Yahudiler ve Hristiyanlar namaz kılar mı?

Namaz, Müslümanın Allah'a karşı en önemli sorumluluklarından bir tanesi. Kur'an'da vakitleri belirlenen ve 'Namaz kötülüklerden alıkoyar' diye tanımlanan bu ibadet diğer dinlerde de var mı?

VAN 26.01.2017 11:45:45 0
Yahudiler ve Hristiyanlar namaz kılar mı?
Tarih: 01.01.0001 00:00
 "Namazı istikametle kılın, zekatı gönülden gelerek verin. Unutmayın; kendiniz için ne hayır yaparsanız Allah'ın katında onu mutlaka bulursunuz. Çünkü Allah bütün yaptıklarınızı görmektedir." (Bakara Suresi 110)



Allah'ın en yüce emirlerinden birisi... İnsanı tüm kötülüklerden alıkoyan ibadet... Allah'a karşı esas duruşumuzun simgesi... Ve tüm insanlığa ortak çağrı... Namaz...

İlk insandan son insana kadar her insan için bir çağrı olan namaz bütün semavi dinlerin de ortak ibadeti. 

Geçmiş dönemlerdeki ümmetlere farz olarak emredilen namaz günümüzde de sadece Müslümanlar tarafından kılınmıyor. 

Bu konuyu ayetlerle açıklayan Diyanet İslam Ansiklopedisi şu ifadelere yer veriyor:

Kur’ân-ı Kerîm’den hemen bütün ilâhî dinlerde namaz ibadetinin mevcut olduğu anlaşılmaktadır. 

Hz. Âdem, Nûh ve İbrâhim’den sonra namazı terkeden nesillerin geleceği (Meryem 19/59)

Hz. Zekeriyyâ’nın namaz kıldığı (Âl-i İmrân 3/39)

Hz. Îsâ’nın beşikteki mûcizevî konuşmasında namaz vecîbesine atıfta bulunduğu (Meryem 19/31), 

Hz. İbrâhim’in yanı sıra Lût, İshak ve Ya‘kūb’a namaz emrinin vahyedildiği (el-Enbiyâ 21/73)

Hz. İsmâil’in halkına / ailesine namazı emrettiği (Meryem 19/55), 

Hz. Lokmân’ın oğluna namazı Hakkıyla kılmasını öğütlediği (Lokmân 31/17)

Hz. İbrâhim’in namazı yalnız Allah rızâsı için kıldığını söylediği (el-En‘âm 6/162), kendisini ve neslini namazı dosdoğru kılan kullarından eylemesi için dua ettiği (İbrâhîm 14/40)

Hz. Mûsâ’ya Allah’ı anmak üzere namaz kılmasının emredildiği (Tâhâ 20/14) ifade edilmekte, Allah’ın İsrâiloğulları’ndan yerine getirme sözü aldığı görevler arasında namazın da yer aldığı görülmektedir (el-Bakara 2/83; el-Mâide 5/12)

Yine Ashâb-ı Kehf kıssası anlatılırken mescid kelimesinin zikredilmesinden (el-Kehf 18/21) o dönemde namaz ibadetinin var olduğu sonucunu çıkarmakmümkündür.

Hadis ve tarih eserlerinden, İslâm öncesi Hicaz-Arap toplumunda Hz. İbrâhim’in tebliğ ettiği tevhid dininin etkilerinin ve bazı ibadet türlerinin şekil ve mahiyet değiştirerek de olsa devam ettiği, Ebû Zer el-Gıfârî ve Zeyd b. Amr b. Nüfeyl gibi bu dine tâbi olup Hanîf diye isimlendirilen kimselerin Kâbe’ye yönelerek namaz kıldıkları anlaşılmakta (Müslim, “Feżâilü’ś-śahâbe”, 132; Cevâd Ali, VI, 473-475), 

Buna karşılık Câhiliye Arapları arasında muayyen bir namaz şeklinin bulunduğu bilinmemektedir. “Onların (müşrikler) salâtı ıslık çalmak ve alkışlamaktan ibarettir” meâlindeki âyette geçen (el-Enfâl 8/35) “salât” kelimesi, daha çok müşriklerin müslümanların Kâbe’deki ibadetlerine karşı ibadet görüntüsü verdikleri bir engelleme hareketi olarak yorumlanmıştır. İbn Abbas’ın bir açıklamasına dayandırılan bir yoruma göre ise Kureyş kabilesinin ıslık çalıp el çırparak Kâbe’yi tavaf etme şeklinde bir ibadetleri vardı (Taberî, XIII, 521 vd.)

Müslümanlar olarak iman ettiğimiz fakat daha sonraları tahrif edilen kitaplarda tahrife rağmen namaza dair işaretler bulmak mümkün.

TEVRAT'TA VE ZEBUR'DA NAMAZ

Tevrat ve Zebur'da geçen bir çok ayette de namaza işaret edildiğini görüyoruz.

Bunun üzerine Davut yerden kalktı. Yıkandı, güzel kokular sürünüp giysilerini değiştirdi. RAB'bin Tapınağı'na gidip secde etti. Sonra evine döndü ve yemek istedi. Önüne konan yemeği yedi.
Tevrat, 2. Samuel 12:20 

Deniz O'nundur, çünkü O yarattı, Karaya da O'nun elleri biçim verdi.Gelin, tapınalım (secde), eğilelim (ruku) , Bizi yaratan RAB'bin önünde diz çökelim.
Zebur 9: 5- 6

Günümüzde de halen bazı Yahudiler (Samiriler) namaz kılmakta ve kıldıkları namaz Müslümanların namazlarıyla benzerlik göstermektedir. 



İNCİL'DE NAMAZ

Öğrenciler bunu işitince, dehşet içinde yüzüstü yere kapandılar. İsa gelip onlara dokundu, "Kalkın, korkmayın!" dedi.
İncil, Matta 17: 6

Bütün melekler tahtın, ihtiyarların ve dört yaratığın çevresinde duruyordu. Tahtın önünde yüzüstü yere kapanıp Tanrı'ya secde ederek şöyle diyorlardı: "Amin! Övgü, yücelik, bilgelik, Şükran, saygı, güç, kudret, Sonsuzlara dek Tanrımız'ın olsun! Amin!"
İncil, Vahiy 7 : 11

Yine günümüzde bazı Hristiyanlar kiliselerde veya katadrallerde farklı şekillerde namaz kılarlar. 



Tüm bu bilgilere bakıldığında insanoğlunun, inandığı Tanrıya secde etmek ve ona saygı ifadesi olarak ibadet etmek gibi fıtratına kodlanmış bir istek vardır. Bunun en güzel örneği ise işte bu ortak ibadettir. Bu zamana kadar inen bütün vahiylerde de bu ibadet sürekli emredilmiştir. 

Hilalhaber / Cuma Obuz