çalışmaları ve bu çalışmaların ayın 12’sinde açılışıyla beraber sunumuna kadar olan kısımda daha bir ümitli, daha heyecanlı ve yaptığımız işin ne kadar başarılı bir sonucu evrileceğinin haklı gururu içerisindeyiz.”
GÜLER: ŞEHRİMİZ İÇİN ÖNEM ARZ EDİYOR
Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler de şunları söyledi:
“Aslında bu dönemdeki fuarlar başkamızı belirttiği gibi sektörel alamın yanında bir de şehirlere moral oluyor. Herkesin durağın olduğu bir dönemde bu tür aktivenin şehre, şehrin esnafına, şehrin insanına moral verecek. Geçen sene başkanım belirtti. Bin 200 metrekare civarında bir alanda açmışken bu yıl 2 bin 500 bir alan düşünüyoruz. Firma sayımız geçen sene 30 civarındayken bu sene 60 civarında olacak. Bu da sağ olsun Odamızın çok yoğun, çok emekle çalışmasından kaynaklanıyor. Aynı zamanda insanların hem Van TSO’ya hem de fuara olan güvenini gösteriyor. Bu da şehrimiz için çok önem arz ediyor.”
“VAN GASTRONOMİDE YERİNİ ALACAK”
Van’ın Türkiye’de bir fuar kenti olduğunu belirten Güler, “2025 Fuar takvimi yayınlandı. Bizim eksik yayınlanan Fuarlarımızla birlikte ilk 5 il arasında Van yerini buluyor. Bu da Van için çok büyük bir önem. Bu konuda Fuarın çok renkli geçeceğine inanıyorum. Özellikle gastronomi günümüzde artık dünyanın en büyük trendlerinden biri. Van'ın da burada yerini alması çok önem arz ediyor. Van turizmde iyi bir noktada ama gastronomi de artık günümüzün en büyük şeylerinden biri ve bu konuda da Van'ın yerini alacağına inanıyorum. Ben huzurunuzda Ticaret ve Sanayi Odamıza teşekkür ediyorum. Van’a böyle bir marka değer kazandırdıkları için. Başladığımız günden bu yana çok yoğun emekle genel sekreterimiz, yönetim kurumumuz, başkanımız, oda çalışanları hepsi bu fuarı içselleştirerek çalıştı.”
ÇELİKTAŞ VANLILARA SESLENDİ
Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş’ta hem fuar hem de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Van programı hakkında bilgiler verdi. Çeliktaş şöyle konuştu: “Ben başta Van halkına seslenmek istiyorum. Fuara katkı sunmalarını ve fuarı sahiplenmeleri istiyoruz. Van bu fuara sahip çıkmalı. Rıfat Başkanımızı biz yönetim kurulu başkanımızla birlikte Ankara'ya gittiğimizde davet etmiştik. O da katılacağını söyledi. Aynı 13’ündeki programa katılacak. Amerika'da olduğu için. Açılış günü bu yüzden bizimle olamayacak. İkinci günü gelecek ve fuarımızı gezeceğiz. O arada Van'ın İslam Yıldızları ödül törenini gerçekleştireceğiz. Bölge toplantısı bu kapsamda Van’da, Odamızda yapılacak. Bu fuar hepimizindir. Ne kadar büyürse ne kadar sahiplenirsek o kadar gelişir ve büyür. Bu anlamda gece gündüz çalışan Odamız personellerine çok teşekkür ediyorum. Gece-gündüz emek veriyorlar. Fuar organizasyonu yine keza öyle, çok ciddi emekler verdi.”
GÜLGELDİ: ŞEHRİN BACASIZ FABRİKASIDIR FUARLAR
Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Gülgeldi ise fuarların bacasız fabrika olduğunu ifade ederek, “Yaklaşık 4 aydır yönetim kurulumuzun ana maddesi gurme fuarıdır. Çünkü bu şehrin bir aynasıdır. Herkes için çok önemli. Şehrimizin geleceği için, çocuklarımız için çok önemli. Çok mutluyuz, çok heyecanlıyız. Baya bir yol kaydettik. Geçen sene bin 200 metrekareyle başladığımız yola bu sene 2 bin 500 metrekare yaklaşık bir alana daha büyük bir özveriyle devam ediyoruz. Allah'ın izniyle çok güzel olacak. Çok mutluyuz. Herkesin bu fuarı sahiplensin. Fuar hepimizindir. Şehrin bacasız fabrikasıdır fuarlar.” Diye belirtti.