A. Baki KARACA


VAN’DA HER SEÇİMDE UNUTULAN 291 KİŞİ?

VAN’DA HER SEÇİMDE UNUTULAN 291 KİŞİ?


Yerel seçimlere hızla ilerlerken merak ettiğimiz çok önemli bir soru var: acaba tarihi bir süreçten geçerken ilimizde belediye başkan adayları kimler olacak?   

Bu soru konu yerel yönetimler, yani belediye seçimleri olduğunda aslında çok da gündemde olmayan diğer bir soruyu da sormamızı zorunlu kılıyor.

Acaba belediye meclis üye adayları kimler olacak? Sizce de öyle değil mi? 

Bir başka ifadeyle yerel seçimlerin en önemli aktörleri belediye meclis üyeleri…

Önce onların kanuni statülerine bir göz atalım:

Meclis Üyeliğinin Önemi, Anlamı Ve Görevleri..!

Beş yıl boyunca Belediyenin alacağı ve o şehrin kaderini belirleyen kararları bu kişiler topluluğu olan Belediye Meclisi alır. Başkana yön veren, yanlış yaptığında engel olmaya çalışan ve bazı durumlarda onu frenleyen kişiler olmalı.

Belediye Meclis üyesi Görev ve sorumluluğunu bilen, hakkıyla bulunduğu konuma hizmet eden, alınacak kararlarda analiz yapabilecek yeterli tahsile sahip, belediye meclis üyeliği makamının ağırlığını taşıyacak karakterde belediye meclis üyesi olma gayreti ve erdemliliği içinde olmalıdır. 

Tabii ki yaşadığı yörede potansiyel ağırlığı olan kişilerin tercihi önem arz etmekle birlikte; Seçilecek kişilerin Meclis görevlerini yerine getirmede bilgi beceri yetenek ve tahsile sahip kişiler olmalıdır. 5393 sayılı Belediye Kanununda aşağıda Belediye Meclis üyelerinin görev ve yetkileri şöyle sıralanmıştır.
1-Belediyenin 5 yıllık Stratejik plan ile yıllık yatırım ve performans programını belediye faaliyetlerini görüşmek ve kabul etmek.
2-Bütçe ve kesin hesabı kabul etmek, Denetim görevini yapmak ve gerektiğinde bunlarla ilgili yasal süreçleri başlatmak.

3-Belediyenin imar planlarını görüşmek ve onaylamak, il çevre düzeni planını kabul etmek.
4-Borçlanmaya karar vermek.
5-Belediyeye ait; Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine karar vermek.
6-Kanunlarda vergi, resim, harç ve katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı hizmetler için uygulanacak ücret tarifesini belirlemek.
7-Belediyeye yapılacak Şartlı bağışları kabul etmek.
8-Belediye adına imtiyaz verilmesine ve belediye yatırımlarının yap-işlet veya yap-işlet-devret modeli ile yapılmasına; belediyeye ait şirket, işletme ve iştiraklerin kurulması ve bunların özelleştirilmesine karar vermek.
9-Belediyenin ve bağlı kuruluşlarının kadrolarının ihdas, iptal ve değiştirilmesine karar vermek.
10-Meydan, cadde, sokak, park, tesis ve benzerlerine ad vermek; mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesine karar vermek.

11-Diğer mahalli idarelerle birlik kurulmasına, kurulmuş birliklere katılmaya veya ayrılmaya karar vermek. Diğer mahalli idarelerle kardeş kent ilişkileri kurulmasına karar vermek.

Bizlere en yakınımızda hizmet edecek günlük yaşamda karşılaştığımız sorunlara ilk elden çözüm üretecek kişiler ve muhataplar, belediye meclis üyeleri ve sonrasında belediye başkanları olacağından seçim sürecinde halka aday olarak tanıtılacak kişilerin kimler olacağı ve sandıkta irademizi geleceğimizi kime emanet edeceğimiz en önemli soru ve sorun olarak karşımızda duruyor.

Halk olarak bizlere hizmet etme iddiasıyla faaliyet gösteren, sahalarda boy gösteren siyasi partiler ve onların temsilcilerinden bu konuda gerekli hassasiyeti göstererek tercihlerde bulunmaları ve halkın yani bizlerin karşısına hizmet edecek kişileri çıkarmalarını talep etmek en doğal hakkımız olsa gerek.

Varlık sebepleri her türlü farklılığı zenginlik kabul edip, tüm halka adil bir şekilde yaklaşım sergilemek, şehri imar ve inşa etmek, ekini ve nesli muhafaza etmek değil mi?

Herkes dikkatini belediye başkanları kim olmalı diye belli başlı isimlere yoğunlaştırmışken aslında seçimin kaderini belirleyecek kadar önemli olan” belediye meclis üyeleri kimler olmalı” sorusunu ciddi ciddi sormalı ve arayışa girmeli. 

Kömür madeninde elmas arar gibi aranmalı bu insanlar.

Belediye başkanlığı ve meclis üyelikleri için artık yeni yüzler, farklı isimler de konuşulmalı. Liyakat sahibi gençlere de güvenerek “şimdi emaneti taşıma sırası sende” denebilmeli.

Belki küstüğü, kırıldığı, ihmal edildiği yâda tevazu ve ihlas sahibi olmanın beraberinde getirmiş olduğu alçakgönüllü tavırla “görev istenmez verilir” anlayışıyla bekleyen dava şuurunu kuşanmış, dertli yiğitler bulunmalı.

Sadece oyu olsun da nasıl olursa olsun denmemeli.

Öyle olmalı ki meclis üyeleri kafakol gibi kirli ilişkilere girmemeli kendini değil şehrini düşünen karakter ve bilgelikte olmalı yani teknik bilgileri olmalı liyakat sahibi olanlar getirilmeli göreve….

Van’da Toplam Meclis Üye Sayısı Kaç Tane Olacak?

Bahçesaray 11.Başkale 25.Çaldıran 25.Çatak 15.Edremit 31. Erciş 31. Gevaş 15.Gürpınar 15.İpekyolu 37.Muradiye 15

Özalp 25.Saray 15.Tuşba 31.Toplam 291 meclis üyesi olacak ve bu şehrin kaderini belirleyecek bu insanlar belediye meclis üyeliğinde görevleri nelerdir isterseniz birazda meclis üyeliği için hayali olanlar asıl görevleri ve yapması gerekenleri bir bir incelesin ve üzerindeki sorumluluk isteyen ağır yükü bir hatırlasınlar isterim…

Öyle elini kaldır indir ile olmaz. Başkasının fikri ile aklını kiraya vererek uzaktan kumanda ile yönlendirmelerle karar alıp verme ile hiç olmaz…!

Sesinizi çıkarmayın bu kararı geçirelim sonra sizi görürüz sus payı ile asla olmaz..

Onurlu, şahsiyetli, liyakat, sadakat, ehliyetli ve omurgalı insanlar olmalı..

Sakın demeyin bulunmaz. Dürüstler dürüstleri dürüst olmayanlar dürüst olmayanları arar bulur…

Toplamda 291 kişilik meclis üyesi ordusu ile aslında nitelikli ve dürüst insanlardan oluşursa, herkesin rahat edeceği, Van insanının yaşam kalitesinde çıtayı yükseltecek görev ve sorumluluk taşıyan önemli bir görev olduğu bilincine varılması gereken bir makamdır meclis üyeliği..

Nitelikli ve doğru insanlarla yolculuklar yapılması dileğiyle…!