Van İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Sigara Bırakma Polikliniği, kısa sürede önemli bir başarıya imza attı. İpekyolu ilçesindeki Sağlıklı Hayat Merkezi’nde üç ay önce hizmete başlayan poliklinikte, şimdiye kadar 258 kişi sigarayı bırakmayı başardı. Uzman doktorların gözetiminde sürdürülen program sayesinde vatandaşlara hem davranışsal terapi hem de ilaç tedavisi ile destek veriliyor.
Sigara Bırakma Polikliniği'nin çalışmaları hakkında bilgi veren İpekyolu İlçe Sağlık Müdürü Dr. Zübeyde Kul, sigaranın Türkiye’deki en büyük halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu vurgulayarak, “Ülkemizde hem kadınlarda hem erkeklerde birinci ölüm nedeni kalp krizidir. Kalp krizlerinin en önemli sebebi sigaradır. Ayrıca erkeklerde ikinci ölüm nedeni olan akciğer kanserinin de yüzde 90’ı sigaraya bağlıdır. Sigaranın zararları saymakla bitmez. Sigara bizim düşmanımız. Sağlıklı ve dumansız bir yaşam için herkesi polikliniğimize bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Polikliniğe başvurarak 29 yıllık tiryakiliğini geride bırakan 49 yaşındaki Serap Bük, verdiği mücadeleyi şu sözlerle anlattı:
“Sigaranın zararlarından kurtulmak için 30 gün önce başvurdum. Doktorun verdiği ilaçları düzenli kullandım. 25 günde sigarayı bıraktım ve 30 gündür içmiyorum. Sanıldığı kadar zor değilmiş. Biraz geç kaldım ama sonunda kurtulmanın mutluluğunu yaşıyorum.”
Üç çocuk babası 65 yaşındaki Soner Kul ise yıllarca sigara içmenin sağlığını ciddi anlamda etkilediğini dile getirdi. Kul, “Doktorlara güveniyorum. Onların desteğiyle bu bağımlılıktan kurtulmak istiyorum. Sağlığım ciddi zarar gördü. Boğaz ağrılarım hiç geçmiyor, ameliyat geçirdim. Sigara içtiğim için çok pişmanım” diye konuştu.
Uzmanlar, sigarayı bırakmak isteyen herkesin destek alabileceğini, polikliniklerde uygulanan tedavi yöntemlerinin bağımlılıkla mücadelede oldukça etkili olduğunu vurguluyor. Van’daki Sigara Bırakma Polikliniği ise sunduğu hizmetle dumansız bir yaşam için umut olmaya devam ediyor.