VAN KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE İLK GÜN COŞKUSU

Türkiye Kültür Yolu Festivali coşkusu, Van’da ikinci kez yaşanıyor. Van Kültür Yolu Festivali’nin ilk gününde her yaş grubuna hitap eden etkinlikler sanatseverlerden yoğun ilgi gördü.

VAN 13.07.2025 11:11:00 0
VAN KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE İLK GÜN COŞKUSU
Tarih: 13.07.2025 11:45 Güncelleme: 13.07.2025 11:52

Van Kültür Yolu Festivali’nde ilk gün heyecanı yaşandı. Festival kapsamında şehrin dört bir yanına yayılan sergiler ziyaretçi akınına uğradı. 

PICASSO VAN’DA: PABLO PICASSO: YARATILIŞ HER ŞEYDİR

Tariria Kültür, Sanat ve Gastronomi Merkezi’nde ziyarete açılan “Pablo Picasso: Yaratılış Her Şeydir” Sergisi, dünyanın en ünlü ressamlarından Pablo Picasso’nun sanat yaşamını ve kişisel ilişkilerinin eserlerine etkisini gözler önüne seriyor. Sergide, sanatçının gravür, çizim, poster, litografi ve fotoğraflarından oluşan, tamamı orijinal ve mirasçıları tarafından onaylanmış 74 eser yer alıyor. Lale Vakfı tarafından sanatseverlerle buluşturulan sergi, Picasso’nun farklı sanat disiplinlerindeki üretimlerini bir araya getirirken, onun sanatsal dönüşümünü de kapsamlı biçimde ele alıyor. 

FİLİSTİNE MÜCADELESİNE SAYGI DURUŞU: FİLİSTİN BENİM VATANIM

Festival kapsamında İpekyolu Belediyesi Atatürk Sanat Galerisi, Nabil Anani’nin “Filistin Benim Vatanım” adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Filistin sanatının öncü isimlerinden Nabil Anani, bu sergide izleyiciyi hem bireysel hem de kolektif hafızanın katmanları arasında dolaşmaya davet ediyor. Anani’nin çalışmaları, yalnızca estetik bir arayışın değil, aynı zamanda kimlik, yurt, direniş ve hatırlamanın politik bir eylem olarak nasıl biçimlendiğinin izini sürüyor. Nekbe sonrası Filistinlilerin parçalanan hayatlarına, yerinden edilmenin travmasına ve kolektif kayıplarına görsel tanıklık sunan bu eserler, geçmişi yalnızca anmakla kalmıyor; aynı zamanda geleceği tahayyül etmenin yollarını da arıyor. Bu sergi, yalnızca Nabil Anani’nin sanatsal mirasına değil, aynı zamanda Filistin halkının belleğine, direncine ve onarıcı umutlarına bir ağıt ve bir övgü sunuyor.

IŞIK DOĞUDAN YÜKSELİR

Küratörlüğünü İsmail Erdoğan’ın üstlendiği, Reza Hemmatirad, Sanaz Alborzi, Esmaeil Rashvand ve Omid Rabbani gibi sanatçıların resim ve hat eserlerinden oluşan “Işık Doğudan Yükselir” Sergisi, Van Müzesi Geçici Sergi Salonu’nda ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.  

VAN YADİGÂRI: GÜMÜŞÜ SANATA DÖNÜŞTÜREN URARTU MİRASI

Küratörlüğünü İsmail Erdoğan ve Hasan Mert Kaya’nın üstlendiği Van Yadigârı “Gümüşü Sanata Dönüştüren Urartu Mirası” Sergisi, Van Müzesi Geçici Sergi Salonu’nda Vanlılarla buluştu. Vanlı ustaların gayretleriyle yeniden hayat bulan, 2.800 yıllık geçmişe sahip savatlı gümüş işlemeciliğinde geleneksel tekniklerle gümüş üzerine işlenen desenler, bölgenin kültürel mirasını geleceğe taşıyor.

GİZEM DOLU ANADOLU

Ünlü fotoğraf sanatçısı Resul Çelik’in, Türkiye'nin doğal ve kültürel zenginliklerini yansıtan eserlerinden oluşan "Gizem Dolu Anadolu” Sergisi, Van Müzesi Fuaye Alanı’nda Anadolu'nun gizemli dünyasına bir yolculuk sunuyor.

Van Müzesi aynı zamanda; “Gökyüzünden Türkiye”, “Şehzadeler Sultanlar Oyuncak Sergisi”, “Urartudan Günümüze Kadın Sergisi”, “Van Geleneksel El Sanatları Sergisi”, “Kuşlar ve Şeyler Sergisi”, “Kişisel Seramik Sergisi”, “Yaşayan Miras: Çorap ve Patik Sergisi”, “Türkiye'nin Minyatürleri Sergisi”, “Dijital Hareketli Minyatür Uygulaması” ve “Türkiye'nin Ustaları Belgesel Gösterimi”ne de ev sahipliği yapıyor.

