VAN’DA 4+4+4 SANCILI ÖZEL HABER

İmam hatip ortaokulu sayısı yetersiz. Vatandaş tepkili.

VAN 18.06.2012 13:52:39 0
VAN’DA 4+4+4 SANCILI ÖZEL HABER
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 18.06.2012 13:52
 
 
ÖZEL HABER
 
www.vansiyaseti.com
2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı için 4+4+4 çalışmaları sonuçlandı. Bu yeni eğitim sistemine göre okullar yeniden tanzim edilecek ve ortaokul formatına göre yeniden düzenlenecekti. Nihayet bu çalışmalar sonuçlanmış gözüküyor ya da bu noktadaki çalışmaların sonuçları belirmeye başladı.
 
Yeni yasaya göre ilköğretim okulları 8 yıllık sistemden dönüştürülerek ilkokul olarak 4 yıl, ardından ortaokul olarak da 4 yıl olarak tasarlanmış. Buna göre Van’da buluna 61 adet ilköğretim okulunun bu yeni formata göre reforme edilmesi bekleniyordu. Nitekim bu konuda çalışmaların sonuçları yavaş yavaş belirginleşince Van halkının beklenti ve taleplerinin yine dikkate alınmadığı görüldü.
www.vansiyaseti.com
Bölge dağılımı ve halkın talepleri dikkate alındığında bir düzineden aşağı olmaması gereken ‘İmam-Hatip Ortaokulu’ ihtiyaca tam cevap vermese de mevcut koşullar ve imkânlar dâhilinde başlangıç için asgari bir durum arz ediyorken, bunun yarısı bir rakamla bir cevap verilmesi, bürokrasideki totaliter zihniyetin hala korunduğunu göstermesi açısından ibretlik bir durum. Bu yıl Van merkez içinde mevcut 61 ilköğretim okulundan sadece 6 (altı) İmam hatip ortaokulu tahsis edilmiş. Bunun halkın talep ve beklentileri ile ilgili sahici bir bağı yok. Çünkü bu kanun çıktığından beri Van halkının gerek elektronik dilekçe ve evrak dilekçe suretiyle Başbakanlık, Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğüne bu taleplerini yansıttığı bilgisine rağmen, ayrıca ilde oluşan kamuoyu bağlamında çokça talepte bulunması söz konusu iken bu taleplerin ciddiye alınmaması hayal kırıklığı oluşturdu.
www.vansiyaseti.com
Bununla birlikte Van merkez için sadece 6 İmam-Hatip Ortaokulu yayınlanmışken ilçelerde herhangi bir İmam-Hatip Ortaokulunun açılmaması da bu keyfiliğin bir başka belgesi. Erciş gibi il olma yolundaki bir ilçede bile birkaç tane olması gerekirken bir tane dahi planlanmamış. Hiçbir ilçede İmam-Hatip Ortaokulu açılmamasını Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valilik açıklamak zorundadır. Diğer illerde bu düzenlemenin halkın talepleri doğrultusunda karşılandığı görülüyorken, Van’ın yine tepeden inmeci totaliter ve jakoben yöntemlere maruz kalması dikkatlerden kaçmıyor.
www.vansiyaseti.com
‘Eğitim Hakk’ı bağlamında son derece önemli bir hukuki durum söz konusu olmasına karşın gösterilen bu duyarsızlık tepkilere neden oluyor. Çocuğunu kurumların değil kendi arzusu doğrultusunda yönlendirmek ve dilediği bölüme kayıt yaptırma hakkının İnsan Hakları çerçevesinde ‘Eğitim Hakkı’ olduğunu ve devletin de bunu karşılamak zorunda olduğunu dillendiren veliler bu sonuca öfkeli ve tepkili.  Konuşulanlar arasında, bu sonucun Vali’ye rağmen Milli Eğitim Müdürü’nün bilgisi ve kararı olduğu yönünde.  Vatandaşlar bu durumun derhal düzeltilmesini ve okul dağılımının nüfusu ve bölgeyi dikkate alarak yeniden düzenlenmesini istiyor. Bu konuda “neden kendi semtim dururken başka semtlere daha on yaşındaki çocuğumu göndermek zorunda kalayım, ya da servis tutmak zorunda kalayım. Benim ekonomik durumum onların kararlarını taşıyacak durumda değil. Okula göndermeyeceğim deyince  ‘zorunlu eğitim yasası’ gereği ceza vereceklerini söylüyorlar. O zaman neden çocuğumu kendi semtimde ve istediğim okula gönderemeyeyim. Sayın Milli Eğitim Müdürü neden masa başından bu halkın gerçeğine gözlerini kapatıyor ve bu talepleri dikkate almıyor, bu anlaşılır değil” şeklinde tepkilerini dile getiriyor veliler.
www.vansiyaseti.com
Aynı zamanda katsayı farkının kaldırılması ile Eğitimde Fırsat Eşitliği ilkesi gereği diğer okullarla eşitlenen İmam-Hatip Lisesi sayısında ise herhangi bir değişiklik yapılmadığı da görüldü. Oysa İmam-Hatiplere yönelişin ülkenin her tarafında giderek arttığı gizlenemeyecek denli bir istatistik ve sosyoloji iken bu liselerin sayısının artırılmaması da aynı şekilde tepkiye neden oluyor. Bu konuda da veliler “bizim istediğimiz değil de kendi istedikleri okulları açarak bize rağmen bunu yapıyor, daha sonra da şikâyet ettiğimizde ise, ‘zamanında taleplerinizi bildirseydiniz, şimdi mi geliyorsunuz, yapacağımız bir şey yok’ diyerek bizi geri gönderiyorlar. Çocuklarımız kimsenin deney tahtası değil. Biz İmam-Hatip Lisesi istiyoruz. Önce böyle yapıyorlar sonra da binamız ve kontenjanımız doldu diyerek bizi geri çeviriyorlar. Bunu kasıtlı yaptıklarını düşünüyoruz. Artık ideolojik davranmaktan vazgeçilsin ve halkın inanç ve değerlerine bu kadar saygısızlık yapılmasın” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.
www.vansiyaseti.com
İmam-Hatip Ortaokulu olarak tanzim edilen ve yeniden formatlanan bu okulların aynı zamanda bina ve fiziksel özellikleri ile de yetersiz olduğu görüşü de tartışılan konular arasında. Van merkez için İmam-Hatip Ortaokulu olarak tanzim edilen okulların listesi aşağıdaki gibidir. Ayrıca karşılaştırma yapmak için Milli Eğitim Bakanlığının resmi sitesinin linki aşağıda verilmiştir.
 
www.vansiyaseti.com
CUMHURİYET İMAM HATİP ORTAOKULU
EMİNPAŞA İMAM HATİP ORTAOKULU
İSTASYON İMAM HATİP ORTAOKULU
MİLLİ EĞİTİM VAKFI İMAM HATİP ORTAOKULU
ŞEHİT İBRAHİM KARAOĞLANOĞLU İMAM HATİP ORTAOKULU
T.O.B.B. İMAM HATİP ORTAOKULU