VAN’DA BÜYÜK KIPIRDANMALAR VAR: HAYDİ HAYIRLISI…

VAN’IN BAŞINA NE GELDİYSE EĞİTİMSİZLİKTEN GELDİ!

VAN 20.08.2022 17:15:00 1
VAN’DA BÜYÜK KIPIRDANMALAR VAR: HAYDİ HAYIRLISI…
Tarih: 20.08.2022 16:13

 

Van eğitim konusunda çok çile çekti…

Kız çocuklarını okutmayan aileler.

Yibolarda çocuklar için alınan yiyecek malzemelerden kısarak yolsuzluk yapanlar…

Çocukların ısınması için alınan kömürleri çalan 50 ton diye 20 ton okullara gönderen utanmaz namussuzlar.

Okullarda kışın tir tir titreyen körpecik çocuklar!

Eğitim üzerinden Okul ihalelerine fesat karıştıranlar…

Eğitime asla bulaştırılmaması gereken ideolojik saplantılar.

Bazı okul aile birliklerinin yolsuzluğa bulaşması..

Bazı okul yönetimlerinin kayıt parası, karne parası, A4 kâğıdı parası diploma parası yardımcı kaynak kitap parası adında velilerden zorla alınan paralar...

Taşımalı eğitimde onlarca trafik kazaları, koşulların aşırı zorlukları saymakla bitmez çileler yaşadı zavallı şehrimiz Van ve insanı…

Gerçi hala bazıları devam ediyor…

Her yıl eğitimde sonlarda olmanın verdiği psikolojik eziklik Van’ı her yönüyle çok etkiliyordu..

Tarımda, hayvancılıkta, ekonomide, siyasette, iş dünyasında, STK’ laşmada, ulaşımda, çevre konusunda, insanî ilişkilerde, iyi aile olamamakta, kurumlarımızın bir türlü kurumsallaşamaması, spor dallarında, Vanlı bürokratın neredeyse hiç olmayışı, kan davası, töre cinayetleri, kadın cinayeti, namus cinayeti, terör olayları, ırkçılık, tüketim sarhoşluğu, hırsızlık, yolsuzluk, mağruru ve şımarıklık gibi

İnsan ve toplum yönetme sanatının nasıl olduğunu bilmememizin ve neredeyse her konuda istatistiklerde ülke genelinde sonlarda olmamızın en büyük ve en önemli nedeni eğitimdeki aksaklıklarımızdan kaynaklanıyor…

Evet, tarihi zorluklar yaşayan, birçok noktada mağdur edilen Van eğitimde tarihinin en büyük yatırımını aldı…

Hakikaten alkışlanacak müjdeler verildi…

Bakan Hüseyin Bey dönemini hatırlıyorum. Bir ara bana; “Türkiye’de eğitim konusunda geri kalmış üç il var: Urfa, Ağrı ve Van… Benim bakanlığım döneminde bu illere pozitif ayrımcılık yapmak boynumun borcudur.” Demişti. Dediğini de yaptı. Biz onun döneminde 20 kişilik sınıflar gördük. Sadece MEB müfredatının değişmesi başlı başına bir devrimdi.

Ancak aradan geçen zamanda kara kara düşünmeye başladık. Un vardı, şeker vardı ama helva yapamıyorduk. Gelen zaman gideni aratıyordu.

Bugünlerde Vali Balcı’yla yeniden ümitlendik.

2022- 2023 yılı eğitim öğretim yılı hazırlık toplantısı Van’da yapıldı…

Toplantıya Bakan Bey başta olmak üzere eğitime dair yetkili olan herkes katılmıştı…

Hazırlık toplantıları ülkemizin az sayıda ilimizde yapılıyordu…

Toplantının Van’da olmasının nedeni kanaatimce Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Vali sayın balcının Tokat ilinden kaynaklı özel dostluğu olsa gerek…

Vali Sayın Balcı’nın Van’da oluşturduğu sinerji ve etkilerini ayrıca kapsamlı bir şekilde yazacağım..

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, in verdiği müjdeler Van eğitimini ihya edecek nitelikte..

Öyle ki, Van ili için Millî Eğitim Bakanlığının 2022 yılında 705 milyon liralık yatırım planladığını belirten Özer, “Yeni okul yapımı, mevcut okulların güçlendirme ve donatım çalışmaları için 1 milyar 750 milyon liralık ilave bütçe verileceğini kaydederek "Van'ın yatırımlarını yaklaşık 2,5 milyara çıkarmayı kararlaştırdık" dedi.

Van'ın eğitimde çok daha güçlü ve daha iyi bir altyapıya sahip olması için yapılacak çok iş var …

Bakan Özer okulların güçlendirme çalışmaları için yaklaşık 170 milyon, yıkılan okulların yerine yenilerinin yapımı için ise yaklaşık 380 milyon liralık ek bütçenin verileceğini ifade etti.

Bakan Özer daha önce Van iline 35 bağımsız anaokulu yatırımı için bütçe verdiklerini, bugün 66 yeni bağımsız anaokulu daha yapılması kararı aldıklarını ifade ederek " Van'da, inşallah, 2022'nin sonunda kazandırılacak anaokulu sayısı 101'e çıkmış olacak. Bu rakam çoğu ildeki rakamların çok çok ötesinde... Burada da yaklaşık 690 milyonluk bir ilave yatırımı Van'ımıza kazandırmış olduk." diye konuştu.

