MEHMET BİLİCİ


PİRO BU NASIL HESAP?

Piro Dede siz varken...


   Yapmış olduğunuz bir TV programında “Ben hesap uzmanıyım, nasıl götürülür çok iyi bilirim...” diye bir beyanatınız vardı. Ben de hesap uzmanı olmayan sıradan bir vatandaşım.  Şimdi bu içinden çıkamadığım hesaba bu işin uzmanı olarak sanrım bir açıklama getirip bizleri de aydınlatırsın...!

   Yapılan genel seçimler sonunda CHP olarak % 25’lik bir oy potansiyeline ulaşmış olduğunuzu görüyorum. Bu oy oranını bizler yıllardır alışa geldiğimiz CHP’nin taban oyu olarak biliyorduk. 

   Şimdi hesap kısmına geçelim; Yeniden Refah Partisi kendi ismiyle girmiş olduğu seçimlerde % 3 lük bir oy karşılığında 5 milletvekilini ancak parlamentoya taşımayı başarabildi. Sizin listelerinizden seçime giren dört parti 40 milletvekiline sahip oldu. Yani her 10 milletvekiline karşılık bu partilerin her birinin en az %6’lık oy potansiyeline sahip olması gerekir.

   Şayet bu partilerin her birinin % 6’lık bir oy kapasitesi varsa 4×6= %24 lük bir oyun sahibi bu partiler. Toplam oy yüzdenizden bu partilerin oylarını çıkaracak olursak 25-24=% 1’lik bir CHP oyunun geriye kalması söz konusu. Birleşe birleşe büyüyeceğiz sloganıyla çıktığınız yolda Atatürk’ün partisini “Birleşe birleşe küçülttüğünüz yani % 1’lere düşürerek kuşa çevirdiğiniz görülmektedir. Şayet evet ben hesap uzmanıyım nasıl götürüleceğini çok iyi bilirim adamların % 24 lük oyuna karşılık onlara 40 vekillik verdim... Geriye kalan % 1’lik oyla da CHP ye yüz küsur milletvekili kazandırdım diyorsan bunu da tabanının takdirine bırakıyorum. Ama Dede bana öyle geliyor ki bunlar seni fena götürmüşler. Nasrettin Hoca’nın güzel bir sözü var...”Hanım bu kediyse ciğer nerde? Bu cigerse kedi nerde”

   Gelelim şimdi en önemli hususa...! Birinci tur bitti. Size 1.turda destek verenlerin mevcut parlamentodaki vekil dağılımından sonra sizin yanınızda ne kadar durup durmayacaklarına...

1.Cezaevlerindekiler, yurtdışındakiler ve KHK’lılar için vaat ettiklerinize dair tekrar onları ikna edip sandığa götürebilecek misiniz? Ya da tekrardan sizin için oy kullanmalarını sağlayabilecek misiniz? Parlamentodaki ittifak yapısıyla özerklik vaadini gerçekleştirebilecek misiniz?

2.Bu adayla kazanamayız dedikten sonra masadan kalkan, akabinde türlü entrikalarla masaya geri döndürülen Akşener’in tekrar aynı şekilde desteğini alabilecek misiniz? İlk günden itibaren ben Başbakan olacağım diyen Meral hanıma “SANA SÖZ” bekle diyebilecek misiniz?

3.Listelerinizden yer verip Vekil ettiğiniz dört partiye 8 Bakanlığı verebilecek misiniz? Yıllardır teşkilatlarınızda mücadele verip vekil olma sırasını bekleyenlerin, parti dışından gelip vekillik haklarını ellerinden alanlara ve de size aynı desteği vereceklerini düşünüyor musunuz? 

4.Cumhurbaskanlığı yardımcılığı verdiğin iki büyük şehir belediye başkanlarının,  bu işe çok hevesli olmalarına karşın, sizin tarafınızdan veto yedikten sonra ayaklarına kadar gelen fırsatı geri tepip size aynı şekilde destek vereceklerini düşünüyor musunuz? Hazır CHP genel başkanlığı koltuğu bu denli yakın iken yine de destek vereceklerini düşünüyor musunuz?

5.Kirli hesaplar, aşırı baskı ve hakaretlerle geri çekilmek zorunda bıraktığınız İNCE’nin bu saatten sonra sizin yanınızda olabileceğini düşünüyor musunuz?

6. Sina Ogan’ a elimizde vekillik ve bakanlık şansı kalmadı, gel sana da 8.Cumhurbaskanligi yardımcılığını verelim diyerek ikna edebileceğinizi düşünüyor musunuz?

7.Deprem bölgesinde inşaatları hızla yükselen, yaraları sarılan depremzedelere bunlar seçimden sonra evlerinizi teslim etmezler diyerek ikna edebileceğiniz düşünüyor musunuz? 

8.Yüklü miktarda paralar alarak sizleri %60 bandında gösteren anket firmalarının tekrar desteğini alıp seçmeninizi gönüllü olarak desteklemeye ikna edebilecek misiniz?

9.Size Londra’dan 300 bin dolar verecek olanların, mevcut parlamento sandalye dağılımından sonra bu parayı ve kayıtsız şartsız desteğini tekrar arkanıza alabilecek misiniz?

10. Ülkenin kazanımlarını görmezden gelip; Soğan, patatesle halkı terbiye etmeye çalışan destekçilerinize, meselenin Beka meselesi olduğunu anlatıp bu halktan özür dilemelerini sağlayabilecek misiniz?

   Sizin için en hayırlı olanı “ADAM KAZANDI” sözüne vurgu yaparak “ADAM TEKRAR KAZANDI”  deyip 2. tur seçimlerinden çekilmenizdir. Çünkü iyi bir hesap uzmanı olduğunuzu düşünerek yukarıda 10 maddede açıkladığım hususlardan ötürü, oy verenlerin büyük çoğunluğu gerek görmediğinden sandığa gitmeyecek, gitse bile tercihini sizden yana kullanmayacaktır. Oyunuz en az % 25 eksilecektir 2.turda. Herkes alacağını aldı “Öküz öldü ortaklık bozuldu”. Piro Dede siz varken CHP li kardeşlerim sanırım hiç bahar göremeyecek.