Van Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Görünüş: Van'ın başlıca sorunlarını çözeceğiz

Van Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Görünüş: Van'ın başlıca sorunlarını çözeceğiz

SİYASET 24.08.2023 10:18:00 0
Van Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Görünüş: Van
Tarih: 24.08.2023 10:20

 

AKParti Van Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı İnşaat Yüksek Mühendisi Faruk Görünüş, kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelerek, projeleri hakkında bilgi verdi. Van'ın önemli sorunlarının olduğunu belirten Belediye Başkan Aday Adayı Görünüş, kentin sorunlarını kısa, orta ve uzun vadede çözeceklerini vurguladı.

Elit World Otel'de düzenlenen toplantıda kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelen ve Van'ın öncelikli olarak imar, su, ulaşım ve alt yapı gibi temel sorunlarını çözüme kavuşturacaklarını belirten AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı İnşaat Yüksek Mühendisi Faruk Görünüş, Van'ın önümüzdeki 40-50 yılını düşünerek hareket edeceklerini ifade etti.

Yaşam kalitesi yüksek ve sağlıklı yeşil bir kent hayal ettiklerini belirten Başkan Aday Adayı Görünüş, kuraklıkla etkin mücadele, afete dirençli kent kurgusunun oluşturulması, güvenli ulaşım, erişim ve şehir içi trafik sorunu, imar planlarının tamamlanması, altyapı yetersizliği, yeni toplu taşıma hatları ve güzergâhları, sosyal ve kültürel etkinlikler ile yeni kullanım alanları, kadınlar, çocuklar ve gençler için sosyal alanlar, çevreyi kirletici unsurlar ve Van Gölü, ücretsiz kreş ve eğitim alanları, yaya ve engelli yaya yolları, park ve oyun alanları yetersizliği, işsizlik, yoksulluk ve kaliteli istihdam, kadınların can güvenliği, madde bağımlılığı ile mücadele, tarihi alanların turizme kazandırılması, derelerin temizlenmesi ve ıslah edilmesi, Vanspor'un desteklenmesi ve yeni bir şehir stadı ile çevre yolu ve şehirlerarası yeni bir otogar gibi sorunları öncelikli olarak çözüme kavuşturacaklarını söyledi.

Özellikle son günlerde gündemdeki sıcak yerini tutan kuraklıkla etkin mücadele edeceklerini belirten Başkan Aday Adayı Görünüş, toplumun su hassasiyetini arttıracaklarını, Vanlıların suyu çok fazla israfa ettiğini ve bu israfın önüne geçecek projeler hayata geçireceklerini vurguladı.

Kentin tüm alt yapısını nüfus göre yeniden hesaplayacaklarını ve bu şekilde sel baskınlarının önüne geçeceklerini ifade eden Görünüş, ulaşımdaki yaşanan sorunları ise kısa sürede çözeceklerini ifade etti.

Turizmin Van'ın kimliği olduğunu ve turizmin sadece İranlılarla bir yere gelmeyeceğini belirten Görünüş, başka ülkelerdeki turistlerin de Van'a gelmesi için güzel projeler üreteceklerini söyledi.

Vanlılara ciddi anlamda hizmet edeceğine ve bu anlamda kendisine güvendiğin söyleyen Görünüş, Van'ın caddelerini baştan sona yenileceklerini ve yeni bir Van ortaya çıkaracaklarını vurguladı.

"İÇME SUYUNU ÜCRETSİZ VERECEĞİZ"

Kuraklıkla etkin mücadele edeceklerini belirten Görünüş, "En kötü günler için kullanılmak üzere, Van ve ilçelerdeki tüm sondaj kuyularını Yeraltı Suyu Besleme İstasyonlarına çevireceğiz. Van'ın içme suyu teminini dolaylı olarak etkileyen Zernek Barajını, "Korunması Gereken Stratejik Alan" olarak değerlendireceğiz. Belediyelere ait tüm park ve bahçelere yeraltı yağmur ve arazi suyu depolama sistemleri kuracağız. Tüm sulamaları bu depolardan yapacağız. Kuracağımız AR-GE birimi ile yapacağımız çalışmalarla içme ve kullanma suyunu birbirinden ayıracak sayaç ayırma teknolojileri üzerinde çalışacağız. Amacımız içme suyunun ücretsiz verilmesi ve kullanım suyunun birim fiyatını yüksek tutarak insanların suyu israf etmesinin önüne geçmek olacaktır" dedi.

