Özgökçe: 'Tarım en önemli stratejik sektörler arasındadır'

Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, uzun vadeli çözümler üretilmesi gerektiğine vurgu yaptı

TUŞBA 14.05.2022 11:06:51 0
Özgökçe: 'Tarım en önemli stratejik sektörler arasındadır'
Tarih: 01.01.0001 00:00

14 Mayıs günü, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de ‘Çiftçiler Günü’ olarak kutlanıyor. 
Gün dolayısıyla Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, açıklama yaptı.
Çiftçilerin gününü kutlayan Özgökçe, “Çalışmayı ve üretmeyi yaşam tarzı haline getiren, dünyadaki en değerli mesleklerden birini icra eden değerli çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyorum.” dedi.

TARIMIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Açıklamasında tarımın toplum yaşamındaki yerine ve önemine değinen Özgökçe, şöyle devam etti:
“Hem gelişen hem de gelişmekte olan ülkelerde gıda üretiminde tarım en temel unsurdur. Tarımsal ve hayvansal üretimin her aşamasında emeği olan değerli çiftçilerimizin güçlenmesi, hayat standartlarının yükselmesi, ürettikleri ürünlerinin dünya pazarlarına ulaşabilmesi tarımsal kalkınmada büyük rol oynamaktadır. Dünya üzerinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin tamamı tarımı göz ardı ederek kalkınmamışlardır. Kalkınmaları modern tarımla olmuştur. Tarım arazilerimizi koruyarak geleceğimizi garanti altına almalıyız. Tarım en önemli stratejik sektörler arasında her zaman yerini almıştır. Ülkemizde de tarıma ve tarımsal üretimde çalışan çiftçilerimize gereken değer verilmelidir.”

ÇİFTÇİLERİN KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR
Üretim sırasında çiftçilerin karşılaştıkları sorunlara değinen Özgökçe, “Son bir kaç yıldır çiftçilerimiz artan mazot,  gübre, ilaç, yem, tarım alet ekipmanı vb. maliyetler karşısında oldukça zor günler geçirmektedirler. Bu yüksek maliyetlerle üretime devam etmek oldukça zordur. Acilen çiftçilere bu yüksek girdi maliyetler karşısında eylem planları hazırlanmalı, çiftçilerin ayakta durmaları ve tarımın sürdürülebilirliği için mevcut hibe ve teşvik paketlerine ek olarak yeni hibe ve teşvik programları uygulamaya konulmalıdır.” dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Çiftçilerin karşılaştıkları sorunlara uzun vadeli çözümler üretilmesi gerektiğine vurgu yapan Özgökçe, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
“Tarımsal ve hayvansal ürünlerin ithalatına bir sınırlandırma getirilmelidir. Yerli üretici desteklenmelidir. Beslenmemizi sağlayan, bizi aç bırakmayan bütün zor şartlarda yağmur, çamur demeden çalışan çiftçilerimizin, emekçilerimizin alın terlerine saygı duyulmalı ve gereken önem verilmelidir. Çiftçilerimiz alın terlerinin karşılığını çoğu zaman alamamaktadırlar. Tarımın sürdürülebilirliği için çiftçilerimiz geçimlerini yapacak kadar para kazanmalıdırlar. Bu imkânlar sağlanmalıdır. Son yıllarda dünyada stratejik değeri daha da iyi anlaşılan tarım sektörünün ne zor şartlar altında ne çok büyük emekler vererek üretim yaptığını biliyoruz. Değerli çiftçilerimizin sayesinde ülkemizin ekonomik büyüme sağladığı bilinmektedir. Tarım sektörü ülkemiz ekonomisinin en önemli temel taşlarındandır. Tarım sektörü önemli sayıda istihdam da sağlamaktadır. İlimizde çiftçilik yapmak oldukça zor olmasına ve çok artan maliyetlere rağmen Vanlı çiftçilerimiz küçükbaş hayvan üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır. Bu da bizi gururlandırmaktadır. Tarım ve hayvancılık cazip hale getirilmelidir. Bunun için köylerin yaşanabilir duruma getirilmesi gereklidir. İnsanların köylerde kalmalarını sağlamak için sosyoekonomik koşulların, sağlık, eğitim, alt yapı vb. durumların iyileştirilmesi sağlanmalıdır. Tarım BAĞ-KUR primleri çok fazladır. Çiftçinin ödeyebileceği makul seviyelere indirilmelidir. Tarım sektöründe çalışan kadın ve erkek üreticilerimizin büyük çoğunluğunun sosyal güvencesi yoktur. Verilen tarımsal destekler yeterli değildir. Artan maliyetler karşısında desteklerin artırılması gereklidir. Çiftçi, destekleri ancak bir yıl sonra alabilmektedir. Desteklerin aynı yıl içerisinde ödenmesi üretime daha fazla katkı sağlayacaktır. Çiftçilerimizin devlet bankalarında kullandıkları tarımsal kredilere ulaşılması konusunda yaşanan bürokratik iş ve işlemlerde kolaylıklar sağlanmalıdır. Tarım Bakanlığı ve diğer Ajanslar tarafından verilen tarımsal desteklerde (makine ekipman desteği, modern sulama sistemleri, güneş panelleri, sondaj vurulması, ahır, ağıl vb. işler) üreticiden istenen bilgi ve belgelerde engel çıkarılmamalı ve gerçek üreticilere kolaylıklar sağlanmalıdır. Çiftçilerimizin toplumsal yapı ve ülke ekonomisinin içerisindeki yeri ve rolü çok önemlidir. Bu aşamada çiftçilerin yaşadığı sorunlara yönelik uzun vadeli çözümlerin üretilmesi gerekmektedir. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde ilimizin kalkınmasında önemli rolü olan ve nasırlı elleriyle toprağa hayat veren, gecesini gündüzüne katan tüm çiftçi kardeşlerimin bu anlamlı gününü kutlar bol, bereketli bir yıl geçirmelerini dilerim.”