VANSPOR'A BABA ARANIYOR…. TEK ÇARE: A. Ş.

ŞAMPİYONLUK YOKSA DA BARİ HUZUR OLSUN…

VAN 23.06.2024 18:42:00 0
VANSPOR
Tarih: 23.06.2024 18:44 Güncelleme: 24.06.2024 18:03

1931’de kurulan Vanspor köklü, şanlı bir geçmişe sahiptir. Kuruluşunda bugünlere yüzlerce Vanlı yöneticinin, yüzbinlerce taraftarın emeği katkısı var. Vanspor şehrimizin markası, misyonu, gururu, birleştirici bütünleştirici gücüdür. Vansporlu olmak Van’a aşkla gönül vermek, Van’ın bütün değerlerini sahiplenmektir. 

Vanspor Vanlılık ruhunun en önemli unsurudur.

Sporun özelde futbolun dışına çıkmadığınız sürece…!

Siyah kırmızı renklere tutkuyla bağlanmak, tarihe uzanmak, geleceğe umutla bakmaktır. Vansporlu olmak iyi günde, kötü günde aynı duyguları paylaşmaktır. Türkiye’de dört büyüklerin ardından en fazla taraftarı olan Vanspor bu gücümüzü geçmişte 1. Lig’de defalarca gösterdi. 

Ama bu kadar kıymetli ve değerli bir kulüpte akıl almaz hatalar ve en önemlisi hiç dinmeyen çekişmeler sürüp gidiyor…

Bu Van’ı da Vanlıyı da taraftarı da hatta futbolcuyu da derinden etkiliyor….

Çünkü Vanspor’da kurumsallaşma sorunu var.

Vansporda yönetimsel hatalar var.

Vansporda kulüpleşme sorunu var.

Yönetimdeki istikrarsızlık her haliyle takıma ve kamuoyuna yansıyarak güvensizlik oluşuyor.

Bu sorunlar devam ederken yapılan transferlerle bir şey olmuyor ve takım kurulamıyor.

Kadro yapılanmasından kaynaklı hatalara inanılmaz paralar harcanıyor ve Vanspor kulübü borçlandırılıyor..

İnişli çıkışlı sezonlar yaşayan Vanspor 2024-2025 sezonuna giriyor. Ancak genel kurul süreci heyecan yerine tartışma ve eleştirilere neden oluyor.  Feyat Kıyat yeniden başkan seçildi. 

Açık söyleyeyim. 

 Vanspor’da düğme baştan yanlış iliklendi. Düzlemesi de çok zor. 

 İlk düğmeye giderek anlatayım. 

Son yıllarda Vanspor Van’ın takımı yerine kişilerin egolarını tatmin ettiği, birilerinin oyuncağına dönüştürüldü ve babadan oğula devir yöntemi misali yönetim ve yanlışlarla başarısızlık devam ediyor.

 Hatırlayalım.

Vanspor’da neler yaşandı kimler geldi kimler geçti ve neler yaptılar neler çevirdiler konusuna girsem sayfalar yetmeyecek.

Belki bir gün isim isim detayları ile yazarım….

Bazıları  “Biz Van’a sevdalıyız, insanımıza sevdalıyız. Vanspor’un bu durumda olması, fesih ile karşı karşıya kalmasından dolayı bizim canımızı acıttığı için oluşturduğumuz grubun adını ‘Vanspor Vefa Grubu’ olarak belirledik” dedi. Vanspor taraftarları umutlandırıldı heyecanlandırıldı. 

Gizli kapılar arkasında benim işim olmaz” diyenler kısa zaman sonra istifa ettiler.  Gizli kapılar ardında kim ne istedi, neler yaşandı bilemiyoruz kimse de dürüstçe çıkıp o gün açıklamadı... Keşke açıklasalar Van halkı da kim ak kim kara öğrense ne iyi olur.

Birçok isim geldi gitti maalesef oluşan yönetimler dikiş tutturamayınca ve nedenleri açıklanamayan istifalarla sonuçlandı.

Ve Feyyat Kıyak iki sezondur başkanlık görevini yürütüyor. 

 Geçen yıl yapılan genel kurulda hiç gereği yokken Kıyat “ Ben AK Partiliyim” diyerek Vanspor’a siyaseti karıştırdı. Feyyat Kıyat siyaset yapar da başkaları yapmaz mı? Vanspor tarihinde görülmemiş üzücü olaylara tanık olduk.  Vanspor kasasından fonlanan birileri sosyal medyada, tribünde vıcık vıcık siyaset yapmaya başladı. Canı isteyen Vanspor adına paylaşım yaptı. DEM’li başkanlar bazı taraftar grupları ile maçı izleyerek siyasetin kralını yaptılar.  Yani al gülüm ver gülüm dediler. Yaşananlar paylaşımlar sosyal medyada duruyor. 

Bölgemizde bir üst lige çıkan takımları hepimiz alkışlar, başarısından da mutluluk duyarız. Ama Vanspor’u birlerinin kuyruğu, uydusu yapmaya kimsenin hakkı yoktur. Geçen sezon Vanspor ne yazık ki bunu da yaşadı.  Nitekim genel kurulda Ferhat Kıyat’ın “Başka şehirlerin yaşadığı şampiyonluğun (amedspor) tweetini atıp tebrik edeceğinize gelin bu şehrin takımı olan Vanspor’a şampiyonluğunu birlik beraberlik içinde yapalım. Başka takıma verilen desteği Vanspor’a verin” serzenişi yerinde bir tepkiydi.  Bir taraftar grubunun kongrede başkanı yuhalaması ise amacını aşan biraz da siyaset soslu tepkiydi.  Kulüp kurumsal anlayışla yönetilmeyince dış kapı mandalı da kilit tutmaz. Öte taraftan Vanspor’a emek vermiş, Vanspor sevdalısı on binler maçlara gelmiyor? Acaba neden?  Bunu kimse sorguladı mı? 

Neden herkesi küstürdünüz kendinizi hala sorgulayıp özeleştiri yapıp düzeltmeyecek misiniz?

Vanspor’a yazık ediliyor. 

 Akrabanızı aşiretinizi üye yaparak çoğunluğu ele geçirerek Vanspor benimdir havasında yönetmeye kalkamazsınız.  Hata yaparsınız. Her defasında “ yandım bıktım, yeter artık, evimi işimi bıraktım geldim” diyeceksiniz ama öte taraftan Vanspor’a kimse başkan olmasın diye de her türlü engelli çıkaracaksınız.  Bu oyunlara ne gerek var. 

Sizinle yola çıkan arkadaşlarınızı başkan adayı olmasın kazanırlar korkusuyla ve Vanspora sizden daha çok para verenleri üyelikten atmanız ne kadar ayıp ve çirkin bir şey bir insana yakışır mı yola çıktığı arkadaşları ekarte etmek. 

Bir de yenilir yutulur olamayan iddilar?...

Feyat bey, Vansporu mevcut borçlarıyla sizden isteyen bu borçları ödeyeceğim diyen iki iş insanından tamam veririm ama bana şu kadar para vereceksiniz dediniz mi? hakkınızdaki iddialar çok büyük kamuoyu bunları konuşuyor cevap vermelisiniz?

İstediğiniz para miktarlarını da açık açık söylüyorlar.

Geçmişte Vansporlu yöneticilerin bir saygınlığı güvenirliliği vardı.

İstenilen futbolcu alınırdı paradan çok güven tesis edilmişti.

Van’ın ve Vanlının sözü değerliydi bütün futbol camiası Van’a saygı duyardı.

Geçmişte Vanspor çok sayıda başkan gördü. Kongre öncesi listesini hedefini açıklayan başkan adayı seçilir, en iyi futbolcuyu en makul fiyata transfer ederdi. Bütün gelir gider şeffaftı. Hiçbir başkan çoğunluğu ele geçireyim kurnazlığıyla akrabasını eşini dostunu Vanspor üyesi yapma gibi basitliğe tenezzül etmedi.  Kimse üyelikten çıkarılmadı. Bu tür yasal olmayan uygulamalar yargıdan kesin döner. Çoğunluk demek tek başına inandığınız ısrar ettiğiniz ama uymadığınız demokrasi demek değildir. 

Vanspor başkanı olmanın maddi ve manevi bedeli var. Para da vereceksiniz Vanspor’u iyi yerlere de getireceksiniz. Kente ve taraftara saygılı olacaksınız. Bunları yapamıyorsanız bırakıp gideceksiniz. Bundan 35 yıl önce Vanspor Başkanı Aydın Perihanoğlu kişisel alacağı olan 50 bin TL’ye çizgi çekerek Vanspor’a feda olsun diyerek yeni başkanına yardımcı olmuştu. Şimdi etrafta Vanspor’dan kim ne götürürüm havasında rüzgârı esiyor. Taraftar gruplarına elini kolunu kaptıran, duygusal olarak alkışlara esir olan bir başkan, gün olur kulüp yönetemez hale gelir. Bizden söylemesi.  Herkes sınırını haddini bilecek. Sapla samanı karıştırmayacaksınız.  Vanspor yönetimlerinde geçmişte tüm partilerden isimler yer almıştı ama kimse siyaset yapmadı. Taraftar grupları haddini asla aşmadı sadece Vanspor’u destekledi. 

Küçük olsun benim olsun kafasıyla Vanspor yönetilmez. 

Yapamıyorsanız, gücünüz yoksa gidersiniz. 

Çünkü şurası kesindir ki eğer bir birimde sürekli çekişme, kavga, eleştiri, dedikodu varsa tek sebebi yönetici ve ekibinin olgunluğundan kaynaklanmaktadır. Babası otoriter olan evde çekişme olmaz. 

 Vanspor’un özüne dönmesi için önce şehrin spor dinamikleriyle iç içe olması gerekir. Spor camiasını dışlayarak şakşakçı, eyyamcı, çıkarcı grupların üç maymunları oynayanların yanlış yönlendirmeleriyle başarı gelmez. Gerçekler gizlenemez. Vanspor kötü yönetiliyor. Vasnpor şeffaf değil.   Bir yerde flu durum varsa orada şaibe vardır. Menajerler eliyle vasat futbolcular değerinin üstünde siparişle transfer ediliyorsa şaibe vardır.   Kulüp gelir gideri ayrıntılı açıklanmıyorsa şaibe vardır. 

Feyyat Kıyak Vanspor başkanlığını kendisi istemiş ve almıştır.  Ama gerçek şu ki Vanspor iyi gitmiyor.  Bu yanlışlarla buraya kadar.  Umarım şikâyet etmez,  başarılı olur, biz de tebrik ederiz.  Vanspor’a kamu kasasından destek olan Valimiz Ozan Balcı başta olmak üzere herkesin kaynak aktardığında en ince ayrıntısına kadar Vanspor’a hesap sorması gerekir. 

Yetkili, yetkisiz, ilgili ilgisiz herkesi uyarıyorum bir an evvel önlem alınmazsa bu mantık ve yönetimsizlikle Vanspor’u sonu olmayan çok batak günler bekliyor

 Son söz: Vanspor Anonim Şirket olmalıdır.