Kültür ve sanatı buluşturan Van Kültür Yolu Festivali’nde her yaş grubuna hitap eden etkinlikler yoğun ilgi görmeye devam ediyor.
Van Kalesi Eski Van Evi Önü’nde gerçekleşen “15 Temmuz Fotoğraf ve Belgesel Film Gösterimi”, o karanlık gecenin hafızalara kazınan izlerini yeniden canlandırarak, yaşananların anlam ve önemine güçlü bir vurgu yaptı.
Tasavvuf müziğinin güçlü sesleri Ubeydullah Sezikli ve Elif Avcı, “Saz Söz İrfan” konseriyle Van Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Konser ve Tiyatro Salonu'nu manevi ezgilerle doldurarak gönüllerde derin izler bıraktı.
Trabzon Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Alice Harikalar Diyarında” çocuk oyunu, Muzaffer H. Kırıkkalp’ın yönetmenliğinde Atatürk Kültür Merkezi Van Devlet Tiyatrosu Sahnesi’nde minik tiyatroseverlerle buluştu. Hayal gücünün sınırlarını zorlayan bu renkli yapım, izleyicileri farklılıkların güzelliği ve cesaretin gücüyle örülü büyülü bir yolculuğa çıkardı. Eğlenceli karakterler, coşkulu danslar ve etkileyici müziklerle zenginleşen oyun hem çocuklara hem de yetişkinlere keyifli anlar yaşattı.
Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, “Van’ın Kültürel ve Manevi Değerleri” konulu söyleşisiyle Van Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Konser ve Tiyatro Salonu’nda dinleyicileriyle bir araya geldi. Söyleşide Van’ın köklü tarihinden halk irfanına, tasavvufi mirasından edebi birikimine uzanan zengin değerleri ele alınırken; Mehmet Emin Ay, şehre ruh veren kültürel dokunun günümüzle nasıl buluştuğunu etkileyici bir dille anlattı.
Nostalji Sanat Atölyesi, bu kez çini sanatı çalışmalarına ev sahipliği yaparak katılımcılara geleneksel el sanatlarıyla tanışma ve uygulamalı deneyim kazanma fırsatı sundu.
Van Müzesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen “Kültürel Miraslar ve Simülasyon Deneyim Atölyesi”nde ise katılımcılar VR deneyimi yaşadı.
Festival kapsamında Van AVM’ye yerleştirilen piyanolarda, “Sen de Çal” projesi kapsamında yeteneklerini sergileyen Vanlılar, “Sen de Söyle” kabininde ise Van’ın yeni yıldızı olabilmek için ilk adımlarını attı.
Valilik Önü Park Alanı ve Van Kent Meydanı’nda kurulan “Sokak Sahne”de genç müzisyenler performanslarını izleyicilerle buluşturdu.
ÇOCUKLARIN RENKLİ KÜLTÜR SANAT YOLCULUĞU DEVAM EDİYOR
Atatürk Kültür Parkı’nda kurulan, içerisinde birbirinden renkli aktiviteler, atölye çalışmaları, sahne gösterileri, tiyatrolar, oyun alanları ve daha birçok etkinliğin yer aldığı “Çocuk Köyü” minik misafirlerini ağırlamaya devam ediyor Çocuklar; “Arkeopark”, “Çanakkale Mobil Müze ve Sergisi”, “Aselsan” ve “Ali Baba'nın Çiftliği” gibi etkinlik alanlarında eğlenirken öğrenme fırsatı yakalarken, TRT Market’te ise TRT’nin sevilen lisanslı ürünlerine kavuşuyor. Festivalin dördüncü gününde “İpli Kukla Dans Gösterisi” ve “Kaptan Pengu ve Arkadaşları” çocuk tiyatrosuyla keyifli zaman geçiren çocuklar, Van Müzesi Teşhir Alanı’nda gerçekleşen “Kültür Koruyucuları” etkinliğinde geçmişin izinde kültürel mirası koruma konularında bilinç kazandı.
Çocuklar, Atatürk Kültür Merkezi Van Devlet Tiyatrosu Fuaye’de düzenlenen “Gölgelerin Peşinde Karagözle Kültür Yolculuğu Geleneksel Gölge Oyununu Keşfediyoruz: Hacivat ve Karagöz’le Tanışma ve Yapım Atölyesi” ile geleneksel sahne sanatlarını tanıma fırsatı bularak, yaratıcılıklarını keşfettikleri deneyimler yaşadı.
Van Müzesi’nde düzenlenen “Hayal Atölyesi”nde ise çocuklar, Öğr. Gör. Dr. Elçin Telli, Doç. Dr. Emrah Pek ve Öğr. Gör. Emre Koç’un rehberliğinde kil hamuruyla hayal dünyalarını şekillendirdi.
Kaynak: Van Postası Gazetesi