"VAN'DA ORTA VE AĞIR HASAR ALMIŞ TÜM YAPILARIN ENVANTERİNİ ÇIKARACAĞIZ"

Belediye bünyesi altında Afet Yönetimi Daire Başkanlığı birimi kuracaklarını belirten Görünüş, "Bu birimi, Afet Yönetimi konusunda deneyimli ve uzman bir kadro yönetecek. Afet Yönetimi Daire Başkanlığı birimine bağlı çalışacak 'Vanak' yani Van Arama Kurtarma timini kuracağız. Bu tim doktor, mühendis, meteorolojist, veteriner, itfaiyeci, dağcı, madenci, İş makinesi operatörleri ve gönüllülerden oluşacak. Bu birimin etkin çalışabilmesi için özel bir bütçe ayıracağız. 2011 Van depreminde orta ve ağır hasar almış tüm yapıların envanterini çıkaracağız. Bu yapılarda halen bir ikamet söz konusu ise, buralarda oturanların geçici barınma ihtiyacını gidermek kaydıyla bu yapıları derhal boşalttıracağız. Cumhuriyet caddesi, Maraş caddesi, İkinisan Caddesi, Sıhke Caddesi gibi halkın ve trafiğin yoğun olduğu yerlerde bulunan 15 yıl ve üzeri yaştaki tüm binalardan Üniversite onaylı depreme dayanıklılık raporu isteyeceğiz. Van ile Gevaş arasında, Van ile Başkale arasında ve Van ile Erciş arasında en az ikişer adet ve alanları minimum 20 bin m2'lik acilen arazi tahsisi gerçekleştireceğiz. Afet anında şehre doğrudan giriş çıkışları bu alanlardan sağlayacağız. Ana yolları sürekli açık tutarak ambulans ve iş manikalarının olay yerine ulaşımını çok hızlı bir şekilde gerçekleştirmiş olacağız. Kent ve ilçelerinde ekskavatör, JCB kepçe, vinç ve su tankeri gibi iş makinelerine sahip olan tüm firmalarla bir acil durum protokolü yapacağız. Olası bir afet bir durumda kullanabileceğimiz tüm iş makinelerinin envanterini çıkaracağız. Şiddetli yağışlarda sel meydana getiren tüm ana ve tali yolların pissu ve yağmur suyu kesit hesaplarını yeniden yapacak, gerekli olanların çaplarını büyütecek ve yağışlı günlerde rögarların taşarak sel baskınlarına katkı sunmasına engel olacağız" diye konuştu.

"TÜM YOLLARA YOL ALTI GALERİ HATLARI İNŞA EDECEĞİZ"

Güvenli ulaşım, erişim ve şehir içi trafik sorununu önceleyeceklerini söyleyen Görünüş, "Kentin gelecek en az 20 yılı kapsayacak bir Ulaştırma Master Planı hazırlayacağız ve bu planın bir an evvel uygulanmasını sağlayacağız. Kentin en işlek caddelerine kapalı ve açık otoparklar inşa edeceğiz. Otopark sorununu tamamen çözerek trafik yükünü azaltacağız. Kavşaklarda trafik ışık noktalarına trafik yoğunluğunu anlık ve gerçek zamanlı ölçecek sistemler kuracağız. Böylelikle gereksiz kırmızı bekleme ve yeşil geçme sürelerini düzenleyerek, trafik akışını hızlandıracağız. Şehir merkezindeki tüm yollara yol altı galeri hatları inşa edeceğiz. Tüm altyapı hatlarını bu galerilerde toplayacak ve bu şekilde kaplaması tamamlanan yolların tekrar kazılıp tahrip edilmesinin önüne geçeceğiz. Bu şekilde yolların zarar görmesinin, onarım maliyetlerinin ve olası altyapı çalışmalarından dolayı trafik akışının durmasının önüne geçeceğiz" ifadelerini kullandı.

