Van İŞGEM ihracat yapmaya başladı

Van İş Geliştirme Merkezi (Van İŞGEM) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik, Van İŞGEM olarak, yaptıkları ürünleri yurt dışına ihraç etmeye başladıklarını söyledi.

VAN 30.07.2018 10:10:51 0
Van İŞGEM ihracat yapmaya başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van İŞGEM’de, 5’i İran’dan 53 firma faaliyet yürütüyor. Firmaların yaptığı ürünler ise, artık farklı ülkelere ihraç ediliyor.

Van İŞGEM’in iyi bir noktada olduğunu belirten Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik, yapılan çalışmalarla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulundu. 

 

“VAN İŞGEM BÜYÜYOR” PROJESİ   

Van İŞGEM’in kuruluş aşamasına ilişkin bilgi veren Gedik, şöyle dedi:

“2005 yılında burası eski Sümerbank Kundura Fabrikasıydı. Sümerbank Kundura Fabrikası İŞGEM olarak devrini aldıktan sonra 2005 yılında bu işe başladık. Türkiye’de Kurulu olan 2’inci İŞGEM’iz. Bugün on üçüncü yılımız, Allah’a şükürler olsun bu güne kadar baya başarılı bir grafik çizdik. 30 tane işlikle verdiğimiz hizmeti, 2006 yılında İPA kapsamında Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde sunmuş olduğumuz bir projemizin kabulü ile 9,5 Milyon Euro bütçeli Van İŞGEM büyüyor adlı projemizle İŞGEM’in kapasitesini artırdık. 2005 yılından 2016 yılına kadar aynı anda 30 tane girişimciye hizmet verebiliyorduk, fakat 2016 yılında projemizi uygulamaya başladık, 2 yıl süren bu proje çerçevesinde biz 30 tane daha yeni modern iş yeri yaptık. Bu, yüzde 90 Avrupa Birliği Fonu, yüzde 10’da Sanayi Bakanlığının katkısı olmak üzere yüzde 100 hibe bir projeydi. Bu projeyi de 2017 yılı sonu itibari ile tamamladık ve bu yılbaşından itibaren yeni girişimciler almaya başladık. Bu proje ile hem İŞGEM’in kapasitesini artırdık, hem de hizmet kalitesini biraz yükselttik” 

 

“ÇITAMIZI BİRAZ DAHA YÜKSELTTİK”

“Yönetim olarak aldıkları bir takım kararlar çerçevesinde bundan sonraki süreçte sıradan imalat ve üretimlere yer vermeyeceklerini” belirten Gedik, şöyle devam etti; 

“İŞGEM’in uygulama esaslarını da değiştirdik, 2005’den süre gelen deneyim ve tecrübemizi, bir de yurt dışındaki mevcut İŞGEM’lerde yapılan uygulamaları da örnek alarak, İŞGEM’in hem hizmet kalitesini artırdık, hem de uygulama esaslarını değiştirdik. Tabiri caizse, çıtamızı biraz daha yükselttik. Bundan sonrası için İŞGEM’de dedik ki sıradan üretimlere yer vermeyeceğiz ve o şekilde projemizi sürdürdük. Fakat 2018 yılından itibaren çıtamızı yükselttik, artık sıradan üretimlere, imalatlara yer vermeyeceğiz dedik. Kendimizce bir takım kriterler belirledik. Teknolojik üretim olacak veya teknolojiyi kullanarak üretim yapacak, veya ihracat odaklı üretim olacak ve katma değeri yüksek ürün olacak diye düşündük. Gelen başvuruları bu çerçevede değerlendirdik, ona göre elemelerimizi yaptık, ciddi anlamda başvurular aldık, fakat başvuruların birçoğunu biz ret ettik. Bizim uygulama esaslarımıza uymadığı için. Şu an İŞGEM’de eski ve yeni olmak üzere toplamda hizmet veren 53 tane firmamız var, yeni aldıklarımızın tamamı katma değeri yüksek olan ürünler, ihracat yapabilen firmalar ve teknolojiyi kullanarak üretim yapan firmalardan oluşuyor”

 

İHRACAT YAPMAYA BAŞLADILAR

Koydukları hedeflerle imal edilen ürünleri ihraç etme noktasına geldiklerini ifade eden  Gedik, şu bilgileri verdi:

