Tarih: 09.07.2025 15:47

Van’ın İpekyolu İlçesinde Çiftçilerden Gölet Talebi: “Varlık İçinde Yokluk Yaşıyoruz”

Facebook Twitter Linked-in

Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Kıratlı, Kavuncu, Karpuzalan ve Sarmaç mahallelerinde yaşayan çiftçiler, yaz aylarında yaşadıkları su sıkıntısına çözüm bulunması için yetkililere çağrıda bulundu.

Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Kıratlı, Kavuncu, Karpuzalan ve Sarmaç mahallelerinde yaşayan çiftçiler, yaz aylarında yaşadıkları su sıkıntısına çözüm bulunması için yetkililere çağrıda bulundu. İlkbahar ve sonbahar aylarında boşa akan suların değerlendirilerek gölet yapılmasını isteyen bölge halkı, tarım ve hayvancılığın susuzluktan dolayı neredeyse durma noktasına geldiğini söyledi.

“Sularımız Boşa Akıyor, Tarlalarımız Kuruyor”

Kıratlı Mahalle Muhtarı Metin Astan, mahallede 2 bin dönüme yakın ekili arazinin bulunduğunu ancak sadece yüzde 30’unu sulayabildiklerini belirtti. Arazilerin büyük bölümünün susuzluktan dolayı zarar gördüğünü söyleyen Astan, “Ağaçlarımız, bahçelerimiz, korungamız, yoncamız, arpamız imha oldu. Örneğin bir tarlaya 50 bin TL masraf yapılmış ama bin TL bile geri alamıyoruz. Bir kilometre ötede Ermeniler döneminden kalma bir gölet var, duvarları yıkılmış. Eğer bu gölet onarılırsa 3 köy rahatlar. Su var ama değerlendiremiyoruz. Varlık içinde yokluk yaşıyoruz,” diye konuştu.

“15 Bin Nüfus İçin İçme Suyu Yok”

Kavuncu Mahalle Muhtarı Muhittin Dönmez ise üç mahallenin hem içme hem tarımsal sulama konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını belirtti. “15 bin nüfusumuz var ama içme suyumuz yok. Su tankerlerle geliyor, onun da içilebilir olup olmadığını bilmiyoruz. Hepimiz uyuz olduk. Yeter artık, sesimizi duysunlar,” diyerek yaşanan duruma tepki gösterdi.

A W493575 05

Tarım ve Hayvancılık Tehlikede

Çiftçilerden Medeni Gümüştaş ise 30 dönüm buğday ektiğini ancak susuzluktan dolayı ürünün zayıf kaldığını dile getirdi. Suyun Sıhke Gölü’ne boşa aktığını söyleyen Gümüştaş, gölet yapılması halinde bölgedeki tarım ve hayvancılığın yeniden canlanabileceğini belirtti. “Daha önce köyümüzde 2 bine yakın küçükbaş hayvan vardı, şimdi neredeyse yok. Her şey suya bağlı,” dedi.

“70 Dönümden Verim Alamıyoruz”

Yıllardır çiftçilikle uğraşan Emin Temur da su yetersizliğinden dolayı 70 dönüm ekili arazisinden neredeyse hiç verim alamadığını söyledi. Temur, “Tarlayı sulayacak su bulamıyoruz. Attığımız tohumun karşılığını alamıyoruz,” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —