Van SDİ'den Suriyelilere yapılan saldırılara tepki

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi, Kayseri'de bir çocuğun cinsel saldırıya uğramasının ardından Suriyelileri hedef alan saldırılarla ilgili sağduyu çağrısında bulundu.

VAN 5.07.2024 14:16:00 0
Van SDİ
Tarih: 05.07.2024 14:18

Geçtiğimiz günlerde Kayseri'de Suriyeli bir erkeğin Suriyeli bir çocuğu taciz ettiği iddiasıyla başlayan olayların ardından Antalya'nın Serik ilçesine sıçrayan gösteriler sırasında bıçaklanan 17 yaşındaki Suriyeli Ahmed Hamdan Al Naif, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi, İslam dünyasının parçalanarak ulus devletlere dönüşmesi ve bunun üzerinden Müslümanların birbirlerine düşmanlık besleyerek ayrışmaları sadece sömürgeci emperyalist batı devletlerini memnun ettiğini belirterek, vatandaşları sağduyulu ve aklıselim davranmaya davet etti.

Ülkemizde bir takım çevrelerin birkaç münferit olay üzerinden kalkış yaparak, Suriyeli Müslümanlara yönelik ırkçılık çığırtkanlıklarının kabul edilemez olduğunu belirten Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi, asıl savaşılması gereken işgalci, sömürgeci batı emperyalizm olduğu belirtildi.

"SURİYELİ MÜSLÜMAN KARDEŞLERİMİZE YÖNELİK IRKÇILIK ÇIĞIRTKANLIKLARI KABUL EDİLEMEZ"

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Savaşın getirdiği zorunlu sebeplerin etkisiyle yurtlarını terk etmek durumunda kalan ve Anadolu coğrafyasının birçok kentine sığınan Suriyeli kardeşlerimize yönelik son zamanlarda yapılan ırkçı saldırılar bizleri derinden üzmüştür. Yüzyıl öncesine kadar aramızdan herhangi suni bir sınırın olmadığı coğrafyamızda batılıların içimize soktuğu ulusalcı-milliyetçi bloklaşmalar nedeniyle Kürt, Türk, Arap gibi yeni etnik kimlikler tanımlanarak bu coğrafyaya zehir enjekte edildi. İslam dünyasının parçalanarak ulus devletlere dönüşmesi ve bunun üzerinden Müslümanların birbirlerine düşmanlık besleyerek ayrışmaları sadece sömürgeci emperyalist batı devletlerini memnun etmiştir. Ülkemizde bir takım çevrelerin birkaç münferit olay üzerinden kalkış yaparak Suriyeli Müslüman kardeşlerimize yönelik ırkçılık çığırtkanlıkları kabul edilemez. Unutulmamalıdır ki asıl savaşılması gereken işgalci, sömürgeci batı emperyalizmidir. Ortadoğu'yu fitne yuvasına dönüştüren, kardeşi kardeşe kırdıran, kan ve göz yaşının eksik olmadığı bir coğrafya haline getiren Amerikancı batı emperyalizmine karşı tüm halklar ancak bir ve beraber olurlarsa başarılı olabilirler. Suriye halkı onlarca yıldır büyük acılar gördü ve görmeye devam ediyor. Yurtlarından edilmiş muhacirlere karşı alicenaplık gösterilerek kabul edilen kardeşlerimize karşı bu faşizan yaklaşım kabul edilemez. Bu çığırtkanlığı yapanlar ancak emperyalistlere hizmet ettiklerini bilmelidirler" denildi.

"İSLAM KARDEŞLİĞİNİN OLDUĞU YERDE KABİLE, SOY, SOP VE KAN KARDEŞLİĞİNDEN SÖZ EDİLEMEZ"

Açıklamanın devamında ise, "Irkçılığı yaşam biçimi haline getirmiş olanlara diyoruz ki, illa birileri gidecekse muhacir kardeşlerimiz değil ırkçılar bu toprakları terk etmelidir. Nitekim aynı zehirli zihniyet Suriye meselesinden önce de bu toprakların asli unsurlarından olan Kürtler içinde ırkçı saldırılarda bulunmuştu. Biz Van Sivil ve Dayanışma İnisiyatifi olarak diyoruz ki, bu kaos planının arkasında yer alan, bunu organize eden planlayıcıların bir an evvel ortaya çıkarılması ve en ağır şekilde cezalandırılması ayrıca mağdur olan Suriyeli kardeşlerimizin de zararlarının karşılanması kardeşlerimizin en temel hakkıdır. Biz Türkiye halkı olarak bize ellerini uzatan kardeşlerimize karşı merhamet etmek, birbirimizle kucaklaşmak ve onların haklarını korumak zorundayız. Unutmayalım ki bize sığınanlar; "Mülteci Değil Muhacirdir, göçmen değil kardeşimizdir." İslam kardeşliğinin olduğu yerde kabile, soy, sop ve kan kardeşliğinden söz edilemez. Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmaktadır: "Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, haksızlık yapmaz, onu düşmana teslim etmez. Müslüman kardeşinin ihtiyacını gideren kimsenin Allah da ihtiyacını giderir."( Buhârî, Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizî)" ifadelerine yer verildi.