MEHMET BİLİCİ


VEKİL SAYISI AZALTILSIN...

VEKİL SAYISI AZALTILSIN...


VEKİL SAYISI AZALTILSIN...

   Yaklaşan 2023 seçimleri öncesi, şimdiden milletvekili  olmaya namzet isimler ön plana çıkmaya başladılar bile. Bu aday adayları il kontenjanı hesabını yaparken neden bunlardan biri ben olmayayım fikrinde. Benim, olanlardan neyim eksik ki? Haksızda sayılmazlar yani. Bu ülkede kimler vekil olmadı ki.. Halihazırda ölçüt bu olunca mevcut aday adayları da hesaplarını bu doğrultuda yapıyorlar. Genel merkezden birileriyle aram iyiyse , yerelde de teşkilatla bağlantıyı sağlam kurmuşsam bu iş tamam sayılır. Hele birde denk gelir seçilirsem dört yıl sefasını, ardından ömür boyu maaşını ohh gel keyfim gel.

    Bu seçilip emekli olan vekiller meclis imkanlarından ömür boyu yararlanıyorlar. Yüklü miktarda maaşlarını alıyorlar. Geçmişle igili yapılacak bir şey yok. Kazanılmış hak geri alınmaz. Ama en azından bundan sonraki seçimler için mevcut il kontenjanları yarıya indirilsin. Mevcut ilimizin sekiz milletvekilinin yaptığı hizmetleri hayda hayda dört vekilde rahatlıkla yapar. Ama önemli olan seçilenlerin niteliği. Donanımsız 600 vekil olacağına , donanımlı 300 vekilden oluşsun TBMM .Böylece bütçeden daha az bir ödeme yapılmış olur. Meclis giderleri yarı yarıya indirilmiş olur. Mecliste yeni oda açma kaygısı ortadan kalkmış olur. Emekli maaşı daha az kişiye ödenmiş olur. Meclis lokantasında daha az yoğunluk olur.

   Bu seçilen vekillerin kesinlikle en az dört yıllık fakülte mezunu olması, en az bir yabancı dil bilmesi çok mu uçuk bir beklenti ? Alanında rüştünü ispatlamış birikimli insanlar hem meclisin kalitesini yükseltir, hem de yasama yürütme erkinde daha aktif olur. Böylece vekaletini almış olduğu seçmenini en iyi iyi şekilde temsil etmiş olmaz mı?

   Bu güne kadar ilimizi temsil eden vekillerin hiç birinin samimiyetiyle ilgili bir endişem yok. Lakin kimse kapasitesinin üstünde bir icraat sergileyemedi. Herkes kapasitesi kadar vardır. O kişiyi kapasitesinin üzerinde bir görevde görevlendirirseniz, hem ona hem de hizmet bekleyen seçmenlerine zulüm  etmiş olursunuz. Halterde 130 kilo kaldırabilecek olan birine, hadi gel 190 kilo kaldır diyemezsiniz. Zorlarsanız hem kendini sakatlar, hem de temsil ettiği kitleyi yarı yolda bırakır.

   Siyasi parti liderlerinin bu konuyu meclis gündemine getirip, baraj sınırı gibi çözüme ulaştırması elzemdir. Cumhuriyet sonrası ülkemizin okul yazarlık oranı düşük olduğundan ilkokul mezunları vekil edildi yıllarca. Lakin şimdilerde temizlik elamanı için dahi en az lise mezunu isteniyor ise , o halde koca ülkeyi yönetmeye talip olanların en az lisans mezunu olması kaçınılmazdır bence. Üniversite mezunu, doktora yapmış yüzbinlerce vatandaşı vardır bu ülkenin. Bu insanlara şans tanınmalı. Önleri açılmalı. Kafakol ilişkisinin artık pirim yapmayacağı, liyakat ve temsiliyet özelliklerini bünyesinde barındıran tahsilli insanlara şans verileceğini bütün siyasi partiler deklare etmeli..                               Beni temsil eden benim aynamdır. Kendini dahi ifade etmekten aciz vekillerle temsil edilmek istemiyoruz. Hizmeti süresince meclis kürsüsünden bir kez dahi hitabette bulunmayan, TV kanallarına çıkma cesareti olmayan, her hangi bir makalesi veya basılı eseri olmayan çokluk yerine; Kendini yetiştirmiş donanımlı vekillerle temsil edilmek istiyoruz artık...