Van'ın birçok mahallesinde kışın ısınma amaçlı kullanılan odun ve kömür sobaları nedeniyle oluşan hava kirliliği giderek artmaya devam ediyor.
Van'da kış aylarıyla birlikte hava kirliliği de artış gösterdi. Kent genelinde düşük gelirli vatandaşların ısınmak için sobada odun, kömür, plastik gibi kullandığı ürünlere hava kirliliğinin artmasına neden oluyor.
Özellikle akşam saatlerinde etkisini gösteren hava kirliliği, astım hastaları başta olmak üzere vatandaşları ciddi derece rahatsız ediyor.
Van'da, gelir seviyesinin düşük olduğu mahallelerde, doğalgaz yerine soba tercih yakmayı tercih eden vatandaşlar, hava kirliliğine de sebep oluyor. Özellikle son dönemlerde Van'da hava kirliliği ciddi dereceye ulaşırken, akşam saatlerinde kentte sisli bir hava hakim oluyor.
Özellikle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan ve kalorisi çok düşük olan kömürün kullanılması hava kirliliğini ciddi derecede arttırırken, bunun yanında odun, plastik kasa gibi ürünlerin de sobada yakılması, kent genelinde hava kirliliğinin artmasına neden oluyor.
Sobadan yayılan bu dumanın içerisinde zararlı gazlar salınırken, odun ve kömür sobaları nedeniyle hava kirliliği oluşuyor. Sobanın içerisinde plastik içerikli maddelerin yakılmasıyla da kent genelinde hava kirliliği had safhaya ulaşıyor.
Dünya genelinde en büyük çevre sorunlarından biri olan hava kirliliği, Türkiye genelinde olduğu gibi Van'da da tehlike sınırlarını aşıyor. Çevre kirliliğine neden olan hava kirleticiler ilk sırada insan sağlığı olmak üzere, diğer canlıları ve ekosistemi risk altına sokuyor. Ülke genelinde olduğu gibi Van'da da birçok sanayi ve ısınmadan kaynaklanan hava kirliliği sorunu önemli boyutlara ulaştı.
Uzmanların yaptığı araştırmalara göre Van'da topoğrafik ve coğrafik konum itibari ile kış mevsimi sert geçerken, ayrıca kentin sıcaklık ortalaması ülke geneline göre daha düşük olduğu belirlendi. Bu nedenle ısınma maksatlı kullanılan yakıtlardan kaynaklı kirleticiler hava kirliliğinde büyük paya sahip olduğu belirtildi.
Isınma amaçlı düşük enerjili ve yüksek kükürt içeren kömür türevlerinin sık kullanımı ve yanlış yakma teknikleri kış aylarında görülen yoğun kirliliğe sebep olurken, özellikle kış aylarında kent genelinde ısınmak için içerisinde odun, kömür, talaş ya da tezek gibi maddelerin yakıldığı sobaların yaydığı duman, kentte bazı bölgelerde sis bulutlarının oluşmasına neden oluyor.
Oluşan bu duman bulutlarının direkt olarak insan bünyesi ile temas halinde olduğunu kaydeden uzmanlar, dumanın içeriğindeki zararlı gazların yanı sıra solunum yoluyla akciğere giren partikül maddeler için de uyarılarda bulunuyor.
Van'da son dönemlerde birçok mahallede gözle görülür şekilde hava kirliliği artarken, çevrede ikamet eden vatandaşlar, soba dumanından dolayı balkona dahi çıkamadıklarını ifade ettiler.
VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