MEHMET BİLİCİ


ZALİMSİNİZ...

ZALİMSİNİZ...


Sağlık sorunlarımdan ötürü epey zamandır piyasa analizi yapma fırsatım olmadı. Hafta başı evdeki bir takım ihtiyaçların temini amacıyla alışverişe çıktım. Üç ay öncesine göre bütün ürünlerde neredeyse yüzde yüze yakın bir artışla karşılaştım. Satıcı konumunda bulunan insanlardan almak istediğim ürünlerin fiyatını sorunca büyük çoğunluğu telefonla toptancıyı arayıp fiyat alıyorlar. Kendilerine göre haklı gerekçeleri vardır mutlaka. Sattığımız malı yerine aynı fiyata koyamıyoruz diye dert yakınıyorlar. Ama senin eski ürünün bu, o gün aldığın fiyat bu değil ki diyemiyoruz. Lakin cevap hazır abi malımı satmasam yerinde dursa daha karlıyım diyor. Tüketici olarak çaresiz bir şekilde parayı verip almaktan başkada alternatif kalmıyor. Önceki dönemlerde fahiş fiyata satanlar değil daha uygun fiyata satış yapanı arayıp buluyorduk. Şimdilerde durum farklı söz birliği yapılmışçasına herkes aynı fiyatları çekiyor.

Ülkemizde bütün fiyat artışlarını sadece kurdan kaynaklı maliyet enflasyonuna bağlamak yanlıştır. Elbette fahiş fiyatla mal satanlar oldukça fazla. Küçük bir araştırma yapan herkes önemli kategorilerde serbest piyasa şartlarının yerini fırsat piyasasının aldığını rahatlıkla görebilir..

Fiyat artışları kura endeksliyse artış neden kurun çok daha üzerinde.  Bu fark kimlerin cebine giriyor. Üretici konumundaki insanlar mahiyetlerinde çalışan asgari ücretlilerin maaş artışlarına yanaşmazken akşamdan sabaha girdi fiyatları arttı fiyat değişti diye bayilerine peş peşe faxlar çekiyorlar. Aynı insanlar gözümüzün içine baka baka lüx otellerde eğlenceyi zirvede yaşıyorlar.

Devletin denetim mekanizmaları pasif ve yetersiz. Bu boşluğu fırsat bilen zalimler bu mazlum halkın ekmeğine göz dikip kanını emiyorlar. Dolar % 40 artmışken ürüne yansıması % 100 oluyor ise bunun adı zalimliktir. Bu zalimler bilsinler ki Allah ayetinde onlara şöyle diyor ; Araf Suresi, 44. ayet: Cennet halkı, ateş halkına (şöyle) seslenecekler: 'Bize Rabbimiz'in vadettiğini gerçek buldunuz mu?' Onlar da: 'Evet' derler. Bundan sonra içlerinden seslenen biri (şöyle) seslenecektir: 'Allah'ın laneti zalimlerin üzerine olsun.'

Mevcut pandemi döneminde bir çok insan işini kaybetti, iş yerini kapattı. Herkes yaşam mücadelesinde. Bu zor şartlarda mevcut durumu rant fırsatına çevirmeye çalışanlar bilsinler ki zalimdirler. Allah’ın naleti zalimlerin üzerinde.

Bugünün yarını, yarının öbür tarafı var. Yarına kalır belki ama bilesiniz ki yanınıza kalmaz..