Tarih: 04.08.2025 20:51

Vanlı Peynircilere “Tuz Ayarı” Uyarısı: Otlu Peynirde Yeni Dönem Başladı

Facebook Twitter Linked-in

Van'ın vazgeçilmez yöresel lezzetlerinden otlu peynirdeki yüksek tuz oranı, hem tüketicilerin şikayetleri hem de sağlıklı beslenme standartları nedeniyle yeniden değerlendiriliyor.

Van'ın vazgeçilmez yöresel lezzetlerinden otlu peynirdeki yüksek tuz oranı, hem tüketicilerin şikayetleri hem de sağlıklı beslenme standartları nedeniyle yeniden değerlendiriliyor. Bu kapsamda, Van Peynirciler Çarşısı esnafı öncülüğünde üreticilere yönelik bir bilgilendirme çalışması başlatıldı.

Yıllardır geleneksel yöntemlerle üretilen ve özellikle uzun raf ömrü için yoğun tuz kullanılan otlu peynirin, lezzeti ve tüketici sağlığı arasında denge sağlanması hedefleniyor. Esnaf, üretim sürecinde tuz oranının ne az ne de fazla olacak şekilde ayarlanması için üreticilerle birebir temas kurarak yol gösterici oldu.

"Tuz tadı yakıyor, azı ise acılık veriyor"

27 yıldır peynircilik yapan Mehmet Nar, özellikle salamura ve küplerde olgunlaştırılan peynirlerde tuz oranının kritik olduğunu vurguladı. Nar, "Mart-mayıs aylarında taze, haziran-ağustos arasında salamura peynir geliyor. Bir ay sonra ise küplerde bekletilmiş olan peynir piyasaya çıkıyor. Bu süreçte çok tuz kullanıldığında peynirin tadı bozuluyor, az kullanıldığında ise acılaşıyor. Biz de üreticileri bu konuda uyarıyoruz. Bilgilendirmeler sonrası olumlu dönüşler aldık" dedi.

 

Aw510744 05 (1)

"Eskisi gibi baştan savma değil"

Nar ayrıca, günümüzde ot, aroma ve tuz konusunda üreticilerin daha bilinçli hale geldiğini ifade ederek, "Eskiden baştan savma işler yapılıyordu. Şimdi tuz oranına dikkat ediliyor. Lezzeti bozmadan raf ömrünü de korumak mümkün" dedi.

"Tuzu dengede tutan kazanır"

Vatandaş Kemal Yağız da tuzun hem bozulmayı engellediğini hem de lezzeti etkilediğini belirtti. Yağız, "Birçok üretici artık dikkat ediyor ama hâlâ aşırıya kaçanlar var. Ne fazla ne eksik olacak, bunun bir oranı var. Tuz dengedeyse peynir 5-6 ay dayanabiliyor" diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —