Van Ekibinden Ahlat’ta Arkeolojik Kazı: Çok Katmanlı Tarih Ortaya Çıktı

Van Ekibinden Ahlat’ta Arkeolojik Kazı: Çok Katmanlı Tarih Ortaya Çıktı

DÜNYA 24.07.2025 11:37:00 0
Van Ekibinden Ahlat’ta Arkeolojik Kazı: Çok Katmanlı Tarih Ortaya Çıktı
Tarih: 24.07.2025 11:38 Güncelleme: 24.07.2025 11:38

Bitlis’in Ahlat ilçesinde yer alan ve halk arasında “Selçuklu Kalesi” ya da “Eski Kale” olarak bilinen yapının dış surlarında ilk kez başlatılan kazı çalışmalarında önemli arkeolojik bulgular ortaya çıkarıldı.

Bitlis’in Ahlat ilçesinde yer alan ve halk arasında “Selçuklu Kalesi” ya da “Eski Kale” olarak bilinen yapının dış surlarında ilk kez başlatılan kazı çalışmalarında önemli arkeolojik bulgular ortaya çıkarıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve mali desteğiyle yürütülen kazılar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz başkanlığında gerçekleştiriliyor.

Kazı çalışmaları, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Yalçın Karaca ile Bitlis Eren Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Emre Günay’ın başkan yardımcılığında yürütülüyor. Selçuklu Meydan Mezarlığı’nın hemen yanında, kalenin dış surları boyunca sürdürülen kazılarda yaklaşık 600 metrekarelik alanda büyük bir burç yapısı gün yüzüne çıkarıldı.

 

A W502626 11

Çalışmalarda Osmanlı, Akkoyunlu, İlhanlı ve Ahlatşahlar dönemlerine ait kültürel katmanlara ulaşıldığını belirten Kazı Başkanı Dr. Mehmet Kulaz, yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

“Yaklaşık 1,5 aydır devam eden kazıların amacı, bu tarihi alanı gün yüzüne çıkararak turizme kazandırmak. Kaleye güneydoğu köşesinden başladık ve büyük bir burç ortaya çıkardık. Şimdiden çok katmanlı kültürel tabakalar tespit ettik. Henüz zemine ulaşmadık ancak elde ettiğimiz bulgular oldukça umut verici.”

Kazı alanında burcun hemen dışında yer alan ve kiler ya da tandır evi olarak kullanıldığı düşünülen bir yapının da ortaya çıkarıldığını ifade eden Kulaz, bu yapıda tandırlar, erzak küpleri, çok sayıda seramik parçası ve sikkeler bulunduğunu belirtti. Bu buluntuların, kazı alanının tarihsel sürecini netleştirmede büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

 

A W502626 08

Çalışmalar sırasında Selçuklu Meydan Mezarlığı’yla komşu olunmasından dolayı mezar yapılarının da tespit edildiğini kaydeden Kulaz, şu ana kadar iki mezar yapısına ulaşıldığını ve bunların karbon 14 testine tabi tutulacağını söyledi.

Ahlat’ın yalnızca mezarlıkla sınırlı olmadığını vurgulayan Kazı Başkanı Kulaz, “Ahlat’a gelen ziyaretçilerin büyük çoğunluğu sadece Selçuklu Meydan Mezarlığı’nı görüyor. Ancak Ahlat, Ortaçağ’dan günümüze ulaşan çok sayıda önemli kültür varlığına ev sahipliği yapıyor. Amacımız, bu eserleri de görünür hale getirerek kentin turizmine katkı sunmak. Selçuklu Kalesi’nin dış surlarını ortaya çıkararak ileride restorasyonunu gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

A W502626 17-1

Kazı çalışmalarının Cumhurbaşkanlığı himayesinde sürdürüldüğünü belirten Kulaz, desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve kazı ekibine teşekkür etti.