A. Baki KARACA


BİZİM VALİ…

BİZİM VALİ…


 

Bir mülki idare amirinin bir ilde / ilçede görev yapma süreleri genellikle iki üç yıldır. Bazen Muş’ta olduğu gibi beş seneye de çıkabiliyor.

Beş yıl ildeki / ilçedeki yatırımları organize etme ve yönetme hususunda daha yeterli bir süre aslında. Ama diğer taraftan iki yıl içinde bir mülki amir o ile neler yapabilir?

Neler yapabilir? Öncelikle görevini. Nedir bu görev? Cumhurbaşkanının ve hükümetin bir temsilcisi olarak o ilde devleti temsil etmek. Asayişten yatırımlara kadar bir dizi hususta organizatör görevi yapmak. Halkın can ve mal güvenliğini sağlamak. Kurumlar arası uyum ve eşgüdümü idare etmek. Daha birçok görev ve sorumluluklar…

Tabii bu sorumluluklar esasında diğer taraftan sınırlılıkları da gösterir. Yani bir vali ildeki yatırımları hükümet kanalıyla organize eder, yürütür. Bu süreç belediyedeki gibi değil tabii ki. Orda da iç dinamikler ve işleyişler söz konusu. 

Valilikle belediye yatırım açısından da yine hükümetle, plan ve programlarla işlerini yürütür. Ancak valilik ve belediye başkanlığı tek bir merci tarafından yönetiliyorsa, durum da değişir.

Son zamanlarda bu güç birliğine çokça şahit olduk. Sonuçları itibariyle de güzel hizmetlerle karşılaştık. 

Bu durumda bir Vali, iki yıl içinde bir ile ne tür yatırımlar yapabilir?

Tabii ki eğitime yatırım yapması beklenemez.

Eğitime yatırım yapan bir vali / belediye başkanı bugüne değil onlarca yıl sonrasına temel atmış demektir. Bu nedenle bu tür yatırımlarda vali beyin tercihi genelde istihdamı besleyecek yatırımlara yönelir.

Çünkü halk böyle ister.

Çünkü halk 300 adet kütüphaneyi değil bunun yerine üç fabrikayı ister.

Zaten hep fabrika istediğimiz için değil mi son sıralarda sürünüşümüz.

 

Van Valisi Dr. Ozan Balcı, Van tarihinin en büyük eğitim ve kültür hamlesine temel attı. Bunları yazmak uzun, upuzun zaman ister.

Ben bu yazımda sadece bir hususa dikkat çekmek istiyorum aslında.

Makamda pek oturmayan ve bu nedenle şehrin “kodamanları” tarafından randevu alamadıkları, makamda bir iki fotoğraf çekemedikleri için eleştirilen Sayın Balcı, deyim yerindeyse “atom karınca” misali şehrin dört bir tarafını karış karış geziyor, yerinde durmuyor. Ve eğitim başta olmak üzere, sağlık spor, enerji, ulaşım gibi pek çok alanda 100 yıllık yatırımlara imza atıyor.

Bunlardan onlarcasını yazabilir misiniz deseniz? Hayır, derim.

Ama yüzlercesini yazabilirim.

Fakat bu yazıda sadece bir tanesini yazacağım.

Sayın Balcı, Van’da bulunduğu iki yıl bile olmayan süreç içinde 113 anaokulu / kreş yaptırdı.

Bu Van tarihinde bir ilktir.

Hatta size şunu söyleyeyim Türkiye tarihinde bir ilktir.

Bunu yazmamın sebebi de başkalarının bu hususta boy boy verdiği reklamlar.

Ya arkadaşlar koca İstanbul Belediyesi, dört yılda 100 kreş yaptım diye televizyonlara reklamlar veriyor. her yere boy boy resimler asıyor, 

Bizim Vali 1,5 yılda 113 adet yapıyor.

Mansur Yavaş mı?

O da bu hususta reklamda öncü.

O da dört yılda 40 kreş yapmış!!!

Şimdi gördünüz mü BİZİM VALİ’nin farkını…

Vallahi bu yapılan yatırımların onda biri değil…

Van gerçekten bu hususta altın çağını yaşıyor…