“Hedefimiz 2018 yılı sonuna kadar hem çalışan sayımızı 700’e ulaştırmak hem de ciddi anlamda ihracat yapabilen işletmeleri ortaya çıkarmaktı. 2018 yılının yarısını geçtik, şu ana kadar hedeflerimize kısmen ulaşmış olduk, malum bir seçim süreci yaşandı ülkede, bu ekonomiyi ciddi anlamda etkiledi. Piyasadaki o daralma ve beklentiler bizi ve girişimcilerimizi ciddi anlamda etkiledi. Fakat tüm bunlara rağmen şuan geldiğimiz nokta itibari ile 3 tane firmamız hem Avrupa’ya hem de Asya’ya ve Irak tarafına ihracat yapıyor. İran’da bizim 3 yıldır süre gelen bir çalışmamız daha vardı, yıllardır biz Van’dan batıya sermaye ve beyin göçü veriyoruz diye dillendiriyorduk, bunu sürekli konuşuyorduk ve bu gerçekti. Biz İran’daki bir takım gelişmeleri de göz önüne alarak İran’daki mühendislik konusunda ve tıp konusunda… İran gerçekten çok iyi durumda, bunları biz buraya nasıl çekeriz nasıl yaparız diye. 3 yıldır uğraş veriyorduk, görüşmelerimiz vardı. İran’da son yıllardaki bir takım gelişmeler de buna aslında sebep oldu. Bu son iki aydır İran’dan 5 tane girişimciyi buraya alabildik. Bu girişimcilerin burada ürettiği ürünler tamamen elektronik, medikal ve modern tarım konusunda imalat ve üretimleri söz konusu ve bunların birçoğu Türkiye’de yapılmayan, Türkiye’de ilk kez üretilen ürünler. Ve çoğu da ihracat odaklı ürünler olmak üzere 5 tane İranlı girişimcimize biz burada firma kurdurduk. Bunlardan bir tanesi şimdi üretime başladı ve ilk ihracatını da önümüzdeki hafta gerçekleştiriyor. Diğer 4 firmamız da şuan makine ekipman siparişlerinin bir kısmını Çin’den verdiler, bir kısmını da İran’daki kendi fabrikalarından alıp buraya getiriyorlar. Ağustos ayı sonuna kadar bunların hepsi burada üretime geçmiş olacak. Böyle bir yabancı beyin ve sermaye göçünü Van’a çekmiş olduk. Bu da İŞGEM için bir başarı sayılabilir.” 

 

HEDEF 700 ÇALIŞAN

Merkezde çalışan sayısını artırmayı düşündüklerini belirten Gedik, “Eski ve yeni olmak üzere toplamda hizmet veren firma sayımız 53. Şu an bizde yaklaşık 380’e yakın çalışanımız var. Fakat yılsonuna kadar hedefimiz bunu 700 çalışana çıkarmak. Aşağı yukarı her sektörden imalat ve üretim söz konusu şuan, fakat ağırlıklı olarak teknolojik ürün üreten ve teknolojiyi kullanarak üretim yapan işletmeler mevcut. Yani sıradan üretimler yapan iki tane firmamız kaldı. Bunlar da eski firmalarımız, fakat yeni aldığımız firmalar da artık o sıradan üretimlere yer vermiyoruz” diye konuştu.

 

“ROL MODEL OLDUK”

Örnek alınan bir merkez haline geldiklerini aktaran Gedik, “Bundan sonrası için farklı projelerimiz olacak, çünkü çıtamızı yükselttik. İŞGEM’den beklentileri de biraz artırdık. Biz Türkiye’de rol model olduk, şuan Türkiye’de hangi ilde İŞGEM kuruluyorsa, örnek olarak gerek Bakanlık, gerekse ilgili kuruluşlar bize yönlendiriyorlar. Bizim buraya geliyorlar, bizden deneyim ve tecrübe paylaşımı alıyorlar, yeri geldiğinde biz de onlara gidiyoruz deneyim ve tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Bir önceki Sanayi Bakanımızın da burada kendi ifadesi ile ‘burayı örnek olarak Türkiye’ye yaygınlaştıralım’ ifadesi gerçekten bizim Türkiye’de rol model olmamızı sağladı. Şimdi rol model olduğumuz için her gün yeni bir adım daha atma ihtiyacı da hissediyoruz” 

 

YENİ PROJELER 

Van İŞGEM olarak sürekli yeni projeler peşinde olacaklarını söyleyen ve bazı projelerle ilgili bilgi paylaşan Gedik, şunları kaydetti:

“Çıtayı her gün biraz daha yükseltme ihtiyacı hissediyoruz. En son bir Kalite Yönetim Sistemi başlattık, Kalite Yönetim Sistemimizi İŞGEM’in kendi işletici kuruluşu, yani İŞGEM’in içinde kendisi olmak koşuluyla diğer işletmelerimize de yaygınlaştırıyoruz ve Türkiye’de ilk Kalite Yönetim Sistemini uygulayan İŞGEM olacağız. Onun dışında, yereldeki diğer paydaşlarla işbirliği yapmak istiyoruz, o çerçevede Van Ticaret ve Sanayi Odası’yla bir çalışma başlattık. Tekstil konusunda özellikle bir eğitim merkezi başlatıyoruz, sürekli eğitim merkezi olacak burada. Bir de yine bir başka proje de, oluşturduğumuz bir bilgisayar laboratuarı vasıtasıyla üniversiteli gençlerimize yönelik şuan teknolojiyi kullanarak üretim yapan işletmelerin kullandığı farklı yazılımların eğitimlerini vermek istiyoruz. Yani gençlerimizi şu an iş dünyasının ihtiyaç duyduğu yazılım konusunda donanımlı hale getirmek istiyoruz. Böyle bir çalışmamız var. Bunu da Eylül ayı itibari ile inşallah bu projemizi hayata geçirmiş olacağız. İŞGEM’de sürekli yeni projelerle çalışmalarımıza devam edeceğiz.” 
Özel Haber: M. Selim KURT              

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi
escort fantezi