Tapuda 'kaçak' büyük zarar! Mahalle müteahhitleri vergi kaybına yol açıyor

Tapuda 'kaçak' büyük zarar! Mahalle müteahhitleri vergi kaybına yol açıyor

VAN 17.01.2025 10:29:00 0
Tapuda
Tarih: 17.01.2025 10:31

 

Tapu değerini düşük gösteren ‘uyanık müteahhitler’ hazineye gitmesi gereken milyarları kendi kasalarına indiriyor. Konut fiyatını tapuda düşük göstermeyi engellemek için bir çalışma yapıldığı ifade edilirken, sektör temsilcileri ‘merdiven altı’ diye tabir ettikleri müteahhitlerin GYO gibi gerçek değerden satış yapıp vergi ödeyen kurumsal yapılarla haksız rekabet ettiğini söylüyor.

Pandemi sonrası konut ve kira fiyatlarını düşürmek için İstanbul’da yaklaşık 1,5 milyon, ülke genelinde ise 4 milyon metrekare arz fazlası ofisin konuta dönüştürülmesi ve 50 bin yeni konut arzının ortaya çıkması bekleniyordu ancak bu gerçekleşmedi. 26 bin metrekare ofis stoku bulunan Nurol GYO’nun Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Ongun, iki yıldır hiç yeni ofis yapılmadığını belirterek, ofislerin hiçbirinin de konuta dönüşemediğini söyledi.

"DEVLETE ÇOK BÜYÜK BİR ZARAR VERİYOR"

Pandemiyle ofislerin küçülmeye başladığını anlatan Ongun, arz olmadığı için fiyatların da yukarı gittiğini, böylece konuta dönüşüm işinin hiç gerçekleşemediği ifade etti. Bu yıl ofis kira fiyatlarının döviz bazında yüzde 10-15 artabileceğini kaydeden Ongun, yeni ofis yapmayı düşünmediklerini, lojistiğe öncelik vereceğini vurguladı.

Bütün GYO’ların her şeyi defterine kitabına uygun yaptığını ifade eden Ongun, gayrimenkulde gerçek değer üzerinden satış yapmayanların sisteme zarar verdiğini söyledi. 10 milyon TL’lik bir daire örneğini veren Ongun “10 milyonluk bir daire üretip sattığımızda, yüzde 20 KDV ile 12 milyona giderken, merdiven altı müteahhit bu daireyi tapuda 5 milyon TL gösterip, 5 milyon üzerinden 1 milyon TL KDV ödeyip, 1 milyon KDV’den iskonto yapıyor. Müşteri de kendisi de kârda gibi görünüyor ama aslında sisteme, devlete çok büyük bir zarar veriyor. Üstüne 5 milyonun yüzde 4’ü olan 200 bin TL de tapu harcından gidiyor. 1,2 milyon lira farklı iki vergiden kayıp yaşanıyor. Bu tespit etmesi en kolay şey” dedi.

5 YIL ŞARTINA KADEMELİ VERGİ ÖNERİSİ

 

Nurol Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ersun Bayraktaroğlu da GYO’larda vergisiz dönemin sona erdiğini söyledi. Kâr etmeleri hâlinde yüzde 50 temettü dağıtacaklarını ifade eden Bayraktaroğlu, GYO’larda vergi yükünün asgari kurumlar vergisiyle yüzde 20’den 28’e çıktığını, GYF’lerde ise yüzde 10’dan 19’a yükseldiğini kaydetti. Yeni bir vergi artışı beklemediklerini anlatan Bayraktaroğlu, ‘gerçek değer’ konusunun gündemde olduğunu ifade etti.

Bayraktaroğlu, birden fazla konut sahibi olanlara servet vergisi gelmesinin zor olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Ben olsam 5 yıl elde tuttuktan sonra satışların vergisiz olmasına kademelendirme getiririm. Mesela; 3 yıldan sonra satarsam yüzde 50’sinin, 5 yıl tutup satarsam yüzde 25’inin vergisini ödeyeyim. Hiç vergisiz olmasın orası... Arsa sahiplerinin gücü de oradan geliyor. Hiç bir kuruş vergi ödemiyorlar. En önemli konu; gerçek değerden gösterme meselesi. Kamunun orada kaybı var. Ve bizlere de GYO, GYF gibi gerçek değerden çalışanlara da ciddi bir rekabet orası. Bence oranın mutlaka bir an önce gerçek değerin ekspertizle bir şeye bağlaňması gerekiyor. O konuda çalıştıklarını biliyorum. Ama gerçek değerden yaptığınız da da tapu harcı oranının düşüyor olması lazım. Yüzde 4 çok yüksek."

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