"MUAZZAM ALANLARI KENT TURİZMİNE KAZANDIRACAĞIZ"

Tarihi alanları turizme kazandıracaklarını belirten Görünüş, "Stonehenge, İngiltere'nin Wiltshire kenti Salisbury düzlüğünde bulunan ve her yıl 1,5 milyon kişinin ziyaret ettiği turistik bir yerdir. Buranın bir benzeri ise Van Kalecik'tedir. Kimliği Turizm olan Van'ı her yıl neden 1,5 milyon kişi ziyaret etmesin? Stonehenge Kalecik,  Urartular döneminde yapılmış ve içerisinde dikili taşlar, gözlem halkaları ve anıt mezarları barındıran muhteşem bir yerdir. Bu alanla ilgili hazırladığım tasarımda görüldüğü üzere burayı ve benzeri daha birçok yeri hak ettiği değere taşıyarak, bu muazzam alanları kent turizmine kazandıracağız" dedi.

"BİRÇOK KONUDA CİDDİ ADIMLAR ATACAĞIZ"

Belediyeciliğin farklı bir konu olduğunu söyleyen Görünüş, "Tüm belediye mevzuatını ve standartları biliyorum. Bu işe teknik olarak girdim ve girmek istiyorum. Bu kente ciddi anlamda hizmet vereceğime inanıyorum. Kendime bu anlamda çok güveniyorum. Başarılı olacağıma inanıyorum. Birçok konuda ciddi adımlar atacağız. Önümüzdeki süreçte yapacağımız projeleri Van halkıyla paylaşacağız" diye konuştu.

"MOLLAKASIM'DAKİ İŞGALE SON VERECEĞİZ"

Van Gölü sahillerindeki işgallere de değinen Görünüş, "Van Gölü sahilleri kimsenin tapulu malı değil. Bu sahil halkın sahilidir. Göreve geldiğimizde Mollakasım'daki işgale son vereceğiz. Kimseyi mağdur etmeden bu sorunu ortadan kaldıracağız. Bu halka kaliteli bir hizmet vereceksek, bu ancak güçlü bir kadro ile verebiliriz. Çok ciddi anlamda işini bilen, liyakat sahibi insanlarla çalışacağız. Kendi alt birimlerimizi, yetenekli, çözüm üreten ve yorumlama gücüne sahip yöneticilerle dolduracağız. Van Gölü'yle ilgili özel bir hassasiyet göstereceğiz. Van Gölü'nün sadece kıyı kanunu dışında temizliği, yaşanan problemlerin hepsini biliyoruz. Bizim buradaki amacımız bir kesimi mağdur edip, diğer kesimi mutlu etmek değil. Son derece profesyonel ve kurumsal çalışacağız. Herkes mutlu olacak. Kimseye zulmetmeye gelmeyeceğiz. Biz zorbalık yapmaya gelmiyoruz. Mollakasım'daki villa sahiplerinin sahili kapatmasına müsaade etmeyeceğiz ama onlara da yardımcı olacağız. Biz içme suyu anlamında ciddi çalışma yapacağız. Önümüzdeki 40-50 yılı düşünüyoruz ve düşünmek zorundayız. Kentin caddelerini baştan yaratacağız. Sadece refüjlere elektrik direkleri koymayacağız. Yapıların silüetini kente yakışır, kente değer katacak şekilde revize edeceğiz. Yine bunu yaparken kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Herkes mutlu olacak" ifadelerini kullandı.

Basın mensuplarının sorularının yanıtlanması ile toplantı sona erdi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

 

  •