Van Balığı için av yasağı başlıyor

Van Balığı için av yasağı başlıyor

VAN 7.04.2025 10:47:00 0
Van Balığı için av yasağı başlıyor
Tarih: 07.04.2025 10:49

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nde yaşayabilen endemik tür olan Van Balığı için uygulanan av yasağı dönemi başlıyor. 3 ay boyunca sürecek olan avlanma yasağı 15 Nisan itibariyle başlıyor.

Bölgenin önemli değerlerinden olan ve akarsuyun tersine yüzerek zaman zaman uçarcasına derelere akın eden Van Balığı için av yasağı 15 Nisan'da başlayacak. Van Gölü Havzası'nda yaklaşık 15 bin kişinin ekmek kapısı olan Van Balıkları uygulanan av yasağı 3 ay boyunca devam edecek.

15 Temmuz'a kadar devam edecek olan av yasağı süresince, Van Balıkları üremek için zorlu göç yolculuğunu gerçekleştirmek için gölün tuzlu ve sodalı sularından çıkıp, göle dökülen akarsulara akın edecek.

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri dünyada sadece Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayabilen üreme alanı olan akarsu ve dere yataklarına göç ederek tatlı sularına yumurtalarını bırakan Van Balığı'nın 15 Nisan - 15 Temmuz tarihlerinde avlanması, bulundurulması, satışı ve nakli yasak olduğunu ve yasaklara uymayanlar hakkında idari para cezalarının uygulanacağını vurguladı.

BU YIL DA KAÇAKÇILARA GÖZ AÇTIRILMAYACAK

Bu yıl da Van Valiliği öncülüğünde av yasağı süresince İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanlığı tarafından göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında önemli tedbirler alındığını vurgulayan yetkililer, kolluk kuvvetlerinin de yardımı ile 7/24 denetim yapacaklarını ve kaçak avcılığa göz açtırmayacaklarını vurguladı.

Herkesin yasak dönem boyunca hassas davranması gerektiğini vurgulayan yetkililer, Van'ın ekonomisine büyük katkı sağlayan ve endemik bir tür olan Van Balığı'nı korumak ve gelecek nesillere devamlılığını sağlamak için kaçak avcılığa müsaade edilmemesi gerektiğini söyledi.

"KAÇAK AVLANMA MİNİMİZE EDİLECEK"

Av yasağıyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan yetkililer, "Van Valiliği öncülüğünde alınan kararları tüm noktalara bildirmeye başladık. Ekiplerimiz jandarmanın ilgili birimleri, sahil güvenlik, emniyet ve diğer tüm birimlerle irtibat halinde olacaklar. Geçen sene olduğu gibi bu sene de emniyet, jandarma ve zabıtalar bize destek verecekler. Av yasağı sürecinde etkin bir mücadele sürdürülecek. Sahil Güvenlik Komutanlığı da bu anlamda bize ciddi katkı sundu. Bu yıl da yine Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın önemli desteğini alacağız. Bu da çalışmalarımıza büyük bir katkı sunacak. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda av yasağı çalışmalarımızı jandarma, emniyet ve zabıta ekipleriyle birlikte yapacağız. Dönem içerisinde kaçak avlanmayı minimize etmeye çalışacağız" ifadelerini kullandılar.

"BALIĞIMIZA HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKALIM"

Tüm paydaş kurumlarla gerekli istişareleri yaptıklarını ve Van'ın önemli değerlerinden olan Van Balığı'na herkesin sahip çıkması gerektiğini söyleyen yetkililer, "Bu çerçevede Tarım ve Orman Bakanlığımızdan temin ettiğimiz ödeneklerle alınan araçları jandarma ve emniyet ekiplerimize teslim ettik. Av yasağı sürecinde denetim çalışmalarımız 7 gün 24 saat esasına göre yapılacak. Balık satış noktalarını da denetleyerek balık satışının önüne geçeceğiz. Kaçak avcılığa asla izin vermeyeceğiz. Av yasağı, balık boylarının uzaması ve popülasyondaki artışla beraber, balıkçılıkla geçinen 15 bin ailenin desteklenmesine katkı sunacaktır. Tüm vatandaşların yasak dönemi boyunca hassas davranması gerekiyor. Van Balığı'nı gelecek nesillere aktarmak için, elimizden gelen bütün gayreti gösteriyor. Herkes bu süreçte sorumluluk sahibi. Van Balığı başlı başına ekonomik bir değer, yine bir turizm değeri. Bu kentin endemik bir değeri olan Van Balığına hep birlikte sahip çıkalım" ifadelerine yer verdiler.

VAN BALIĞI

Uçan Balık Van Balığı, Van Denizi'nin tuzlu-sodalı sularında yaşayabilen tek canlı türüdür. Adında kefal bulunmasına rağmen, sazangillerin bir üyesidir. Dünyada sadece bu kapalı havzada bulunmaktadır. 20-28 cm boya ve 80-90 gram ağırlığa sahiptir. Torpil görünümünde vücudu parlak gümüş renkli pullarla kaplıdır. Kış aylarında gölün 75 m derinliklerine kadar inebilirken, yaz aylarında 10-15 m derinliklerde beslenmeyi tercih eder.

Eşsiz Bir Yaşam Döngüsü Uçan Balık Van Balığı, her yıl büyük sürüler halinde göç eder. Çünkü Van Denizi'nin tuzlu-sodalı suları üremesine imkân vermez. Akarsuların sıcaklıkları 13 dereceyi bulduğu zaman balık derelere girer ve yumurtasını bıraktıktan sonra tekrar göle döner. Bu eşsiz yaşam döngüsü her yıl Nisan'da başlayıp Temmuz'a kadar devam eder. İncili Kefali bu yolculukta akarsuya karşı büyük bir mücadele verir. Şelaleleri uçarak aşar. Yurtiçi ve yurtdışından binlerce insan bu büyülü yolculuğa tanıklık etmek için Van'a akın etmektedir.

 

Geleceği Güvence Altında Van Balığı'nın göç mevsimi, aynı zamanda balıkların avlanma karşısındaki en çaresiz zamanlarıdır. Nehirlerin sığ sularına yığılan balık sürülerinin kolay avlanabilirliği, kaçak avcılara cazip gelmektedir.

Alınan tedbirlerle kıyı çevresinde bilinçli balıkçılık yapılması sağlanmıştır. Van Balığı'nın geleceği güvence altındadır. Geleneksel hale gelen Uçan Balık Festivali her yıl Haziranın ilk haftasında Erciş İlçesindeki Deliçay suyu kenarında bir karnaval havasında kutlanmaktadır.

Kalori Deposu Van Balığı'nın eti beyaz ve lezzetlidir. Diğer balıklarda ortalama 15-20 olan kalori miktarı Van Balığında 28 ila 45 kaloriye kadar çıkmaktadır. Az kılçıklıdır. Kurutulmuş olarak tandırda ve yağda pişirilmiş havyarı başta olmak üzere yöre halkı tarafından pek çok şekilde tüketilmektedir. Uçan Balık Van Balığı, Van'ın doğal, kültürel ve ekonomik değerlerinden biridir. Yöre halkından binlerce insan, geçimini Van Balığı avcılığıyla sağlamaktadır.

VAN BÖLGE GASETESİ: FEHMİ TEKDUR