Van’da Plajlar Turizme Hazır Değil!

Van’da Plajlar Turizme Hazır Değil!

VAN 30.07.2025 11:14:00 0
Van’da Plajlar Turizme Hazır Değil!
Tarih: 30.07.2025 11:16 Güncelleme: 30.07.2025 11:16

Van Gölü, Türkiye’nin en büyük gölü olmasına rağmen plajları bakımsız ve tanıtımsız bırakılmış durumda. Turizm açısından büyük bir fırsat olan kıyılar, altyapı eksikliği ve kurumların ilgisizliği nedeniyle hak ettiği değeri göremiyor.

Van Gölü, Türkiye’nin en büyük gölü olmasına rağmen plajları bakımsız ve tanıtımsız bırakılmış durumda. Turizm açısından büyük bir fırsat olan kıyılar, altyapı eksikliği ve kurumların ilgisizliği nedeniyle hak ettiği değeri göremiyor.

Van Gölü’nün masmavi suları ve geniş plajları, Ege’nin ve Akdeniz’in popüler sahillerini aratmıyor. Ancak bu güzellikler, profesyonel turizm yatırımlarından yoksun ve bakımsızlık nedeniyle sadece fotoğraflarda kalıyor. Edremit, Gevaş, Tuşba ve Erciş gibi sahil ilçelerinde bulunan doğal plajlar, yıllardır kapsamlı bir turizm planlamasıyla buluşamadı.

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Van Gölü, ne altyapı yatırımı ne de etkili tanıtım sayesinde yaz aylarında binlerce ziyaretçiyi ağırlayabilecek potansiyelini kullanamıyor. Van Gölü Havzasında halk plajlarının sayısı çok az ve altyapı yetersizliği bölge turizminin önünde büyük bir engel olarak duruyor. Van Gölü Havzası Turizm Derneği Başkanı Abdullah Tunçdemir, halkın bilinçsizliği ile kamu kurumlarının ilgisizliğinin bu doğal güzelliklerin hak ettiği değeri görmesini engellediğini vurguluyor.

 

VAN’DA HALK PLAJLARI YETERSİZ, TURİZM ZORLANIYOR

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van’daki halk plajlarının sayısının çok az olduğunu ve altyapı yetersizliği nedeniyle bölge turizminin olumsuz etkilendiğini belirtti. Tunçdemir, mavi bayraklı profesyonel bir plajın yanı sıra amatör şekilde kullanılan plajlar olduğunu ifade ederken, “Mavi bayrak dışındaki plajlarda altyapımız oldukça zayıf. Turizme bu durumu yansıtamıyoruz” dedi.

Whatsapp Image 2025 07 29 At 16.14.24

YENİ PLAJLARA İHTİYAÇ VAR

Tunçdemir, Van Gölü çevresinde yeni halk plajlarına acil ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, mevcut plajların artan nüfusa ve turistik yoğunluğa cevap veremediğini dile getirdi:

“Mevcut plajlar yetersiz kalıyor. Daha fazla halk plajı gerekiyor. Turistleri çekebilmemiz için sahillerimizin temiz, düzenli ve altyapısı güçlü olması lazım. Bunu yapabilirsek sadece Vanlılar değil, Diyarbakır, Batman, Mardin gibi Güneydoğu illerinden de insanlar buraya akın eder.”

Tunçdemir, sadece bölge halkının değil, çevre illerden de insanların plajları kullanmaya çalıştığını ancak altyapı ve bilinçsiz kullanımdan dolayı ciddi sorunlar yaşandığını söyledi. Gölün kirlenmesinin önüne geçmek için herkese büyük görevler düştüğünü vurgulayan Tunçdemir, basının bu konuda duyarlılığını önemle dile getirdi.

 

ALTYAPI EKSİKLİĞİ TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

“Büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeleri, valilikler, sivil toplum örgütleri ve bizlere büyük görevler düşüyor” diyen Tunçdemir, bölgedeki plajlarda altyapı eksikliklerinin ciddi sıkıntılar yarattığını anlattı. Temizlik, yol düzenlemesi, oturma alanları, duş ve su tesisatlarının mutlaka yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca dere yataklarının ıslah edilmesi ve çöp konteynerlerinin düzenli yerleştirilmesinin şart olduğunu söyledi.

