MEHMET BİLİCİ


VAN'DA SAĞLIKSIZ,SAĞLIK...

Kimse bu konuda memnun değil.


 

Birbuçuk milyonu bulan nüfusuyla bölgenin en kalabalık kentlerinden biri olan Van şehrinde Sağlık sorunu her geçen gün artarak büyümesine rağmen; halkın feryadına kimler çare olacak bilinmemektedir. Durum öyle bir hal aldı ki, kent sakinleri “Dünyada insanlar tesadüfen ölürken, bizler Van'da tesadüfen yaşıyoruz “ demeye başladılar.

Konu hakkında kimin ağzını açsanız, Sağlıktaki sağlıksızlıktan dert yakınıyorlar. Kimse bu konuda memnun değil. Hizmet alamadıkları gibi, her geçen günün bir öncekini aratır olduğunu artık yüksek sesle dillendirmeye başladılar.

Peki nedir bu kentin Sağlık sorunu? diyerek bizde konunun analizini yaptık. Öncelikle ciddi anlamda doktor eksiği var. Alanında uzman hoca eksiği var. Hastanelerde yönetici basiretsizliği var. Ehil olmayan kişilerin kafa kol ilişkileriyle baş hekim ya da sağlık müdürü yapılma sorunu var. Medikal ve sarf malzemeleri eksiği sorunu var. Hijyen ve temizlik sorunu var. Batıdaki doktorla aynı özlük haklarına sahip olduklarından tayin peşinde koşturma sorunu var. Adamcılık ve gruplaşma sorunu var. Arkasına siyasi destek alan personele söz geçirememe sorunu var. Rant peşinde koşup birilerine peş keş çekme yarışı var. Van da ki bir özel hastanenin sahiplerinin engel olması sebebiyle, yeni özel hastanelerin açılamadığı sorunu var. Mevcut özel hastanelerin halkı tedavi etmek değil de, sadece sağma sorunu var. Randevu alma sorunu var. Aile hekimlerine aşırı yüklenme sorunu var. Araştırma hastanesinde, borç batağında olduğundan eldiven dahi temin edilmediğine dair dedikodu sorunu var. Batıdaki gibi hasta doktor diyaloğunun eksikliği sorunu var. Hasta ve hasta sahiplerinin hastalıkları hakkında bilgilendirilme sorunu var. Doktorların yanında çalışan sekretarya görevi yapan çalışanların vatandaşı bir dövmedikleri sorunu var. Tuvaletlerin insanlık dışı bakımsızlığı sorunu var. Tomografi, ultrason gibi filmler için aylar sonrasına gün verme sorunu var. Kentteki bir kaç tane işinde ehil olan hocayı sahiplenmeme, adeta onlarında bu kenti terk etmeleri için baskı sorunu var. Bütün bu sorunlardan dolayı tedavi olmak için il dışına gitmek zorunda bırakılan hastaların uçak sorunu var.

Evet, belki sizler benim yaptığım tespitlerin üzerine daha onlarca ekleme yapabilirsiniz. Bu sorunların çözümü noktasında kendisine çok güvenen Van halkını, mahcup etmeyecek bir Valimiz vardır. Siyasilerin maalesef halk nezdinde hiç bir hükmü kalmamış. Kimse onlardan bir beklenti içinde de değil. Cumhurbaşkanı her defasında halktan kopuk olmayın, telefonlarına cevap verin, kapılarınızı ardına kadar açık tutun demesine rağmen, maalesef bunların hiç biri bu kentte uygulanmıyor. Herkes maalesef siyasi ikbalinin keyfini sürme havasında. Durum böyle olunca Van’ın sorunlarını meclise taşıma fırsatı muhalefetin başka il vekiline düşmüş oldu tabiki. Keşke bir taneniz de sizleri o makamlara getirene sahip çıkıp bu konuda bir açıklama yapsaydınız. Neyse konumuz bu değil zaten.

Sayın Valim konunun takipçisi olacağınızdan hiç şüphemiz yok. Bu kentin güzel insanları kendilerinin bir çok konuda olduğu gibi; sağlık konusunda da cezalandırıldığı algısını yenmek istiyor. Bunun içinde öncelikle sağlıktaki sağlıksızlığın giderilmesini bekliyor.