Van İl Halk Kütüphanesi’nde “Suda Saklı Sözler: Van’da Edebiyatın İzleri Sergisi”, Eski Van Şehri Hüsrevpaşa Camii Külliyesi Avlusu’nda “Adil-i Mutlak Hat Sergisi”, Akdamar Adası Kilise Avlusu’nda ise “Dört Mevsim Akdamar Adası Sergisi” Vanlıların beğenisine sunuldu.

VAN, MÜZİĞİN EVRENSEL DİLİNDE BULUŞTU

Tariria Kültür, Sanat ve Gastronomi Merkezi’nin ev sahipliğinde sahnelenen İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin “Oda Müziği Konseri (Yaylı Dörtlü)”, klasik müziğin zarif ve huzur veren ezgilerini Vanlı sanatseverlerle buluşturdu. 

Grup Tillo, ilahileriyle Van Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Konser ve Tiyatro Salonu’nu maneviyatla yoğrulmuş bir huzur iklimine dönüştürerek, dinleyicilerini ruhani bir yolculuğa çıkardı.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi “Anadolu’dan Hikâyeler” konseriyle Atatürk Kültür Merkezi Van Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde izleyicilere tarihin, kültürün ve müziğin iç içe geçtiği unutulmaz bir sanat deneyimi yaşattı. Kadim Anadolu topraklarının derin kültürel mirasını notalara taşıyan bu özel konser programı, geçmişin izlerini bugüne taşıyarak izleyiciye zamanlar ötesi bir anlatı sundu. 

Vanlı müzisyen Mehmet Öndül, Van Kent Meydanı’nda buluştuğu hemşehrilerine, türkülerin sıcaklığını ve memleket ezgilerinin coşkusunu taşıyan unutulmaz bir müzik ziyafeti yaşattı.

Dursun Ali Erzincanlı, Van Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Konser ve Tiyatro Salonu’nda sahne alarak, duygu yüklü şiirleriyle maneviyat dolu bir akşama imza attı. 

BİRBİRİNDEN RENKLİ ETKİNLİKLER

Van Müzesi’nin Fuaye Alanı’nda düzenlenen “Seramik Atölyesi” ile Van Müzesi’nde gerçekleşen “Yün Eğirme ve Çorap Örme Atölyesi”, katılımcıları geleneksel el sanatlarının incelikleriyle buluşturarak üretim sürecini deneyimlemelerine olanak tanıdı.

“FotoMaraton” ve “FotoMaraton Çocuk” etkinliklerinde her yaştan onlarca fotoğrafçı, festivalin en güzel karelerini yakalamak için yarıştı.

En Genç Kaligraf Yusufcan, Van Müzesi’nde gerçekleştirdiği kaligrafi gösterisiyle estetik ve sabrın harmanlandığı bu özel sanat dalını izleyicilerle buluşturdu. 

ÇOCUKLARIN FESTİVALİ BAŞLADI

Atatürk Kültür Parkı’nda kurulan, içerisinde birbirinden renkli aktiviteler, atölye çalışmaları, sahne gösterileri, tiyatrolar, oyun alanları ve daha birçok etkinliğin yer aldığı “Çocuk Köyü” minik misafirlerini ağırlamaya başladı. Çocuklar; “Arkeopark”, “Çanakkale Mobil Müze ve Sergisi”, “Aselsan” ve “Ali Baba'nın Çiftliği” gibi etkinlik alanlarında eğlenirken öğrenme fırsatı yakalarken, TRT Market’te ise TRT’nin sevilen lisanslı ürünlerine kavuşmanın heyecanını yaşadı. Festivalin ilk gününde çocuk tiyatrosu “Maşa ile Koca Ayı” ve “Balon Katlama Gösterisi”nde doyasıya eğlenen çocuklar, Van Kalesi Eski Van Evi Önü’nde gerçekleşen “Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği” ile geçmişten günümüze taşınan oyunlarla tanıştı. 

SANAT SOKAĞA TAŞTI

Festival kapsamında Van AVM’ye yerleştirilen piyanolarda, “Sen de Çal” projesi kapsamında yeteneklerini sergileyen Vanlılar, “Sen de Söyle” kabininde ise Van’ın yeni yıldızı olabilmek için ilk adımlarını attı.

Valilik Önü Park Alanı ve Van Kent Meydanı’nda kurulan “Sokak Sahne”de genç müzisyenler performanslarını izleyicilerle buluşturdu.

 

Fotoğraf ve video: https://drive.google.com/drive/folders/1EztcaJWqhx0M9iqTieAZQbm_E75UKR7_

Detaylı bilgi için; https://kulturyolufestivali.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.