Türkiye'de doğal gaza erişimi olup da dönüşümü yapılmayan hiçbir okul bırakmama kararını da hatırlatan, Van'da bu kapsamda yapılan çalışmaların da başarılı bir şekilde devam ettiğini söyledi. Okulların büyük onarımlarının da yeni eğitim öğretim yılına hazırlanması için çalıştıklarını belirten Özer, bunun için de 150 milyon liralık ilave yatırımın kente kazandırıldığını dile getirdi.

2022-2023 eğitim öğretim yılı hazırlıklarının 17 Haziran'da okulların kapanmasından bir hafta sonra başladığını anımsatan Bakan Mahmut Özer, ilk defa okulların açılışı öncesinde temizlik, kırtasiye, küçük onarım ve donatım bütçesini okullara doğrudan göndermek için bir seferberlik başlattıklarını söyledi. Özer, Van'a bu çerçevede de 88 milyon liralık bütçenin bugün itibarıyla gönderildiği bilgisini paylaştı.

Van'da 250 milyon liralık bir başlangıç ödeneği ile ikili eğitimin yüzde 30-40'ını ortadan kaldıracaklarını, 2023 yılı sonuna kadar ise kentte ikili eğitim yapan hiçbir okulun kalmaması için çalışmaların devam edeceğini kaydeden Bakan Özer, verilen yeni yatırımların Van'a hayırlı uğurlu olmasını dileyerek kentte eğitim süreçlerini başarıyla yürüten tüm yöneticilere teşekkür etti.

 Okulların sadece eğitim öğretimin yapıldığı değil, ülkenin en kıymetli sermayesi olan beşeri sermayenin niteliğinin çok boyutlu olarak artırıldığı yerler olduğunun altını çizen Özer, hatta yükseköğretimde 2014 yılından itibaren kız öğrencilerin okullaşma oranının erkekleri geçtiğini belirtti.

Pansiyonlar, burslar, taşımalı eğitimde ücretsiz yemek, yardımcı kaynakların ücretsiz dağıtılması gibi uygulamaların eğitimde fırsat eşitliğini artırmak için kritik adımlar olduğunun altını çizen Özer, 5. yaşında okullaşmada yılsonu hedefimiz olan yüzde 100'e çok rahat bir şekilde ulaşacaklarını belirtti. Özer, bu nedenle Van'da da bu yıl 101 yeni bağımsız anaokulu yapımı kararı aldıklarını kaydetti.

Toplantı sonrasında Millî Eğitim Bakanlığı ve Van Büyükşehir Belediyesi arasında mesleki eğitim merkezi öğrencilerine aylık 300 lira burs desteği verilmesini öngören iş birliği protokolü imzalandı.

İlimize yapılan bazı ziyaretler boş ve anlamsız olurken hatta rüzgâr gibi gelip geçerken böylesi anlamlı ziyaretler ayakta alkışlanacak nitelikte…

Van milletvekilleri Sayın Abdullahat Arvas, Sayın İrfan Kartal, Sayın Osman Nuri Gülaçar ve cumhurbaşkanı baş danışmanı Sayın Gülşen Orhan hanım efendinin de birlik içinde katıldıkları programda  Vali Sayın Balcı’nın yanında yer almaları dayanışma acısından Van’ın eğitimi için gösterdikleri birlik beraberlikte görülmeye değerdi..

İlimize yeni atanan Sayın Balcı’nın kısa süre içerisinde göstermiş olduğu çaba; Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in “Vali bey bir şey istedi mi tuttuğunu koparır!” ifadesi özetlemiş oldu..

Sayın Balcı’nın ifadesiyle; “Geleceğimiz olan çocuklarımızın eğitimini güzelleştirmekten daha mutluluk verici ne olabilir?” sözünden yola çıkarak, biz de Vanlılar olarak Van tarihinin eğitimde en önemli yatırımının yapılmasını katkı sunacak olan başta Sayın Balcı olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz…


Zafer Yılmaz
20.08.2022 19:34:32
Türkişye'de üst kısımşlarda yazdığınız tamamen doğrudur ve politikacılar ile bürokratlar eliyle gerçekleştirilmiş işlerdir.Ve ne yazık ki,1980 lerde dünya sıralamsında 39 sırada bulunan Türkiye,günümüzde 123.sıra ile Afrika'nın en geri ülkeleri safına düşürülmüştür.Bunda,öncelikle eğitimi dışlayan neoliberal sistemin büyük rolü vardır.Hali hazırdaki hükumet,Eğitim ve Sağlığı tamamen özelleştirip,oradan tasarruf edeceği paralar ile,çılgın projeler (!) yaparak paraları iç etmenin peşindedir.Kısacası Türkiye'de Eğitim ve Sağlık tamamen bitirilmiştir.Bu ne Sayın Vali'Qnin ne de Bakan2ın gayretleri ile düzelecek konular değildir.Önce Ana sistemin v e dayalı olarak alt sistemlerin düzeltilmesi gerekir ki,bu hükumet tamamen tersine inanmıştır.