Vanlı gazeteciler THY Başkanı Bolat’ı soru yağmuruna tuttu!

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Van’ da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

VANGÖLÜ TV 25.08.2022 17:42:00 0
Vanlı gazeteciler THY Başkanı Bolat’ı soru yağmuruna tuttu!
Tarih: 25.08.2022 17:42

VANGÖLÜ TV ÖZEL 

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu, İstanbul dışında ilk toplantısını Van’da gerçekleştirdi. Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Eylül ayı ile birlikte Van-Ankara ve Van-İstanbul uçuşlarını günde birer sefer artıracaklarını ifade etti.
Sefer sayılarının artırıldığını açıklayan Bolat, daha sonra yerel ve ulusal basın mensuplarının sorularını cevapladı. Vangölü TV Genel Yayın yönetmeni Baki Karaca’nın Van Hava Limanı’nın onarımı yapılmadan önce günlük 20-25 sefer yapılıyordu. Neden şimdi 11 sefer yapılıyor sorusuna Bolat şu şekilde cevap verdi: 

2019 yılında THY İstanbul’dan Van’a hafta da 12,Ankara’dan da haftada 3 olmak üzere 21 olmak üzere 7 sefer uçuyormuş.2021 yılında TK Van -İstanbul 2, Anadolu jet 1, Ankara’dan da 2 olmak üzere günlük 5 uçuş yapılıyordu. Biz daha önce 5 uçuş yapıyorduk. Valimiz geldikten sonra bir yerden uçağımızı kestik ve Ankara’ya koyduk.

BOLAT,“HAVACILIKTA UÇAKLAR YERDE YATTIKÇA PARA KAYBEDİLİYOR”
Havacılıkta uçaklar yerde yattıkça para kaybediliyor. Bu öyle bir sektör ki yüzde 5 ile 6 arasında kar marjıyla çalışılan bir sektör. Eğer bu uçağınızı doğru düzgün dolduramazsanız batıyorsunuz. THY 2003 yılından beri çift haneli büyüme göstermiştir.60 uçaktan bugün 386’ya kadar gelmiştir. Bizim gelirlerimizin çoğu yurt dışı uçaklardan gelmektedir. Biz yine iç hatlara yatırım yapıyoruz. Çünkü buradan taşıdığımız her yolcu bizim gelecekte taşıyacağımız potansiyel yolcularımızdır.

BOLAT,“THY KAR EDERSE ANCAK BU HİZMETLERİ YAPAR”
Vangölü TV Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Türk’ün Van hava limanını sadece Van halkı değil bölge halkının özellikle İranlı turistlerinde kullandığını bu yüzden artırılan sefer sayılarının yetersiz olduğunu ayrıca gece uçuşları gibi alternatif uçuşlarında olması gerektiği sorusuna Bolat, şu şekilde cevap verdi:  

Koyacağımız ekstra seferlerin saatlerini optimize etmedik. Bu sizin söylediklerinizi il protokolüne de söyledim. Bu açıdan da bakacağız ama dediğim gibi bu uçakların hepsi bundan sonra başka yerlere bağlanıyor. O gece yatan uçağın sonra nereye bağlanacağına iyi çalışmamız lazım. THY kar ederse ancak bu hizmetleri yapar. Türk Hava Yolları hiçbir şekilde devlet tarafından sübvanse edilmiyor. Türk Hava Yolları Anadolu tabiriyle kendi yağıyla kavruluyor. 

BOLAT,“BÖLGE İNSANININ ÖNEMİNİ BİLDİĞİMİZ İÇİN VAN’A GELDİK”
Van’ın önemini büyüklüğünü, hizmete katkısını, diğer illere olan katkısını gördüğümüz için ilk defa böyle bir toplantıyı Van’da başlattık. Bizim diğer serhat şehirlerimizde var oralara gitmedik. Karadeniz şehirlerimiz var oralara gitmedik. Siyasi nüfussa biz bunu gözetmedik. Biz sadece buraya bu bölge insanlarını dertlerini bu bölge insanlarının önemini bildiğimiz için bu serhat şehrine geldik. Ve böyle bir toplantıyı ilk defa burada başlattık. Buraya  %50 kapasite koyduk şimdi ne olacak bütün diğer şehirlerde bizden aynısınıisteyecek. 

Bakın 3 tane frekans buraya koyduk bizim 55 tane havalimanımız var. Batıları boş ver geriye kaldı 20 her birine %50 kapasite arttırsam her birine 3 tane frekans koysam 60 frekans eder yani bu 60 frekansın belli bir uçak karşılığı var. Bu uçakları bulup getirmem lazım birde bu uçaklar böyle hemen bugün arayınca gelmiyor. En az 5- 6 yıl öncesinden sipariş ediyorsunuz bugün şuanda ben Airbus Boeing uçak siparişi versem ancak 2027- 2028 yılında veriyor. 2023 de gelecek uçakları geçen sene zaten bağladım. Yani, bunlar 1 ila 1 buçuk yıl önceden planlanan şeyler. 

BOLAT,“2019 RAKAMLARIMIZI YAKALADIK”
Biliyorsunuz pandemiden çıktık. Pandeminin nasıl evirileceğini kimse bilmiyordu. Yani hamdolsun pandemi tekrarlanmadı. Birçok havayolu şirketi biraz daha ittihatlı davranarak pilotlarını emekli ettiler veya pilotlarını izne gönderdiler. Biz bütün pilotlarımızı tuttuk yani biz hazırdık o nedenle biz hamdolsun 2019 rakamlarımızı yakaladık.

 Şimdi pandemi Eylül ayında olmayacakmış gibi gözüküyor ama 2 ay önce pandemi tekrardan Eylül ayında patlayacak mı diye bir korku vardı. Uçağı alırsınız işletemediniz aylık kirası 1110 lira büyük uçakta,  küçük uçakların kirası buraya gelen uçakların 350 bin dolar ila 450 bin dolar.

BOLAT, “UÇAK MALİYETİ MALİYETLERİMİZİN %10’U”
Bakın günde o uçak uçsun uçmasın yatsın her gün biz o uçaklar için 10 bin ile 15 bin arası kira ödüyoruz. Uçak maliyeti benim maliyetlerimin %10’u, pilotlar, çalışanlar hepsinin maaşları ödeniyor. O açıdan yani birden hemen 50 tane daha uçak alalım her yere uçalımdiyemiyorsunuz.

BOLAT,“THY 17 YIL BOYUNCA HEP KAR ELDE ETMİŞTİR” 

Yıllar önce burada bir Van Air varmış değil mi? yani havacılık öyle bir sektör ki demin dediğim gibi her şeyi kıldan ince planlamanız lazım. 2003 yılında Ak Parti Hükümetinin iktidara gelmesiyle THY yönetimindeki uçak sayısı 60 uçaktan 386 uçağa geldi. Türk Hava Yolları tarihinde 2 defa zarara uğradı. Onun dışında THY 17 yıl boyunca hep kar elde etmiştir. 

Kaynak: Vangölü TV 

Video geliyor...


Haber Kaynak : Van Gölü TV