Yağışlar çiftçiyi cesaretlendirdi; Şeker pancarında başvurular arttı

Kış aylarının yağışlı geçmesi özellikle şeker pancarı üretimi gerçekleştiren çiftçileri cesaretlendirdi. Erciş Şeker Fabrikası için üretim gerçekleştiren çiftçilerin taahhüt başvuru süreleri Mart ayına kadar uzatılırken, ba

TARİH 15.02.2022 12:06:18 0
Yağışlar çiftçiyi cesaretlendirdi; Şeker pancarında başvurular arttı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Erciş Şeker Fabrikası için Van ve Bitlis ilçeleri ile Ağrı’nın Patnos ilçesinde çok sayıda çiftçi şeker pancarı üretimi gerçekleştiriyor. 
Çiftçiler, her sezon öncesinde merkez fabrikaya ve fabrikaya ait temsilciliklere başvurarak o sezon gerçekleştirilecek üretim miktarı ve diğer ayrıntılarla ilgili taahhütname yapıyor. 
Taahhütnamede sezon için öngörülen kota ve ton başına ödenecek bedel yer alıyor.  

BAŞVURULAR MART’A SARKTI

Türkiye genelinde olduğu gibi Van da geçen sezonu kurak geçirince zarara uğrayan çiftçi, 2022 sezonu için ekimle ilgili erken kararını veremedi.
O nedenle her yıl yaklaşık Ocak ayında tamamlanan taahhüt başvuruları halen sürüyor.  
Başvuruların, ortaya çıkan talep nedeniyle Mart ayı ortalarına kadar devam edeceği belirtildi. 

YAĞIŞLAR ÇİFTÇİ ÜZERİNDE ETKİLİ OLDU

Yetkililer, çiftçinin ekimle ilgili karar değiştirmesinde kurak geçen 2021 yılına karşılık 2022 kışının yağışlı geçmesinin ve hükümet tarafından açıklanan desteklerin etkili olduğunu söylüyor.  
Bu nedenle, kararsız durumdaki birçok çiftçinin son aylarda fabrikaya ve temsilciliklere başvurarak taahhütname imzaladıkları ve 2022 sezonu için önemli oranda bir üretici sayısına ulaşıldığı belirtiliyor. 

ÇİFTÇİ BİLGİLENDİRME FAALİYETLERİ ARTTI

Bu arada fabrika mühendisleri ve yetkilileri, pancar üretme kararı alan çiftçileri ziyaret ederek sorunlarını dinliyor.
Çiftçilere aynı zamanda yeni destekler, yapılan altyapı çalışmaları ve ortaya çıkan koşullar hakkında bilgilendirmede bulunulduğu belirtildi.
Özel Haber: Adil HARMANCI