TSO yönetiminden fahiş fiyat uyarısı…

TSO yönetiminden fahiş fiyat uyarısı…

VAN 16.07.2024 12:47:00 0
TSO yönetiminden fahiş fiyat uyarısı…
Tarih: 16.07.2024 12:50

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamada, Van’daki turistlerin sayısının azalmaması için onlara yönelik hoşgörü ve nezaketin artırılması gerektiği belirtildi. Özellikle fahiş fiyat konusunda uyarı yapılarak, “Ülkemizin tüm tatil bölgelerinde kamuoyuna yansıyan fahiş fiyat uygulamaları, ne yazık ki şehrimizde de tartışma konusu olmaktadır” denildi.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Şehrimizi her yıl artan sayıları ile ziyaret eden komşumuz İran İslam Cumhuriyeti vatandaşları, 2018 yılında ülkemizi en fazla ziyaret edilen 4’üncü ülke konumuna getirmiştir. Her geçen gün sayısı artan İranlı turistlerin sadece geçen sene Kapıköy Sınır Kapısı’ndan şehrimize girişi yaklaşık 600 bin kişi olmuştur. Şehrimiz için can damarı olan Kapıköy Sınır Kapısı’nın modernizasyonu ve 7/24 esaslı çalışmasıyla birlikte, kent olarak 2024 hedefimizi 1 milyon İranlı turist olarak belirledik. Bu hedefe ulaşmak için Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak çalışmalarımızı sürdürüyor ve her fırsatta İran’ı ziyaret ediyoruz” denildi.

Açıklamanın devamında, “Ancak; son dönemde İlimizi ziyaret eden İran vatandaşlarının sayısında, çeşitli sebeplere bağlı olarak nicel bir azalma meydana geldiğine ilişkin değerlendirmeler yapılmaktadır. İlk 6 aylık verilere bakıldığında; geçmiş yıllara göre İlimizi ziyaret eden turist sayısında aksine artış görülmektedir. Bu da yapılan açıklamaların turist sayısından kaynaklı olmadığını göstermektedir. Sorunu kendi bağlamımızda değerlendirmek gerektiği tarafımızca düşünülmektedir. Bu duruma; konaklama ücretleri başta olmak üzere yiyecek-içecek tekstil vb. sektörlerdeki spekülatif fiyat artışlarının etkili olduğu söylenebilir. Genel olarak Ülkemizin tüm tatil bölgelerinde kamuoyuna yansıyan fahiş fiyat uygulamaları ne yazık ki şehrimizde de tartışma konusu olmaktadır. Bu doğrultuda; esnaf ve tüccarımızın fiyat politikalarını tekrar gözden geçirmeleri, gelen misafirlere karşı hoşgörü ve nezaketi elden bırakmamaları gerekmektedir. Aksi durumda sektörün zarar görmesinin şehrimizde yaşanması kaçınılmaz olacaktır.  İlgili kurum ve kuruluşların başta fahiş fiyat uygulamasına yönelik denetimlerini arttırmaları, gerekli tedbirleri almaları ve üyelerimizin bu konudaki hassasiyeti hayati önem arz etmektedir. Son yıllarda turist sayısına bağlı olarak İlimizde hayata geçen yatırımların zarar görmemesi ve yeni yatırımların hayata geçmesi, günü birlik ticaretin artarak devam etmesi ve İlimizin misafirperverliğinin devamı için tüm kesimleri duyarlı olmaya davet ediyoruz. Tüccarımıza, esnafımıza ve halkımıza çağırımızdır; unutmamalıyız ki, turistlere karşı hoşgörü, turizm sektörünün en önemli konusudur. Bu anlamda turistlerin farklı kültürlerden geldiğini ve farklı alışkanlıklara sahip olduğunu anlamak ve saygı göstermemiz gerekmektedir. Bunun için turistlerle iletişim kurarken anlayışlı ve sabırlı olmalı, turistlerin gelenekleri, inançları ve alışkanlıklarına saygı göstermeli, fahiş fiyatlar yerine adil fiyatlar uygulanmalı ve kaliteli hizmet sağlanmalıdır” ifadeleri yer aldı.