Tunçdemir, “Belediyede binlerce çalışan var ama çoğu farklı alanlarda çalışıyor. Her bölgede en az bir görevli sahilde bulunmalı, çöpleri toplamalı ve halkı bilinçlendirmeli” diye ekledi.

“TURİST İSTEMİYOR MUYUZ?”

Van Gölü’nün sağlık turizmi açısından eşsiz bir değere sahip olduğunu vurgulayan Tunçdemir, suyun şifalı özelliğine dikkat çekti ve şu ifadeleri kullandı:

“Bu su sağlık açısından dünyada bir numara. Ama biz bu suyun değerini bilmiyoruz. Gelen turist burada konaklayacak, alışveriş yapacak, yerel ekonomiye katkı sunacak. Biz turist istemiyor muyuz? Bizim görevimiz bu potansiyeli değerlendirmek. Sahillerimizi profesyonel hale getirmemiz şart.”

DENETİM VE BİLİNÇLENDİRME ŞART

Van Gölü kıyılarının korunması için denetimin de şart olduğunu belirten Tunçdemir, “Cumartesi ve pazar günleri olmak üzere turizm, zabıta ve polis ekiplerinin sahada etkin denetim yapması gerekiyor. Levhalarla kirletmeme bilinci oluşturulmalı” dedi.

Bilinçsiz kullanımın gölün ve sahilin kirlenmesine yol açtığını dile getiren Tunçdemir, vatandaşların çöplerini toplaması ve belediyenin de bu çöpleri düzenli toplaması gerektiğinin altını çizdi. “Devlet her şeyi almak zorunda değil, vatandaşın da sorumluluğu var” dedi.

 

“ÇEVRE İLLER AKIN EDEBİLİR”

 

Tunçdemir, Van Gölü’nün sadece doğal güzelliğiyle değil, sağlık turizmi açısından da dünyada öncü olduğunu vurguladı. “Biz bu suyun değerini bilmiyoruz. Eğer plajlarımızı iyi kullanabilirsek ve altyapısını güçlendirebilirsek, çevre illerden ciddi turist potansiyeli buraya yönelecek” diye konuştu.

Van’ın sahillerinin çok değerli olduğunu, ancak kirlilik ve altyapı eksikliği nedeniyle bu değerin farkına varılamadığını söyleyen Tunçdemir, turizmden hak ettiği gelirin alınabilmesi için profesyonel bir planlama gerektiğini söyledi.

 

HALK VE KURUMLAR EL ELE VERMELİ

Son olarak halkın da sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirten Tunçdemir, “Halk çöplerini toplayacak, belediye çöpleri düzenli alacak. Sahilde güvenlik, temizlik ve bilinçlendirme için görevli olması şart” dedi.

Van Gölü’nün hepimizin ortak değeri olduğunu, herkesin bu güzelliğe sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Tunçdemir, “Hepimiz el ele vermezsek, bu güzellikler hızla yok olacak” uyarısında bulundu.

 

NELER YAPILMALI?

Tunçdemir, çözüm önerilerini de detaylandırarak şöyle sıraladı:

• Plaj alanları temizlenmeli, yolları asfaltlanmalı.

• Göl kenarına oturma alanları, duş yerleri, soyunma kabinleri yapılmalı.

• Dere yatakları ıslah edilmeli, çevresi düzenlenmeli.

• Çöp konteynerleri her bölgeye yerleştirilmeli ve düzenli olarak boşaltılmalı.

 

• Cumartesi-pazar günleri başta olmak üzere denetimler artırılmalı.

• Zabıta ve güvenlik ekipleri görev almalı, turizm polisleri halkı bilinçlendirmeli.

• Tüm sahil bölgelerinde ‘çöp atmayın’, ‘doğayı koruyun’ temalı uyarı levhaları asılmalı.